La începutul acestei luni, în cadrul CES 2023 din Las Vegas, ASKA a prezentat un prototip funcțional de mașină zburătoare. Prin ce se remarcă acest prototip este faptul că va fi omologat ca mașină și ca avion.

A5 beneficiază de 2 seturi de aripi, care în modul automobil se pliază, cele din partea față către spate iar cele din față către spate. În acest mod tracțiunea este asigurată de patru motoare, câte unul în fiecare roată. Aceste motoare au fost dezvoltate special de ASKA și pot accelera mașina până la 100 km/h în mai puțin de 5 secunde.

În modul aeronavă, A5 are șase motoare, din care 4 sunt fixe și asigură decolarea și propulsia pe verticală, iar 2 sunt folosite atât la decolare cât și la propulsia pe orizontală prin rotirea la 90 de grade. Poate decola în două moduri – vertical ca un elicopter, dar cu un consum de energie mai mare sau orizontal ca un avion obișnuit, având nevoie de doar 75 metri de pistă deoarece se folosește și de motoarele aflate în roți pentru accelerație.

Vehiculul cu patru locuri, are o autonomie de zbor de 400 km și o viteză maximă în aer de 240 km/h, autonomie susținută de baterii plus un motor pe benzină cu rol de generator. În modul automobil viteza maximă este de 110 km/h.

Prețul pentru acest model este de 789.000 dolari, livrările urmând să înceapă din anul 2026, când se preconizează că vor fi obținute omologările. Compania preia în prezent comenzi prin plata unui depozit de 5.000 de dolari. 

Pentru a conduce ASKA A5 vom avea nevoie atât de permis auto cât și de pilot, asta până în anul 2030 când va fi lansat un model complet autonom. 

Sursa: ASKAfly.com

Categorii: gev

Despre autor

Cosmin Pană

Este pasionat de automobile, soluții de energie verde și..., case pe structură de lemn. Așa că deja anticipați care sunt nișele de care se va ocupa pe site.