gEV

În 2019 cei de la EuroNCAP (oferă cunoscutele stele de siguranţă cu care unii producători se laudă prin prezentări) au lansat un nou proiect, unul care să arate utilizatorilor cât de prietenoase sunt maşinile noi cu mediul înconjurător.

Principiul de funcţionare este similar ca la EuroNCAP, se oferă mai multe note care la final sunt concentrate într-o formă finală formată din maxim 5 stele (cu cât sunt mai multe, cu atât este mai bine). Proiectul se numeşte GreenNCAP, iar analiza maşinilor se realizează pe trei mari segmente:

  • Index Aer Curat;
  • Index Eficienţa energetică;
  • Index Gaze de seră.

GreenNCAP a devenit deja un reper în domeniu, iar în urmă cu doar câteva ore reprezentanţii organizaţiei au anunţat că premiul de “Maşina Anului 2022” este oferit Daciei Spring. Din toate maşinile analizate anul trecut, Dacia Spring a avut cel mai redus impact asupra mediului, aceasta obţinând rezultatele aproape de perfecţiune:

  • Index Aer Curat – 10 / 10;
  • Index Eficienţa energetică – 9.8 / 10;
  • Index Gaze de seră – 10 / 10.

Cu o medie generală de 9.9 puncte, Dacia Spring a detronat în această luptă Tesla Model 3 (o medie de 9.8 puncte) şi NIO eT7, Renault Megane E-Tech şi Cupra Born (toate cu o medie de 9.6 puncte).

„Cu acest rezultat extraordinar, supermini-ul Dacia stabilește un standard pentru industrie. Dacia și-a propus să creeze un supermini care să răspundă nevoilor consumatorului în designul său, dar și provocărilor de sustenabilitate ale planetei noastre. Rezultatul este un vehicul verde și ecologic. Cu acest model, compania este înaintea multor producători în ceea ce privește impactul asupra mediului.” a declarat Aleksader Damyanov, manager tehnic GreenNCAP.

Sursa: greencap.com