Cei mai mulți dintre noi știam că 15 octombie 2020 va fi ziua în care vom afla detalii oficiale despre prima Dacia complet electrică din istoria mărcii. Din păcate, nu au fost anunțate tocmai prețurile pentru Dacia Spring, dar avem suficient de multe noutăți despre care putem discuta.

Nu vreau să preiau prea multe din stufosul comunicat de presă, mă limitez în a bifa cele mai importante caracteristici despre Dacia Spring:

  • vor fi două modele distincte: Spring Electric și Spring Electric Cargo. Diferenețele sunt de ordin estetic și funcțional. Modelul standard vine cu 4 locuri pentru adulți, în timp ce varianta Cargo va avea un portbagaj de 800 de litri, renunțând la bancheta spate. Lungimea spațiului de încărcare pentru Spring Cargo va fi de 1.033 mm, în timp ce sarcina utilă va fi de 325 de kilograme. Portbagajul va fi capitonat pe jos și pe pasajele roților spate cu plastic rezistent, în timp ce o plasă va separa spațiul de încărcare de zona pasagerilor față.
  • Dacia Spring Cargo va fi disponibilă doar în culoarea albă pentru caroserie, în timp ce dotările standard cuprind: aer condiționat manual, radio cu conexiune Bluetooth și port USB, mânere exterioare de uși și oglinzi retrovizoare negre, jante de 14 inch din tablă cu finisare ce imită jantele de aluminiu. Din considerente de reducere a masei la gol și pentru a oferi un spațiu mai generos de încărcare, Dacia Spring Cargo nu va veni cu roată de rezervă.
  • mașina este una de segment A, măsurând 3.73 m în lungime, 1.77 m pe lățime (1.62 m fără oglinzi laterale) și 1.51 m în înălțime. Garda la sol a mașinii neîncărcate este de 150 de mm, iar ampatamentul este de 2.423 mm.
  • elementele de design ce ies în evidență sunt: banda îngustă a luminilor de zi cu LED se continuă către grila față cu o linie orizontală contrastantă; grila față are un design 3D și integrează capacul prizei de încărcare; lămpile spate beneficiază de noua semnătură cu model în ”Y”; jantele de tablă le imită pe cele din aliaj; ediția de lansare poate veni cu unele elemente de culoare portocalie (fâșia orizontală de pe grilă, carcasa oglinzilor exterioare și partea decorativă a barelor longitudinale de pe plafon).
  • în ciuda dimensiunilor exterioare, Dacia Spring promite suficient spațiu pentru 4 adulți. În față sunt spații de depozitare ce însumează 23.1 litri. Portbagajul se pare că este cel mai generos din clasa mini, cu 300 de litri în standard și circa 600 de litri cu bancheta spate rabatată.
  • dotarile standard de confort includ direcție asistată electric, închidere centralizată din telecomandă, geamuri elctrice față și spate și panou de bord cu ecran central de 3.5 inch. Dotările opționale înseamnă aer condiționat manual, oglinzi reglabile electric, roată de rezervă și sistem multimedia.
  • sistemul multimedia opțional este cel Media Nav, cunoscut deja în gama Dacia. Dispune de un ecran tactil de 7 inch, include navigație, DAB, conexiune Bluetooth, port USB și este compatibil Android Auto și Apple CarPlay. Un buton dedicat de pe volan permite activarea directă a asistenților Google sau Apple ai telefoanelor inteligente conectate. Schimbătorul de viteze este de fapt un buton rotativ cu un inel cromat, ce propune doar trei poziții: D, N și R.
  • pe partea de siguranță, Dacia Spring aduce standard ABS cu EBD, ESP, șase airbaguri, apelare servicii de urgență cu buton SOS, limitator de viteză, faruri cu aprindere automată și frânare automată de urgență. Aceasta este activă de la 7 km/h și măsoară, prin sistemul radar din bara față, distanța față de vehiculul din față. În cazul în care detectează o coliziune iminentă, avertizează inițial șoferul prin semnale acustice și luminoase și preamplifică forța de frânare. În cazul în care șoferul frânează prea puțin sau dacă nu reacționează, mașina frânează singură cu forță maximă. Opțional, Dacia Spring poate veni cu senzori de parcare spate și cameră video de marșarier, cu linii de ghidaj dinamice.

  • sistemul de propulsie este format dintr-un motor electric cu o putere de 33 kW (circa 44 CP) și un cuplu maxim de 125 Nm, disponibil instant, și o baterie Li-Ion cu capacitatea de 26.8 kWh. Viteza maximă este de 125 km/h.
  • autonomia după standardele WLTP este de 225 km în ciclu mixt sau de 295 km luând în calcul un parcurs strict urban (ciclul de testare WLTP City). Activarea modului Eco se pare că va mări autonomia cu până la 10%.
  • încărcarea bateriei durează în jur de: 14 ore de la o priză casnică de 2.3 kW; 8 ore și jumătate la un Wallbox de 3.7 kW; 5 ore la un Wallbox de 7.4 kW; o oră până la 80% la o stație de încărcare DC (curent continuu) de 30 kW;
  • aplicația de mobil MY Dacia, disponibilă gratuit, le va permite proprietarilor: să vadă direct pe telefon procentul rămas în baterie și autonomia; să lanseze pre-condiționarea habitaclului (pornirea sistemului de climatizare); să localizeze mașina; să consulte progresul încărcării și să pornească / oprească încărcarea.
  • fără a da prețuri, oficialii Dacia anunță că modelul Spring va fi cea mai ieftină mașină electrică din Europa. De asemenea, se pare că va avea cel mai mic TCO (Total Cost of Ownership) de pe piață, luând în calcul prețul mașinii, intervențiile de service și consumul.
  • Garanția oferită de Dacia pentru modelele Spring va fi de 3 ani sau 100.000 km, cu bateria garantată pentru 8 ani sau 120.000 km.

Deși am menționat că vor fi două versiuni pentru Dacia Spring, adevărul este că va exista și o treia, care însă este destinată strict companiilor de car sharing. Va veni în culoarea albă sau gri, într-un singur nivel de echipare, fără posibilități de upgrade. Va include tapițerie din piele artificială rezistentă la pete, protecții pe uși și porbagaj, covorașe față / spate din cauciuc, mânere exterioare uși și carcasă oglinzi de culoarea neagră, roți de tablă de tip Flexwheel pe 14 inch, sistem multimedia cu integrarea funcțiilor operatorului de car sharing, compatibil Android Auto și Apple CarPlay, navigație, senzori de parcare spate și cameră video pentru marșarier.

Nu a fost anunțată nici disponibilitatea comercială, dar calendarul arată cam așa: ediția destinată serviciilor de car sharing le va fi oferită acestora din prima parte a lui 2021; comenzile pentru ceilalți clienți vor debuta în primăvara anului viitor; livrările vor începe, conform oficialilor Dacia, înainte de începutul toamnei, deci, cel mai probabil, undeva la sfârșit de august 2021.

Categorii: gauto

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.