Acum 15 – 20 de ani era o mare realizare să trimiți un mail de pe un telefon mobil. În 2023 aș putea spune că smartphone-ul a devenit un all-in-one, de la cameră foto și video până la o adevărată unealtă de lucru pentru serviciu. 

Samsung a deschis nișa smartphone-urilor pliabile, nișă în care își acontează mai mult de jumătate din market share-ul global. Z Fold5 este cea mai nouă propunere și îl consider a fi cel mai bun smartphone din 2023 pe partea de productivitate. 

Pe ce-mi bazez această afirmație?

1. Pachet hardware fără compromis;

🔺Nu s-a făcut nicio concesie în ce privește hardware-ul integrat

Samsung Galaxy Z Fold5 este animat de un procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen2 dezvoltat pe 4nm, Adreno 740 în rol de accelerator grafic, 12 GB RAM și stocare de 256 GB / 512 GB sau 1 TB pe UFS 4.0. 

Z Fold5 integrează cel mai puternic procesor din universul Android și cea mai rapidă stocare existentă pentru moment în piață. Pur și simplu, nu există aplicație sau joc care să-i pună probleme. 

Nu au făcut niciun compromis. Aș vorbi aici și despre cele două display-uri: cel pliabil de 7.6 inci cu rezoluție de 2176 x 1812 pixeli, raport display / corp de 91.1%, rata de refresh la 120Hz + cel extern de 6.2 inci cu tehnologie Dynamic AMOLED 2X și protecție Corning Gorilla Glass Victus 2, rată de refresh la 120Hz. 

2. Cea mai bună interfață grafică de pe un smartphone pliabil de tip fold;

🔺Samsung aduce o interfață optimizată pentru formatul display-ului intern

Probabil, cel mai important element ce-l recomandă pe Z Fold5 în comparație cu alte propuneri din piață. Am văzut și alte smartphone-uri pe format fold, dar niciunul nu are un UI atât de bine pus la punct, o interfață care să reliefeze atuurile unui display pe acest format. 

La Samsung ai taskbar-ul de la bază ce îți permite trecerea facilă între aplicații, poți relativ ușor să selectezi deschiderea unei aplicații pe o parte a display-ului și în același timp să ai 2 sau 3 aplicații deschide pe display-ul intern de dimensiuni mai mari. 

Totul se face prompt, rapid. După ce folosești un Fold în poziția de daily driver pentru câteva săptămâni, aproape că nu-ți vine să revii la smartphone-urile cu display convențional. 

3. Cel mai bun suport software din piață

🔺Samsung aduce până la 4 ani update către versiunile noi de Android și 5 ani pe partea de securitate (Smartphone-uri premium și chiar pe unele mid-range)

Nu numai că ai o interfață grafică optimizată pentru display-ul mare, dar în fiecare lună primești update de firmware. Pentru 4 ani este asigurat pe partea de trecere la cea mai nouă versiune Android, iar pentru 5 ani, Z Fold5 primește update de firmware / securitate, astfel încât sunt compilate cele mai noi patch-uri de la Google. 

Pentru un telefon pe care urmează să-l folosești pe partea de productivitate, contează mult să ai suport software pe termen lung. 

4. Samsung DeX, suport pentru stylus etc

🔺Samsung a implementat suport pentru stylus pe smartphone-ul său pliabil de tip Fold

Samsung DeX este cel mai bun program ce face legătura între smartphone și un monitor sau televizor. Poți cu ușurință să controlezi fișierele de pe Fold5 cu ajutorul unui mouse și al tastaturii. 

Ce mă impresionează este cât de sprintenă este interfață, indiferent câte fișiere ajungi a accesa. Nu simți lag sau întârzieri în preluarea comenzilor. Când ai lucruri de rezolvat on the go, te poți baza exclusiv pe smartphone. 

Knox este altă suită de servicii preinstalată ce recomandă compania sud-coreeană. Securitatea datelor este un alt aspect important de care se ține cont în alegerea unui smartphone pe care-l folosești și pentru serviciu. 

Folder securizat este o metodă bună de protecție a datelor sensibile. Funcționează brici și mi s-a părut un feature util, mai ales dacă vrei să eviți situația în care datele tale ar putea ajunge pe mâinile cui nu trebuie. 

Samsung a reușit la smartphone-urile sale pliabile să aducă suport pentru stylus și puteți cumpăra o husă care să-l aibă încorporat. Ecranul intern pliabil este din plastic și are o folie aplicată din fabrică, folie ce Samsung a făcut să o facă user friendly cu stylus-ul dedicat. 

5. Rezistență mai bună în timp, materiale sustenabile etc; 

Samsung folosește plastic, metal și sticlă ce provin din elemente reciclate. Atunci când cumperi un Z Fold5 ajuți la reducerea volumului de plastic din oceane, spre exemplu. 

Telefonul are certificare IPX8 și nu se teme de contactul cu apa (rezistă în imersie totală până la 1.5 metri pentru până la 30 de minute). Z Fold5 a rezolvat și problema spațiului ce rămânea când telefonul era pliat. Și se lucrează ca la generațiile viitoare să fie adusă și certificare de rezistență pe partea de praf. 

Balamaua a fost concepută spre a oferi un plus de rezistență în timp. 

Mi se pare că și aceste elemente contează în alegerea celui mai bun smartphone pliabil din 2023.

Ar mai fi un element, îl găsiți în oferta operatorilor de telefonie mobilă, în mai toate magazinele online și sunt diverse promoții în care prețul său devine din ce în mai atractiv. 

Bonus: Cel mai bun smartphone de gaming din 2023

🔺Ecranul mare este de-a dreptul excelent în jocuri

Folosesc Galaxy S23 Ultra ca daily driver și se comportă impecabil în orice joc. Totuși, vă recomand să rulați jocurile favorite pe Z Fold5, ecranul intern de dimensiuni mari îți aduce mai multă informație. În PUBG Mobile te orientezi mai bine, spre exemplu și cred că regula asta se aplică în aproape orice joc. 

Pur și simplu, mi se pare că experiența de gaming pe Z Fold5 este aproape imbatabilă și peste orice alt smartphone din piață. 

Acest articol este susținut de către Samsung. Opiniile exprimate aparțin strict autorului. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.