Diverse

Începând cu sfârşitul anilor `90 mai toţi producători globali au început să îşi mute cea mai mare parte a producţie în China. Totul a mers excelent câţiva ani buni, însă de ceva timp China nu mai este atât de atrăgătoare, mai mult chiar unii se gândesc sau chiar au puse în practică strategii de reducere a dependenţei de această ţară.

Un astfel de exemplu este Foxconn, cel mai mare producător global de electronice şi cel mai important partener Apple. Gigantul taiwanez tot încearcă să îşi mute parte din producţie în India şi chiar dacă în prezent are peste 50.000 de angajaţi în această ţară, tot nu reuşeşte să reducă dependenţa de China, ba chiar aceasta creşte.

Dacă în 2020 Foxconn realiza 70% din operaţiunile sale globale în China, în 2022 acest procent a crescut la 75%. În acelaşi timp, cei 50.000 de angajaţi din India reuşesc să aducă doar 4.6% din cele 216 miliarde de dolari venituri totale. Compania taiwaneză a anunţat că va investi şi mai mult în India, însă în continuare creşterea va fi limitată.

De ce nu reuşeşte India să reducă dependenţa Foxconn de China ?

Sunt multe motive care stau la baza acestui insucces, însă câteva sunt mai importante:

  • subvenţiile acordate de guvernul indian nu sunt atât de mari încât să permită Foxconn să investească în proiecte gigant;
  • profitabilitatea din India este mult redusă comparativ cu cea din China, deoarece mare parte dintre furnizorii companiei sunt din China (apar costuri suplimentare la nivel de logistică);
  • mâna de lucru în India nu este mai ieftină decât în China, dar aici apare şi o altă problemă. Indienii nu sunt dispuşi să stea în campusuri, departe de familii cu zilele, aşa cum fac chinezii (apar astfel alte costuri).

În general India, dar şi alte ţări precum Vietnam, Thailanda sau Indonezia vor beneficia de investiţii din ce în ce mai mari la nivel de producţie, însă dependenţa de China a multor companii se va reduce cu dificultate şi cu eforturi uriaşe.

Sursa: hotnews.ro