Ford Driving Skills For Life a ajuns și în liceele din București

23/11/2018

Ford Driving Skills For Life (DSFL) reprezintă un program dedicat şoferilor începători cărora le dezvoltă aptitudinile necesare pentru conducere sigură, dincolo de ceea ce învaţă în programele standard de instruire. A fost înființat în SUA în anul 2003, în 2008 Ford a extins programul în țările din zona Asia Pacific, urmând ca în 2013 să ajungă în Orientul Mijlociu, cât și în Europa. Din 2014 Ford DSFL se desfășoară și în România, până acum au fost instruiți peste 4500 de tineri șoferi care au participat gratuit la cursurile derulate împreună cu echipa de la Napoca Rally Academy.

La sfârșitul anului 2016 Ford DSFL a dat startul unei campanii în liceele din Craiova, fiind organizate seminarii interactive cu elevii claselor a XI-a și a XII-a. Au urmat orașele Cluj-Napoca și Brașov, în această perioadă având loc astfel de seminarii în liceele din Sectorul 1 al Capitalei.

Am avut ocazia de a participa la un astfel de eveniment în data de 20 noiembrie 2018 la Colegiul German Goethe, unde echipa Napoca Rally Academy, în frunte cu Bogdan Marișca, au ținut să tragă un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care le presupune teribilismul, consumul de alcool și droguri la volan. Organizat în sala de sport a liceului, seminarul s-a adresat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 17 și 18 ani, viitori sau proaspăt deținători de permis de conducere.

Ideea acestui program este simplă, dar extrem de importantă: conducerea automobilelor pe drumurile publice nu este o joacă și trebuie tratată cu maximă responsabilitate, mai ales de către tinerii șoferi. Acestora li s-a explicat pe înțelesul lor, cu exemple din viața reală, prin poze și clipuri video, că folosirea telefonului (apeluri, mesaje, selfie-uri, sesiuni Live), ori teribilismul, în multiplele forme pe care le poate lua (când vrei să arăți prietenilor cât de bun șofer ești sau ce mașină performantă ai) reprezintă momentan unele dintre cele mai grave lucruri pe care le poți face când conduci. Nu numai că îți vei pune propria viață în pericol, dar vei fi un pericol și pentru cei din jur.

Cel puțin la fel de tare s-a pus accentul și pe consumul de alcool și droguri la volan. Dacă în timpul expunerii despre teribilism se mai auzeau comentarii din sală, semn că tinerii nu vor sau nu pot înțelege cât de serioasă este această treabă, când a venit vorba despre alcool și droguri cu toții au fost de acord că nu există scuze pentru a conduce mașina sub influența oricăror astfel de substanțe.

Da, este greu să convingi un grup de tineri cât este de important să fii 100% responsabil când te urci la volan. Da, unii dintre ei vor pleca după un astfel de seminar la fel ca înainte de a participa. Însă fie și dacă numai câțiva au înțeles și conștientizat sensul acestui seminar și vor acționa ca atare pe viitor reprezintă un câștig imens.

Programul Ford Driving Skills For Life nu va reuși de unul singur să schimbe lumea, nu va rezolva haosul din trafic. Totuși, prin acest tip de acțiuni ni se arată tuturor ce este de făcut dacă vrem să circulăm în siguranță pe șosele. Nu putem da vina mereu pe starea drumurilor, pe ceilalți șoferi și mașinile lor. Nu va fi ușor, poate vom avea impresia că mesajul pe care vrem să-l transmitem tinerilor nu contează, dar trebuie să ne implicăm cu toții dacă vrem ca viitorii șoferi să fie mai buni, mai atenți și mai responsabili.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.