Google Fiber are o acoperire extrem de restrâns în SUA, dar cei ce se bucură a se afla în aria de acoperire pot prinde viteze cu adevărat mari ale conexiunii la internet.

Au în plan să ajungă la 100 Gbps, iar 20 Gbps a fost deschis pentru instituții, iar până la sfârșit de an va fi disponibil și către clienții rezidențiali.

Cât costă internetul pe fibră de la Google? 

1 Gbps – 70 dolari / lună;

2 Gbps – 100 dolari / lună;

5 Gbps – 125 dolari / lună;

8 Gbps – 150 dolari / lună.

Nu se cunoaște prețul la care urmează a fi listat abonamentul de 20 Gbps.

Pentru a ajunge la 20 Gbps, Google Fiber folosește tehnologia 25G PON de la Nokia. Cu ajutorul său reușesc a trece de bariera de 10 Gbps.

În țara noastră, cele mai mari viteze de internet pentru clienți casnici sunt oferite de către RCS-RDS și Orange.

RCS-RDS are două abonamente:

  • Fiberlink 10G costă 50 lei / lună = aprox. 11 dolari, iar vitezele sunt de până la 8 Gbps în download și 7 Gbps în upload;
  • Fiberlink 2.5G costă 45 lei pe lună, iar vitezele sunt de până la 2.5 Gbps la download și upload.

Orange are un singur abonament multi-gigabit:

  • Fibră 2000 – 42 lei pe lună, iar vitezele ajung până la 1800 Mbps în download și 940 Mbps în upload.

Orange are și un abonament de 10 Gbps în ofertă, dar strict pentru persoane juridice.

Mai multe detalii ați descoperit într-un articol dedicat🔗.

Problema la Google Fiber, dar și la RCS-RDS + Orange este aceeași și anume, disponibilitatea redusă pentru aceste tehnologii de mare viteză pentru conexiunea la internet. Deservesc un areal cu adevărat restrâns. Presupun că echipamentele sunt scumpe, iar în țara noastră nu poți să ai prețuri prea mari din care să deduci costurile de dezvoltare. Plus că majoritatea utilizatorilor se mulțumesc cu până în 1 Gbps.

Am rulat un chestionar la început de octombrie, iar 62% dintre respondenți au spus că ar fi interesați de conexiuni multi-gigabit.

Inițiativa Google nu se va opri la 20 Gbps, iar pe viitor se vor duce spre mult trâmbițatul 100 Gbps. Mi se pare că ei de fapt doresc să depășească bariere tehnologice și să arate de ce ar fi capabile viteze de genul. Nu-i văd să devină un ISP tradițional cu prezență pe întreg cuprinsul SUA.

În România avem printre cele mai bune costuri din lume la internetul fix, vedeți cât costă 1 Gbps la Google spre comparație cu cei 30 – 40 lei de la noi. Nu ar strica să avem și conexiuni de viteză mai mare.

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.