Smartphone

A trecut foarte repede această săptămână și realizez asta acum când trebuie să returnez HTC One X de la Orange România. Puteți achiziționa smartphone-ul quad-core din oferta lor la prețuri subvenționate care încep de la 239 euro.

HTC a stabilit standarde în ce privește smartphone-urile. Ultima parte din 2011 și prima parte din 2012 nu au fost prea bune în ce privește rezultatele financiare și seria One cu X, S și V ar trebui să repună compania taiwaneză pe drumul cel bun. Am făcut reviewul lui HTC One V și impresiile au fost pozitive.

HTC One X este smartphone-ul lor de top și primul din țara noastră cu procesor quad-core. Îl urmează Samsung Galaxy S III din 29 mai. Să vedem care este hardware-ul lui HTC One X înainte de a face o analiză cât mai detaliată:

Smartphone
Date tehnice
HTC One X
Ecran Super IPS LCD2 de 4.7 inch cu rezoluție 720×1280 pixeli și 16 milioane culori, protejat de corning gorilla glass
Procesor Quad core, Tegra 3 la 1.5 GHz
Memorie 1 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare – 26 GB în mod real și 25 GB via Dropbox
GPU ULP GeForce
Sistem de operare Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich
Conectivitate 3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, filmează HD și poate fotografia simultan, geo-tagging, detectare a feței și a zâmbetului, filmează la 1080p cu 30 fps și cu sunet stereo, stabilizare video, cameră frontală de 1.3 Megapixeli care filmează la 720p
Baterie 1.800 mAh
Greutate 130 gr.
Grosime 8.9 mm
Preț De la 239 euro cu abonament de 36 euro pe lună la Orange România

 

Design

Cutia în care vine ambalajul amintește de un covraj. Are forme rotunjite și în interior dați de HTC One X, manualul cu instrucțiuni, încărăcătorul alb micuț cu cablul microUSB – USB 2.0 tot pe alb, căștile albe pe jack de 3.5 mm. Nu sunt cele Beats Audio. Acelea pot fi achiziționate de la eMAG.ro pentru 399 lei. Este păcat că HTC nu a ales să le livreze la pachet pentru toate telefoanele din seria One sau măcar pentru One X care-i smartphone-ul lor de frunte.

Impresionează în mod plăcut de când îl scoți din cutie. Din fericire a sosit varianta pe alb și pe aceasta o și recomand. La HTC One X pe negru parcă se pierde din detalii și vizual nu dă la fel de bine ca One X alb.

Formele rotunjite, policabornatul de pe spate, atenția la detalii fac ca One X să fie aproape ireproșabil la nivel de design. Știu că aici contează gusturile fiecăruia. Nu se poate spune că One X este urât, nici măcar de un fan declarat al lui SGS III. Este și ușor curb când te uiți din profil. Pentru că s-a utilizat plastic s-a ajuns ca greutatea să nu depășească 130 de grame, iar grosimea se situează imediat sub 9 mm cu, mai exact, 8.9 mm. Nimic nu scoate un zgomot ciudat, totul pare unitar și bine pus la punct.

Nu se oferă acces la bateria de 1.800 mAh. Aici este un minus. Dacă-l zgârii pe spate nu știu care ar fi soluția. Dacă capacul bateriei se putea înlocui era simplu. De aceea recomand să-i luați o husă ca să-l protejați de intemperii, cum se procedează la iPhone & iPhone 4S. L-am ținut de câteva ori în buzunarul pantalonilor și nu s-a zgâriat. A stat fără probleme pe acolo, deși are 4.7 inch și pentru multe persoane pare de-a dreptil pantagruelic și asta mai ales dacă iei ca referință cei 3.5 inch ai smartphone-ului Apple.

Am uita să spun că în pachet dai și de o clamă micuță prin intermediul căreia poți elibera slotul în care vei monta cartela microSIM. Mi s-a părut o chestie destul de ingenioasă. Măcar au dispus atât de bine acel slot pentru microSIM că nu-l vezi din partea frontală și inițial nici nu am realizat că acela-i rostul său.

Ecran și sunet

Integrează un Super IPS LCD2 de 4.7 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli. Mi-a plăcut modul în care display-ul este montat în carcasă. S-au gândit și la protecția sa, dispune de corning gorilla glass. Are 16 milioane de culori.

Prin ce uimește display-ul lui HTC One X?
Un răspuns care se poate da foarte ușor. Prin luminozitatea sa care-l face lizibil și în bătaia directă a razelor solare. Unul dintre puținele telefoane care se poate lăuda cu asta. Se adaugă densitatea pixelilor. Indiferent din ce unghi îl privești sau cât de aproape te uiți la el nu o să remarci niciun pixeli în mod invidual. Cei 4.7 inch îl fac potrivit și spre a vedea un film la un drum mai lung. Albul afișat uimește, negrul nu-i chiar așa natural ca la Super AMOLED-urile. Culorile afișate sunt în general mai naturale.

Am citit multe analize are display-urilor pe net și HTC One X a fost alegerea multora. Luminozitatea și culorile naturale îl scot în față. La baza ecranului se află trei butoane capacitive cu rol de Back, ieșire din orice aplicație și Aplicațiile Recente. Pot fi închise aplicațiile ce se află în fundal printr-un gest de swipe în sus dacă ești modul landscape.

Sunetul vine de la o micuță boxă dispusă pe spate. Acolo este inscripționat și logo-ul Beats Audio – tehnologia care animă sunetul de pe HTC One X. Se aude bine cu un oarecare bass. Unele vibrații destul de reduse merg și spre carcasa din policarbonat. Jack-ul de 3.5 mm poate fi găsit în partea superioară. În pachet dați de o serie de căști clasice pe alb și pe 3.5 mm. HTC nu ales să pună căștile Beats by default și v-ar trebui încă 399 lei pentru a le avea și astfel One X ar fi oferit o experiență audio completă, cu mult peste aceea a competiției. Nici cele pe alb nu se aud rău, dar după ce am testat căștile Beats pe HTC Sensation XL și Sensation XE am rămas cu gândul la ele.

Sistem de operare, aplicații și performanță

Avem procesor quad-core Tegra 3 la 1.5 GHz, 1 GB RAM, 26 GB spațiu de stocare propriu-zis din cei 32 GB cu care vine telefonul + 25 GB via Dropbox. Nu-i mult și mă refer la spațiul oferit. Lipsește microSD-ul care i-ar fi oferit un plus. Pentru mine este suficient și să am 26 GB pe smartphone plus stocarea în cloud. Îmi ajung și cei 16 GB pe Galaxy Nexus. Nu mă întind la jocurile prea mari. Sunt unele titluri în Play Store care au peste 1 GB. Acum via cloud poți suplini memoria telefonului.

Cireașa de pe tort în cazul lui HTC One X pe lângă Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich este dat de Sense UI 4.0 care la nivel de efect și complexitate a fost simplificată față de Sense 3.0. Sunt elemente 3D în continuare, dar nu le mai percepi așa de evident. Îți permite să customizezi smartphone-ul după placul tău. Trebuie doar să-l atingi de 2 ori repede și ai ajuns în zona în care se pot aranja diverse elemente.

Aplicațiile de pe HTC One X din stoc sunt cele clasice pentru un telefon Android cât și câteva noi integrate special de către compania taiwaneză:

7digital – magazin de muzică în format digiatl;
HTC Activități – un fel de organizator preinstalat;
Acțiuni – informații din domeniul financiar prin intermediul Yahoo! Finance;
Calculator;
Calendar – se sincronizează cu Google Calendar;
Car – ar trebui să te ajute a folosi telefonul când ești la volan;
Search by Google;
Descărcări – locul unde dați de fișierele descărcate pe smartphone;
Dropbox – stocare în cloud și 25 GB gratuit pe timp de 2 ani de zile;
E-mail – client de mail configurabil;
Editor de filme;
Flash Player Settings;
Friend Stream – afișare într-un feed a informațiilor din mai multe conturi de facebook, twitter;
Galerie – locul în care sunt fotografiile și capturile de ecran făcute cu telefonul;
Gmail – client pentru unul dintre cele mai populare servicii de mail;
Google Talk – messenger în genul Yahoo! Messenger, dar de la Google;
Hărți – cel mai utilizat serviciu de localizare world wide;
HTC Hub – aplicații, widgets, plugin-uri;
Lanternă – folosește LED-ul flash din spate;
Latitude, Locations, Locații – unelte pe care nu le-am utilizat niciodată;
Manager Activități – un task manager preinstalt;
Meteo – Widget cu informații locale referitoare la vreme;
Oglindă – se folosește de cameră web din partea frontală;
PDF Viewer – vă dați seama ce face din denumire;
Polaris Office – permite să deschideți documente Office în genul Word, PowerPoint, Excel;
Radio FM;
SoundHoud – un fel de Shazam, recunoaște melodia pe care o asculți și oferă informații despre ea;
Știri și meteo  -combină informațiile cu caracter meteorologic cu cele mai noi știri;
Teeter – un joc simplu prin intermediul căruia trebuie să duci o bilă într-o anumită gaură. Te bazezi pe accelerometru;
HTC Watch – nesuportat în țara noastră;
YouTube – aplicația Android pentru cel mai uzitat site de video sharing.

Și să vedem care sunt rezultatele lui HTC One X într-o serie de teste de benchmark. Îl vedeți alături de alte telefoane cu Android 4.0 Ice Cream Sandwich:

Smartphone
Test benchmark
LG Optimus L7 Samsung Galaxy Nexus HTC One X
Quadrant Standard 1.745 puncte 1.916 puncte 4.256 puncte
AnTuTu Benchmark 2.973 puncte 6.024 puncte 10.553 puncte
NenaMark1 46.7 fps 51.5 fps 58 fps
NenaMark2 19.3 fps 24.7 fps 47.1 fps
Vellamo 871 puncte 1.024 puncte 1.548 puncte
BrowserMark* 58.105 105.249 104.095
HTML5test* 369 369 369

Este un smartphone de top și asta se simte în orice aplicație rulezi pe el, de la jocurile în genul GTA III dezvoltat special pentru Android până la bootarea telefonului ce durează câteva secunde. O adevărată plăcere să-l butonezi, în sens figurat, zi de zi.

Pentru browsing vă recomand să instalați Chrome Beta.

Conectivitate

Nu-i lipsește nimic. Aduce un modul 3G cu viteze ce ajung până la 21 Mbps, Wi-Fi în standardele a/b/g/n, Wi-Fi direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, butonul de power cu rol și în blocarea / deblocarea rapidă a display-ului de 4.7 inch, slotul pentru microSIM. Pe lateral dreapta dați de tastele pentru volum care fie vorba între noi sunt dimensionate redus și cam greu de accesat. În lateral stânga se află mufa microUSB pentru conectarea la calculator / încărcător.

Cameră foto și video

Aduce un senzor de 8 Megapixeli cu multă tehnologie. Sense impresionează l acest capitol și vă las cu o serie de imagini spre a vă forma o opinie. Sunt numeroase opțiuni de personalizare a fotografiilor dinainte de a fi captate de către cameră. Se adaugă și numeroasele aplicații din Google Play care permit editarea ulterioară.

[nggallery id=286]

Autonomie

Bateria este de 1.800 mAh. Se termină destul de repede, dacă aveți display-ul pe luminozitate maximă și dacă faceți transfer de date via Wi-Fi sau 3G. Am avut o cartelă Orange  care s-a descurcat foarte bine. Am fost și plecat pe o distanță mai lungă și s-a dovedit de nădejde. Nu se oferă acces la baterie. Slotul microSIM este în partea superioară și în pachet dați de o agrafă cu ajutorul căreia o scoateți afară. Mi-a plăcut că se încarcă repede, bateria își face plinul rapid.

Concluzii

HTC One X se apropie foarte mult de ideea unui smartphone complet. Uimește prin design, performanțe, camera foto și video. Bateria se duce destul de repede, dar cu o serie de tips & tricks duce spre o zi.

Puncte forte
– designul de tip unibody care dă foarte bine pe alb;
– ecranul care se vede decent și în lumina razelor solare;
– performanțe de top;
– cameră foto și video.

Puncte slabe
– autonomia destul de redusă, deși Tegra 3 cu arhitectura 4 + 1 promitea mult;
– senzația că Sense UI 4.0 nu-i finisată complet;
– spațiul de stocare ce nu poate fi suplinit și cu un microSD.