Cu ocazia evenimentului de prezentare a celor mai noi și mai performante periferice Logitech G PRO, pe lângă tastatura mecanică PRO X TKL Lightspeed am primit pentru test și mausul Logitech G PRO X Superlight 2, despre care vom vorbi pe larg în rândurile ce urmează.

Specificații maus wireless de gaming Logitech G PRO X Superlight 2 

Date tehnice

Maus gaming
Logitech G PRO X Superlight 2
SenzorHERO 2 optic cu rezoluție ajustabilă între 100 - 32.000 dpi
Viteză de urmărire500+ IPS
Rată maximă de urmărire2000 Hz (0.5 ms)
Accelerare maximă40G
Switch-uriHibride - mecanic + optic
ConectivitateRF 2.4 GHz, USB-C
Autonomie95 ore în mișcare constantă
Dimensiuni (aprox.)125 x 63.5 x 40 mm (L x l x h)
Greutate60 grame

Pachet, design și construcție

Maus wireless de gaming Logitech G PRO X Superlight 2

⬆️Pe cât de simplă pare forma, pe atât de bine se așează în mână acest maus.

Mausul a venit în pachetul de retail sigilat, în care mai sunt destule accesorii: dongle-ul pe USB-A, un adaptor de la USB-A la USB-C, cablul de la SUB-C la USB-A, patru fâșii autoadezive din cauciuc, un șervețel din hârtie, un capac suplimentar pentru zona de jos a mausului și mai multe pliante cu diferite informații:

Logitech G PRO X Superlight 2 este un maus cu un design pe cât se poate de clasic. Atât gamerii profesioniști ce i-au ajutat cu sfaturi pe dezvoltatorii acestui maus, cât și multe sondaje au arătat că cea mai ergonomică formă, cea mai bună soluție pentru designul unui maus din punct de vedere funcțional este cea clasică.

Așadar, Logitech G PRO X Superlight 2 vine într-o formă pe cât de comună, pe cât de funcțională, așa cumvoi explica în capitolul următor.

Deși ar putea părea ambidextru, fiind simetric de o parte și de cealaltă de la mijloc, prezența celor două butoane pe laterala din stânga îl face pe Logitech G PRO X Superlight 2 potrivit mai degrabă pentru cei ce folosesc mâna dreaptă în jocuri.

Pentru a păstra greutatea cât mai scăzută, acest maus nu vine cu iluminare RGB, ceea ce ar putea reprezenta ceva de neacceptat pentru unii. Pe de altă parte, gamerii competitivi vor aprecia în primul rând greutatea de numai 60 de grame, extrem de redusă pentru un maus wireless ce nu vine cu design tip grilă.

Maus wireless de gaming Logitech G PRO X Superlight 2

⬆️Rotița de scroll a intrat la cură de slăbire, fiindcă se observă că vine cu patru „spițe”, deci nu este plină în jumătate.

Mi-a plăcut mult textura cauciucului ce îmbracă această rotiță, precum și diametrul ei, nefiind nici prea mică spre a necesita mișcări repetate, dar nici exagerat de mare, deci cumva foarte exactă în preluarea comenzilor.

Pe zona de sus a mausului apare logo-ul „G” al celor de la Logitech, adică cel ce anunță divizia de gaming a elvețienilor și un mic LED ce te poate anunța despre conexiunea wireless și încărcarea bateriei. În rest, nimic.

Pe laterala din dreapta vedem inscripția „Lightspeed”, cea care vestește tehnologia extrem de performantă de sub carcasă, cea care asigură timpi de răspuns dintre cei mai reduși.

Pe zona de dedesubt, vedem cele trei elemente de culoare gri ce reprezintă zonele de contact ale mausului cu suprafața de jos. Acestea sunt din PTFE, adică teflon mai pe înțelesul tuturor. Tot pe aici este desigur și senzorul optic, dar și butonul On/Off. Undeva mai jos de acestea este un capac rotund sub care există un locaș dedicat dongle-ului USB pentru conectivitate RF 2.4 GHz.

Acest capac este ținut la locul lui prin doi mici magneți și se desface și repune pe poziție extrem de facil. În pachet există un capac suplimentar acoperit în întregime cu PTFE. Vei apela la acesta dacă ai nevoie de o arie mai mare de contact a mausului cu suprafața de sub el.

Tot ca o opțiune pe partea de personalizare fizică, să-i spunem, ai la dispoziție și patru elemente din cauciuc pe care le poți lipi pe zonele cu cel mai important contact al mâinii cu mausul:

Avem câte o bucată pentru fiecare buton de clic și alte două ce se lipesc pe laterale. Acestea vin cu un grip suplimentar binevenit pentru unii utilizatori, deși mie Logitech G PRO X Superlight 2 mi s-a părut extrem de potrivit ca și aderență în mână fix așa cum vine din fabrică.

Plasticul fin la atingere este suficient de mat cât să nu alunece indiferent cum îl miști. Cel puțin acesta a fost cazul meu.

Construcția lui Logitech G PRO X Superlight 2 este pe cât de ușoară pe atât de surprinzător de solidă. Cumva nimic nu scârțâie, nimic nu pare sensibil, fragil. Mausul se simte ca un întreg extrem de bine asamblat, robust, fără a fi deloc greu. 

Utilizare

⬆️Deși poți salva profile direct în memoria dispozitivului, în care setezi și DPI-ul preferat pentru fiecare profil, este păcat că nu există buton dedicat DPI direct pe maus.

Aici cel mai mult ar trebui să vorbesc mai mult despre aplicația Logitech G HUB, aceeași care  personalizează și tastatura Logitech G PRO X TKL Lightspeed. În cazul mausului Logitech G PRO X Superlight 2 sunt mai multe posibilități, întrucât sunt mai mulți parametri se setat, de ajustat, asta chiar și fără iluminare RGB.

Capturi de ecran din aplicația Logitech G HUB pentru Windows 11 cu mausul Logitech G PRO X Superlight 2:

Ce mi s-a părut ușor ciudat este că pe maus nu există buton dedicat pentru a trece prin setările DPI. Da, există profile pe care le poți personaliza din aplicația G HUB, în care stabilești inclusiv DPI-ul, dar cumva mai toți ne-am obișnuit cu buton fizic dedicat prezent direct pe maus.

După ce ai pus la punct modul în care ai nevoie sau îți dorești să răspundă mausul Logitech G PRO X Superlight 2, descoperi că acesta este unul dintre cele mai performante astfel de dispozitive ale momentului. Mai mult sau mai puțin ciudat este că Logitech G PRO X Superlight 2 are o rată de eșantionare maximă de 2000 Hz pe modul wireless, față de jumătate atunci când îl folosești cu cablul legat la PC. Până la urmă, de ce ai folosi modul cu fir când Logitech G PRO X Superlight 2 este un maus wireless, nu știu.

În fine, mausul răspunde extrem de exact la orice fel de comenzi, este aproape intuitiv în mișcări și la click-uri. Apropo de acestea, cursa butoanelor este o idee mai lungă decât m-aș fi așteptat, dar este adevărat că astfel este eliminat aproape complet riscul de a apăsa din greșeală unul dintre butoanele de click.

Acestea nu sunt cele mai silențioase cu putință, dar mecanismul garantează un click extrem de bine definit, nu ai cum să nu simți momentul exact al actuării.

Mișcările rapide sunt gestionate aproape perfect de către senzor, singurele momente când mi s-a părut că are ușoare momente de ezitare fiind când mișcarea continuă nu are aceeași o accelerație constantă. Cumva, dacă pe aceeași mișcare pleci încet, apoi deodată miști foarte rapid mausul după care încetinești brusc pe aceeași direcție, dar fără a opri mișcare, mausul pare că rămâne o fracțiune de secundă în urmă. Poate fi doar o senzație, poate am îmbătrânit și am deja unele impresii…

Oricum, Logitech G PRO X Superlight 2 mi se pare unul dintre cele mai rapide și cu un răspuns incredibil dintre mausurile wireless pe care le-am mai testat de-a lungul vremii.

Conectivitate

Maus wireless de gaming Logitech G PRO X Superlight 2

⬆️Poți folosi mausul și cu cablul conectat la computer, dar ce rost mai are atunci să alegi unul wireless atât de performat tocmai prin conexiunea fără fir…

Aici este destul de simplu. Cu dongle-ul pe USB-A 2.0 mausul se conectează automat la sursa în care este acesta montat, fără nicio altă intervenție din partea utilizatorului, alta decât de a porni dispozitivul de la butonul Power de pe latura de jos.

Poți folosi adaptorul de la USB-C la USB-A din pachet pentru a aduce mai aproape dongle-ul de maus, utilizând și cablul USB-C la USB-A din pachet, cel lung de circa 1.8 metri.

De asemenea, dacă nu mai ai baterie, poți lega mausul direct prin cablu la computer.

Autonomie

⬆️Procentele din baterie scad într-un ritm de circa 1% pentru fiecare oră de utilizare.

Nu știu care este capacitatea acumulatorului integrat în Logitech G PRO X Superlight 2, dar știm că autonomia pe care acesta o poate genera este de circa 95 de ore. Nu vorbim despre o durată maximă între încărcări, ci de una medie, după cum am observat și eu în cele mai bine de două săptămâni de test.

Ca să mă fac înțeles, dup 10 zile în care am folosit zilnic mausul în medie 6 – 7 ore, foarte puțin în gaming ce-i drept, din bateria plină în G HUB îmi arăta că mai am 31%. Adică, am consumat circa 1 procent din baterie pentru fiecare oră de folosire. O autonomie grozavă pentru un maus atât de ușor și de performant. Fără iluminare RGB, dacă contează pentru cineva asta.

Preț

Maus wireless de gaming Logitech G PRO X Superlight 2840 de lei pe PCGarage.ro (prețul este valabil la data publicării acestui review).

Logitech G PRO X Superlight 2
4.1 / 5 Reviewer
PRO
  • formă ce-l face să se așeze bine în mână, comenzi excelent amplasate și suprafață de contact ce alunecă perfect nu doar pe un mousepad, ci pe aproape orice suprafață;
  • construcție de cea mai bună calitate, cu plastic foarte plăcut la atingere și care generează un grip suficient de bun;
  • greutate foarte mică, dar performanță înaltă, răspuns aproape instant la click prin sistemul optic și poziționare exactă prin senzor;
  • autonomie ridicată.
CONTRA
  • fără buton DPI prezent pe maus;
  • lipsă iluminare RGB (pentru cine contează asta mai tare decât greutatea redusă);
  • destul de scump.
Concluzii

Fără a fi deloc ieftin, dar fiind unul dintre cele mai performante mausuri wireless de gaming raportate și la greutate, Logitech G PRO X Superlight 2 merită a fi pus pe lista de dorințe de către gamerii adevărați. Sigur că opțiunile din segmentul unde concurează acest maus sunt destul de extinse, cu prețuri ce variază destul de mult, dar asta nu înseamnă că Logitech G PRO X Superlight 2 nu poate fi cel mai bun pentru tine.

Design4.5
Conectivitate4.5
Utilizare4.5
Raport preț / specificații3

Mausul Logitech G PRO X Superlight 2 a fost testat timp de mai bine de două săptămâni și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de către altcineva.