Am tastatura mecanică de gaming Logitech G PRO X TKL Lightspeed de când a fost prezentată oficial în țara noastră, alături de mausul Logitech G PRO X Superlight 2, ce a ajuns și el la mine spre a fi testat. Despre el într-un review separat, aici vedem cum se descurcă o tastatură de tip TKL, ale cărei principale argumente, anume răspunsul extrem de rapid, switch-urile mecanice reglate pentru competiții și chiar conectivitatea ce poate fi asigurată în trei moduri, o recomandă gamerilor profesioniști și celor entuziaști.

Așadar, fără alte introduceri să parcurgem mai întâi specificațiile pentru ca mai apoi să facem o prezentare mai detaliată.

Specificații tastatură mecanică de gaming Logitech G PRO X TKL Lightspeed

Date tehnice

Tastatură
Logitech G PRO X TKL Lightspeed
Format80% TKL - TenKeyLess (fără NumPad)
Switch-uriMecanice Kailh GX, cu posibilitate de a alege între variante Clicky (Blue), Tactile (Brown) sau Linear (Red)
IluminareRGB per key, complet personalizabilă
ConectivitateRF 2.4 GHz (adaptor inclus), Bluetooth, USB-C 2.0
Rată de raportare1000 Hz, pe USB-C și RF 2.4 GHz
125Hz pe Bluetooth
BaterieAutonomie de până la 50 ore
Dimensiuni352 x 150 x 34 mm (Lxlxh)
Greutate913 grame

Pachet, design și construcție

Tastatura mecanica de gaming Logitech G Pro X TKL Lightspeed

⬆️Detalii subtile amintesc de faptul că Logitech G PRO X TKL Lightspeed a fost dezvoltată alături de jucători profesioniști.

Am primit Logitech G PRO X TKL Lightspeed în cutia de retail sigilată, unde tastatura era așezată în husa rigidă pentru transport, acolo unde mai sunt dongle-ul USB-A pentru conectivitate RF cu adaptorul la USB-C, un cablu USB-C la USB-A lung de circa 1.8 metri și câteva pliante cu diferite informații de reglementare și certificat de garanție:

Pentru o tastatură concepută alături de jucători profesioniști și dedicată acestora, mi-ar fi plăcut să văd că sunt mai multe accesorii. Câteva butoane de schimb, poate chiar mecanisme, o unealtă spre a le putea schimba… Sunt lucruri pe care le-am văzut la alte tastaturi de gaming. Ce-i drept, la Logitech G PRO X TKL Lightspeed poate fi o cu totul altă abordare, adică fără complicații, mai degrabă ceva de genul plug and play.

În primul rând, husa, așa cum am denumit-o mai sus, este de fapt o gentuță, o carcasă rigidă extrem de bine fabricată și care va proteja excelent tastatura atunci când ai nevoie să o iei undeva după tine. Vine cu un design cu linii pe diagonală pe materialul textil de la exterior. Pe partea de sus apare logo-ul Logitech G, în colțul din stânga sus, pentru ca pe diagonala opusă să fie inscripția PRO X TKL, ambele din cauciuc.

Husa vine cu un mâner pe latura mică și cu un fermoar zdravăn, în timp ce la interior este căptușită cu material moale. Tastatura stă bine fixată, iar sub ea este un locaș dedicat acelui dongle ce este introdus în adaptorul la USB-C, dar este loc și pentru cablul USB-C la USB-A.

Tastatura Logitech G PRO X TKL Lightspeed se dezvăluie de la primul contact cu un design tipic de gaming, fără însă a exagera pe vreo direcție, abordarea fiind mai degrabă discretă din acest punct de vedere.

Observăm că pe lungime tastele se întind până spre margini, pentru ca sus să apară o zonă dedicată unui număr de 8 butoane, grupate câte 4. Lângă cele din dreapta, cele multimedia, este și o rotiță ce în mod implicit are rol de reglare a volumului, dar căreia i se pot atribui și alte funcții. Între cele două seturi de butoane de sus sunt și două LED-uri, unul pentru Caps Lock (ar fi fost ideal ca acesta să fie integrat direct în tasta corespunzătoare) și unul ce anunță stadiul de încărcare al bateriei integrate.

Logitech G PRO X TKL Lightspeed poate fi aleasă în culorile neagră (precum cea de față), albă sau roz.

De jur împrejurul zonei de taste se observă o fâșie subțire finisată altfel decât restul plăcii de metal. Aici aliajul apare cumva natur, să zic așa, în rest fiind vopsit negru mat.

Doar această placă este metalică la exterior, în rest avem plastic de bună calitate. Este suficientă însă această bucată din aliaj metalic spre a genera o rigiditate structurală foarte înaltă, tastatura nu prea flexează orcium ai încerca să o îndoi.

Pe partea de jos a tastaturii observăm cinci picioare din cauciuc pe care se sprijină Logitech G PRO X TKL Lightspeed. Trei sunt spre latura dinspre utilizator, celelalte două opus. Înclinarea tastaturii se poate face în două trepte suplimentare, una de 4 grade, când deschizi piciorușul mai mic, sau 8 grade când îl rabatezi pe cel mare.

Aderența este foarte bună în oricare dintre cazuri, întrucât cauciucul pe care se așează tastatura este suficient de moale.

Tot pe zona de jos există și un locaș unde poate fi pus dongle-ul de conectivitate RF:

Pe latura din spate este pus portul USB-C, către dreapta, pentru ca butonul de tip slider On/Off să fie pus la capătul celălalt, dar nu chiar la margine.

Logitech G PRO X TKL Lightspeed este o tastatură bine construită, asamblată solid și care pare că poate rezista bine în timp. Finisările sunt și ele de foarte bună calitate, la fel toate materialele folosite la exterior.

Utilizare

⬆️Aplicația Logitech G HUB oferă control total asupra funcțiilor disponibile pe tastatură.

Eu nu sunt un gamer înrăit, nici pe departe, dar fiindcă testez fel de fel de PC-uri și unele tehnologii, mai ajung și prin diferite jocuri. Recunosc că îmi este greu să evaluez extrem de exact cum se prezintă o tastatură precum aceasta, ce este recomandă gamerilor profesioniști, dar voi încerca să explic cum am simțit eu experiența alături de Logitech G PRO X TKL Lightspeed.

În primul rând, switch-urile Tactile (Brown) sunt diferite de cele Linear (Red) pe care le-am mai întâlnit la alte tastaturi de gaming, dar nu foarte departe de cele Clicky (Blue). Este absolut firesc, iar acel moment de actuare care se simte mult mai pregnant față de Linear aș spune că îi poate ajuta pe jucătorii mai puțin experimentați. OK, Logitech G PRO X TKL Lightspeed se adresează în special profesioniștilor, dar chiar și aceștia pot prefera un așa răspuns.

Actuarea se face undeva la jumătatea cursei tastelor și este resimțită clar, în timp ce zgomotul nu este cu extrem de ridicat. Mai înalt decât la switch-uri Red, da, dar nu atât cât să deranjeze alte persoane din aceeași cameră cu tine. Bine, poate doar dacă sunt cu adevărat sensibile pe această direcție.

Timpul de reacție este, din partea mea, aproape instant, cei 1000 Hz rată de raportare fiind valabili atât pe conexiunea RF 2.4 GHz, cât și prin cablu, evident. Conexiunea Bluetooth nu este recomandată pentru gaming, fiindcă limitează rata de raportare la 125 Hz.

Mie mi-a plăcut Logitech PRO X TKL Lightspeed și la cum se prezintă pentru redactare text sau alte task-uri, fiind probabil una dintre cele mai potrivite tastaturi mecanice de gaming pentru așa ceva din ce am testat până la această oră.

Butoanele suplimentare de pe latura de sus sunt bine separate unele de celelalte, cu cele 4 din stânga fiind destinate conectivității și funcțiilor de gaming, în timp celelalte 4, pentru multimedia, sunt aproape de rotița de reglare a volumului. Aceasta se rotește la infinit, semn că vorbim despre comandă digitală, iar asta mai înseamnă că funcția de bază (reglaj volum) poate fi schimbată. Asta o poți face din software-ul Logitech G HUB, disponibil gratuit atât pentru Windows, cât și pentru Mac.

Logitech G HUB este util, oferă mai destule opțiuni pentru o astfel de aplicație, este ușor de parcurs și de înțeles.

Capturi de ecran din aplicația Logitech G HUB cu tastatura Logitech G PRO X TKL Lightspeed:

Sigur că există control și pentru iluminarea de tip RGB per-key, ce poate fi personalizată în detaliu. Modurile pe care le alegi pe partea de iluminare sunt salvate direct în memoria tastaturii, așadar poți trece prin ele prin butonul dedicat și atunci când nu ești conectat la același PC pe care ai făcut configurarea, unde a fost instalată aplicația Logitech G HUB.

Apropo de această iluminare, ea este foarte bine ținută sub control spre a nu ieși pe lângă taste, lumina rămânând a dezvălui strict caracterele și simbolurile de pe fiecare în parte. Este o abordare specifică Logitech, iar mie mi se pare cea mai bună, întrucât degeaba ai iluminare RGB per-key complet personalizabilă dacă oricum lumina de la o anumită tastă iese pe lângă, pe dedesubt, și astfel ajunge și la alte butoane.

Pe de altă parte, dacă nu ai iluminarea activată, cu greu poți distinge vreo literă, cifră ori simbol. Doar simbolul pentru moneda Euro este evidențiat, din nu știu ce motiv… În rest, fără iluminare, este dificil să vezi ce apare pe fiecare tastă.

Unde nu convinge neapărat Logitech G PRO X TKL Lightspeed este pe partea personalizare fizică. Adică, nu există, așa cum am spus și la capitolul anterior, taste de schimb, poate alte accesorii… 

Conectivitate

Tastatura mecanica de gaming Logitech G Pro X TKL Lightspeed

⬆️Portul USB-C permite nu doar încărcarea bateriei integrate, ci și conexiunea prin cablu la PC.

Aici, Logitech G PRO X TKL Lightspeed nu prea are nimic care să te dea înapoi. Sunt trei moduri de conectivitate, dintre care cel recomandat, din partea mea, este cel wireless RF 2.4 GHz, ce se realizează prin dongle. Acesta poate fi introdus direct într-un port USB al computerului sau poate fi adus mai aproape de tastatură prin intermediul adaptorului de la USB-A la USB-C și al cablului USB-C la USB-A din pachet. Cablul are o lungime de 1.8 metri, deci ar trebui să fie suficient spre a ajunge de la unitatea PC direct pe birou.

Poți folosi tastatura și legată direct prin cablu la computer, dar nu câștigi pe partea de răspuns, fiind vorba despre aceeași rată de raportare de 1000 Hz, precum prin adaptorul RF.

Prin Bluetooth aș spune că Logitech G PRO X TKL Lightspeed se pretează pentru sarcini office sau altele asemenea, întrucât rata de raportare scade la 125 Hz.

Pentru a alege între modurile de conectivitate există două butoane dedicate celor fără fir, iar atunci când conectezi cablul la tastatură aceasta trece direct pe acest mod.

Conexiunile wireless sunt stabile și nu am întâmpinat niciun fel de probleme, deconectări de-a lungul celor peste 2 săptămâni cât am folosit această tastatură.

Autonomie

Tastatura mecanica de gaming Logitech G Pro X TKL Lightspeed

⬆️LED-ul Battery se aprinde verde intermitent când acumulatorul se încarcă, verde continuu când este încărcat complet și roșu intermitent când energia stocată scade sub 20%.

Nu am găsit detalii despre capacitatea bateriei integrate de Logitech G PRO X TKL Lightspeed, dar sunt date maxim 50 de ore de folosire. Din ce am găsit, aceste 50 de ore sunt valabile prin conexiune RF și cu iluminarea activă, deci nu este vorba despre un scenariu economic, să zic așa. Prin conexiune Bluetooth cel mai probabil autonomia ar fi și mai ridicată.

În testele mele, cu conexiune RF și iluminarea tastelor în mod continuu pe cea mai joasă poziție (suficientă în orice tip de scenariu) am depășit cele 50 de ore ore de autonomie cu mai bine de 10%. Mie mi se pare arhisuficient să te poți juca continuu mai bine de 2 zile.

Preț

Tastatură mecanică de gaming Logitech G PRO X TKL Lightspeed1.345 de lei pe eMAG.ro sau 1.140 lei pe PCGarage.ro (prețuri valabile la data publicării acestui review).

Logitech G PRO X TKL Lightspeed
4.1 / 5 Reviewer
PRO
  • carcasa ce vine alături de tastatură este de o calitate înaltă și protejează foarte bine pe timpul transportului tot ce este înăuntru;
  • tastatura este foarte solidă și excelent finisată, cu materiale de foarte bună calitate;
  • switch-uri cu performanță ridicată în gaming, răspuns rapid și latență redusă, dar care se dovedesc suficient de bune și pentru alte activități (redactare text, de exemplu);
  • conectivitate atât prin dongle RF pe 2.4GHz, cât și prin Bluetooth, dar există și opțiune de conexiune prin cablu;
  • autonomie bună.
CONTRA
  • nu există accesorii suplimentare în pachet în afară de carcasa de transport, precum taste sau switch-uri de schimb ori un suport pentru încheietura mâinilor;
  • destul de scumpă.
Concluzii

Logitech G PRO X TKL Lightspeed nu-i deloc ieftină, dar este până la urmă o tastatură mecanică de gaming ce se adresează celor mai pretențioși jucători, ba chiar a fost dezvoltată de compania elvețiană alături de cei profesioniști. Vine cu o abordare simplă, fără artificii inutile, este foarte bine construită, performantă și plăcută în exploatare, conectivitatea se poate face în trei moduri, iar autonomia este mai mult decât suficientă pentru sesiunile prelungite. Unora s-ar putea să nu le placă faptul că nu pot interveni prea mult pe partea de personalizare fizică, că nu au la dispoziție taste sau switch-uri de schimb, dar aceia vor căuta cel mai probabil ceva care să acopere aceste dorințe. Logitech G PRO X TKL Lightspeed este o tastatură ce pune accent pe performanță și simplitate în utilizare.

Design4.5
Conectivitate4.5
Utilizare4.5
Raport preț / specificații3

Tastatura Logitech G PRO X TKL Lightspeed a fost testată timp de mai bine de două săptămâni și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.