Laptopul pe care îl vom vedea împreună mai departe este cel mai puternic testat până acum pe Gadget.ro. Este un MSI ce și-a făcut debutul la CES 2023 și pe care l-am văzut în „carne și oase” atunci când a fost adus la evenimentul de lansare a noilor laptopuri MSI de gaming în țara noastră.
Chiar dacă le-am aranjat și în tabelul de mai jos, aș vrea să trec rapid în revistă componentele ce-l transformă pe MSI Titan GT77HX 13VI în cel mai performant notebook ce primește review aici – procesor Intel Core i9-13980HX cu 24 de nuclee, dintre care 8 pot urca până la 5.6 GHz, cu 32 fire de execuție, placă video dedicată NVIDIA GeForce RTX 4090 cu 16 GB GDDR6, 64 GB de memorie RAM DDR5 și 4 TB spațiu intern de stocare, reprezentat de 2 SSD-uri M.2 PCIe 4.0. Și, cum să uit de ecranul cu retroiluminare de tip MiniLED, ce poate urca cu luminozitatea până la 1.000 nits. Hai să vedem ce înseamnă toate astea când parcurgem fiecare capitol de analiză și cum se prezintă ca pachet atunci când tragem concluziile.
Specificații notebook gaming MSI Titan GT77HX 13VI
Date tehnice
NotebookMSI Titan GT77HX 13VI
Ecran IPS cu iluminare MiniLED, 17.3 inch, raport 16:9, rezoluție 4K 3840 x 2160 pixeli, 254 ppi, 144 Hz, HDR 1000
Procesor Intel Core i9-13980HX Raptor Lake, 10nm, 24 nuclee cu 8 x Performance-cores la max. 5.6 GHz + 16 Efficient-cores la max. 4.0 GHz, 32 fire execuție, 36 MB Intel Smart Cache, 55W Base Power, 157W Max Turbo Power
Memorie 64 GB LPDDR5 dual-channel (2 x 32GB)
SSD 2 x 2 TB M.2 NVMe PCIe Gen. 4 în RAID 0
GPU Intel UHD Graphics (integrată)
NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop 16GB GDDR6 (până la 2040MHz Boost Clock, 175W Maximum Graphics Power cu Dynamic Boost)
Sistem de operare Windows 11 Home 64-bit preinstalat
Conectivitate Wi-Fi 802.11 6E a/b/g/n/ac/ax, tri-band 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.3, 1 x USB Type-C 4.0 cu suport Thunderbolt 4, DP și PD charging, 1 x USB Type-C 4.0 cu suport Thunderbolt 4 și DP, 3 x USB Type-A 3.2 Gen2, 1 x HDMI 2.1, 1 x Mini DisplayPort, 1 x jack combo de 3.5mm, 1 x RJ45 2.5 Gigabit LAN, 1 x SD Express Card Reader
Alte informații 4 difuzoare (2 x 2W + 2 x 2W woofer), tastatură mecanică SteelSeries MX Cherry cu iluminare RGB per key, touchpad cu suport multi atingere, senzor de amprentă, webcam HD 720p
Baterie 99 Wh cu 4 celule, încărcător de 330W
Greutate 3.3 kg
Dimensiuni 397 x 330 x 23 mm (L x l x h)
Pachet, design și construcție
Am primit unitatea de test în ceea ce pare a fi chiar cutia de retail. Înăuntru, pe lângă laptop, am mai găsit un maus de gaming model M99 Pro, adaptorul de încărcare cu cablul de priză compatibil, certificat de garanție, ghidul utilizatorului și ghid de pornire rapidă:
Mausul MSI M99 Pro este unul ce pune accent pe greutate redusă și care vine cu iluminare RGB. Se așează bine în mână și mi-a plăcut cum se comportă în cele câteva minute de test.
Totuși, nu cred că va cumpăra cineva laptopul MSI Titan GT77HX 13VI pentru acest maus, așa că hai să vedem piesa de bază din cutie.
Notebook-ul este mare, unul dintre cele mai voluminoase cu care m-am jucat până acum. Chiar și așa, nu aș spune că grosimea este cu adevărat mare, cei 23 de mm nu reprezintă o cifră de speriat și nici în utilizare nu aș spune că asta deranjează cumva. Pe de altă parte, „adâncimea” este mult mai mare decât ar presupune un laptop clasic cu ecran de 17.3 inch. Asta fiindcă de la balamale către spate mai există o zonă ce se continuă mai departe, iar asta face ca MSI Titan GT77HX 13VI să fie mai greu de introdus în orice rucsac de laptop, fie el și de 17.3 inch.
Faptul că ecranul nu se ridică de la capătul din spate al carcasei, face ca el să nu poată fi deschis cu mult pe spate. Unghiul maxim mi se pare a fi de circa 130 – 140 de grade.
Designul este în mod clar orientat către zona de gaming, sunt multe elemente ce atrag atenția asupra acestui aspect. În primul rând, mă refer la grilele mari de aerisire din spatele balamalelor, atât la cele de pe latura de sus, cât și la cele de pe marginea spate. Aici sunt prezente și LED-uri de iluminare RGB, care mai sunt dispuse și în spatele siglei MSI Gaming de pe capacul ecranului. Aici, dragonul MSI se poate aprinde și el într-o multitudine de nuanțe:
Deși iluminarea RGB ce iese din spatele grilei de pe marginea din spate este puternică ca intensitate, aceasta nu se propagă prea departe, decât dacă masa / biroul pe care așezi laptopul este ceva mai reflexivă. O suprafață mată va face ca iluminarea să fie vizibilă doar dacă te apleci la același nivel cu laptopul.
Ceva ce nu prea ai cum să apreciezi la un laptop precum MSI Titan GT77HX 13VI este construcția realizată din plastic în cea mai mare parte la exterior. Asta nu face laptopul fragil, sensibil în vreun fel la torsionare, doar că oricine ar fi preferat niște bucăți zdravene de aliaje metalice în locul unui plastic, oricât ar fi el de bun calitativ. Mai mult, pe capacul ecranului își fac apariția destul de repede urmele mainilor:
Construcția nu este rea deloc, așa cum am spus notebook-ul este solid și nu flexează. Totuși, la anumite unghiuri de torsiune apar unele zgomote, anumite îmbinări mai scârțâie. Nimic grav și deloc deranjant, dar trebuia menționat. Finisările de detaliu sunt bune, nimic de reproșat, însă cumva parcă MSI Titan GT77HX 13VI ar fi meritat ceva mai multă implicare pe partea de primă impresie lăsată la capitolul design.
Am încercat să desfac capacul spate spre a vă arăta cum arată MSI Titan GT77HX 13VI sub carcasă, dar nu am reușit. Ar fi însemnat să forțez prea tare anumite clipsuri și riscam să deteriorez ceva pe acolo așa că m-am lăsat păgubaș după ce am deșurubat toate șuruburile și mi-am dat silința să desfac capacul.
Am luat de pe NotebookCheck.com o imagine cu ceea ce se găsește sub capacul spate al laptopului MSI Titan GT77HX 13VI ca să avem o idee cum se prezintă acolo.
Vedem că sunt nu mai puțin de 4 ventilatoare, 2 mai mari către exterior și două mai mici către centru, precum și nu mai puțin de 8 heatpipe-uri (dacă am numărat corect…). Totodată, observăm că SSD-urile sunt ușor accesibile, la fel și placa Wi-Fi. Sloturile de memorie RAM sunt sub folia argintie, deci și ele sunt ușor de accesat. Totul bine, așadar, cu ceea ce este sub carcasă. Posibilitățile de upgrade sau schimb de componente sunt la îndemâna oricui.
Ecran și sunet
Nu-mi aduc aminte să mai fi testat vreun laptop cu ecran MiniLED. Astfel, MSI Titan GT77HX 13VI marchează o premieră din acest punct de vedere. Panoul este un IPS din spatele căruia luminează LED-uri (din câte am înțeles) din nu mai puțin de 1.000 de zone independente. Asta ar trebui să însemne o distribuție bună a luminozității.
Distribuție luminozitate la intensitate 100% ecran MSI Titan GT77HX 13VI:
A trebuit să pun în imaginea de mai sus procentaje cu subunități fiindcă altfel cu greu ar fi putut fi distinse diferențele de luminozitate. Foarte bine, mai ales că maximul atins în partea centrală de sus a ecranului a fost de nu mai puțin de 631 cd/mp și asta pe un ecran complet alb. Cu conținut HDR nativ se pare că se pot obține nu mai puțin de 1.000 niți pe anumite zone și pentru perioade scurte. Oricum ar fi, luminozitatea este uriașă și în condiții normale de utilizare, la interior mă refer, nu ai nevoie de mai mult de 40% din potențial.
Panoul MiniLED și cele 1.000 zone de local dimming aduc cu sine și o separare mai bună a elementelor puternic luminate față de cele întunecate din jurul lor. Astfel de imagini nu sunt totuși la nivel de OLED, mai apre un foarte ușor blooming, dar diferențele față de ecrane convenționale IPS sunt uriașe.
Pe partea de contrast, din nou foarte, dar foarte bine. Negrul este foarte, dar foarte adânc, aproape de nivel OLED. O plăcere să urmărești conținut puternic contrastant pe acest ecran.
Trecem și la culori, iar aici am măsurat deviațiile Delta în toate cele 7 moduri prestabilite de afișaj disponibile în aplicația MSI Center.
Deviații Delta E înainte de calibrarea ecranului MSI Titan GT77HX 13VI:
Sunt valori bune în modul sRGB, în timp ce pe Adobe RGB și Gamer se observă potențialul panoului, ca acoperire a spectrului de culoare sRGB.
Din păcate, deși am încercat să calibrez ecranul cu propriul echipament (colorimetru Lacie Blue Eye Pro și software-ul dedicat) nu am putut să obțin valori prea scăzute pentru deviațiile Delta E, întrucât nu am reușit să dezactivez modul HDR. Fie din Windows, fie din MSI Center, undeva acest mod de accentuare a contrastului și de boost al culorilor rămânea pornit și astfel nuanțele chair și după calibrare erau deviate de la cele ideale.
Deviații Delta E după calibrarea ecranului MSI Titan GT77HX 13VI:
Oricum, sunt convins că panoul are mare potențial, asta se observă după cât acoperă din spectrul de culoare Adobe RGB, doar că eu, accentuez EU nu am reușit să găsesc setarea prin care modul HDR să fie dezactivat complet.
Rezoluția 4K este un must-have în zona asta de preț. Conturarea este extrem de fină, aș spune că și spațiul dintre pixeli este foarte redus și astfel totul este pe cât de sharp ai nevoie indiferent de conținutul afișat.
Fiind un laptop de gaming, lui MSI Titan GT77HX 13VI nu-i putea lipsi o rată înaltă de refresh. Cei 144Hz sunt tocmai ce trebuie la rezoluție 4K. Sigur că poate unii ar fi vrut și mai bine ca rată de reîmprospătare, măcar pentru sesiunile în care vor seta rezoluția la 2K. Aceia pot alege atunci varianta de MSI Titan GT77HX 13VI cu ecran QHD și rată de refresh la 240 Hz.
Una peste alta, display-ul exemplarului MSI Titan GT77HX 13VI ajuns la noi este superb. Sincer, este o plăcere să-l privești în orice fel de scenariu de folosire.
Pe partea de sunet, MSI Titan GT77HX 13VI propune 4 difuzoare, reglate se pare împreună cu cei de la Dynaudio.
Două dintre speakere sunt responsabile de propagarea undelor de frecvențe medii și înalte, în timp ce alte două se ocupă de cele joase, adică de bass. În total, ele livrează o putere de 8W, iar asta chiar se aude. Volumul maxim este impresionant, dar este adevărat că am întâlnit și mai înalt. Nu cu mult, dar îmi aduc aminte că am mai avut un laptop foarte bun pe această direcție.
Calitatea sunetului este foarte bună, dar nu pot să nu apreciez că din această perspectivă am mai găsit, din nou, mai bine. Nu ar fi totuși nimic de reproșat, avem de toate, chiar și bass destul de grav și fiecare spectru este prezent în doze echilibrate.
Prin jack-ul combo de 3.5 mm situația stă chiar și mai bine. O pereche bună de căști cuplat în acest port scoate la iveală un sunet aproape perfect, excelent din mai toate punctele de… audiție.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Aici este aici. MSI Titan GT77HX 13VI a venit în fața noastră cu tot ce se poate mai puternic la această dată. Procesor Intel de ultimă generație și cu cea mai performantă versiune, placă video de top, memorie RAM DDR5 din plin și spațiu de stocare cât să poți instala și jocurile pe care poate le joci doar o dată la câteva luni. Dar să fie acolo…
Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ansamblul hardware de pe MSI Titan GT77HX 13VI:
Nu cred că mai are rost să iau pe rând fiecare componentă. Sunt toate listate în tabelul de la începutul recenziei, precum și în capturile de ecran de mai sus. Cum se descurcă acestea vom vedea la capitolul următor, aici mai aduc câteva detalii referitor la aplicațiile ce vin la pachet cu MSI Titan GT77HX 13VI pe Windows 11.
Avem Killer Intelligence Center, LinkedIn, Minecraft Education, Mixed Reality Portal, Mobile Plans, MSI App Player 5, MSI Center, MSI True Color, Nahimic, Nahimic Companion, Realtek Audio Console, Solitaire & Casual Games, Spotify, SteelSeries GG, Thunderbolt Control Center și Translator.
De departe cea mai importantă pentru MSI Titan GT77HX 13VI este MSI Center, în care se regăsesc și MSI App Player 5 și MSI True Color.
MSI Center pe MSI Titan GT77HX 13VI:
Performanță
Am rulat mai multe teste de benchmark decât de obicei, pentru că timpul de care am avut nevoie pentru a trece prin cele pe care le foloseam de obicei a fost mult mai scurt :). MSI Titan GT77HX 13VI a obținut de departe cele mai mari scoruri dintre toate laptopurile de până acum și a depășit cu mult chiar și multe desktop-uri, unele dintre ele cu pretenții de mare gamer.
Teste benchmark
NotebookMSI Titan GT77HX 13VI
CPU-Z (puncte)
Single Thread
Multi Thread
897.3
14077.4
Cinebench R20 (puncte) 12302
Cinebench R23 (puncte)
Single Core
Multi Core
2132
32112
PCMark 10 (puncte) 9029
3DMark (puncte)
Port Royal
Time Spy
Fire Strike
14628
21319
35428
Novabench (puncte) 6131
Geekbench 6.0.1 (puncte)
CPU Single-Core
CPU Multi-Core
GPU OpelCL
GPU Vulkan
2805
16682
206882
164137
CrystalDiskMark (MB/s)
SEQ1M Q8T1
Read
Write
SEQ1M Q1T1
Read
Write
RND4K Q32T1
Read
Write
RND4K Q1T1
Read
Write
12965.44
10358.13
5900.96
8017.10
922.23
637.49
83.25
208.79
Final Fantasy XV (puncte)
2K
4K
16161 (Extremely High rating)
9459 (Very High rating)
Capturi de ecran cu rezultatele testelor de benchmark rulate pe MSI Titan GT77HX 13VI:
Ca de obicei, am monitorizat temperaturile pe componentele interne, iar rezultatele pot fi observate din capturile de ecran de mai jos, din HWMonitor de la CPU-ID:
Nu am cum să nu apreciez că indiferent de sarcină, procesorul nu a trecut de 98 de grade Celsius. Da, clar nu e puțin, dar dacă ne uităm că acest procesor a consumat chiar și 211W, atunci nu mi se pare ceva de neconceput. La fel și pentru placa grafică NVIDIA GeForce RTX 4090, ce a atins un maxim de 82 grade Celsius, dar care a și consumat în peak o idee mai mult de 175W. Sincer, cum să nu se încingă astfel de componente la asemenea consumuri.
În fine, asta nu ar trebui să ia din meritele sistemului de răcire. Cele 4 ventilatoare introduc aer „proaspăt” din afară și îl evacuează pe cel fierbinte de sub carcasă într-un ritm absolut incredibil. Simți efectiv curentul de aer ce se formează în jurul laptopului atunci când toate cele 4 se învârt cu spor.
Pe de altă parte, când se atinge turația maximă, zgomotul făcut de cele 4 ventilatoare este foarte înalt. Și nu doar că este ridicat, dar vine și cu un sunet pregnant, care nu poate fi trecut prea ușor cu… auzul. Da, răcirea eficientă vine cu acest compromis, ce trebuie acceptat până la urmă. Totuși, cu niște căști pe sau în urechi, nu mai auzi decât ceea ce trebuie, zgomotul de la ventilatoare nu este chiar pe atât de ridicat încât să treacă și prin căști.
Conectivitate
Mai nimic de reproșat aici. MSI Titan GT77HX 13VI vine cu multe porturi fizice și nici pe partea wireless nu se prezintă deloc rău. Avem Wi-Fi 6E de tip tri-band, cu 2.4, 5 și 6 GHz, iar Bluetooth este în versiune 5.3.
Pe laterala din stânga vedem jack-ul audio combo de 3.5mm, slotul pentru carduri SD, două USB-A și portul proprietar pentru alimentare (poate fi introdus pe oricare dintre părți, precum un USB-C).
Pe dreapta mai apare un USB-A, două USB-C, un mini DisplayPort, un HDMI și un RJ-45. Fiecare dintre ele este de top, așa cum le-am detaliat în tabelul cu specificații de la începutul articolului. Le mai repet aici pe cele mai importante, anume USB-C cu suport Thunderbolt 4, DP și Power Delivery Charging și HDMI 2.1, capabil să transmită la rezoluție maximă 8K cu 60 Hz și 4K cu 120 Hz. Bine, foarte bine.
La fel pot spune și pentru senzorul de amprentă, ce este foarte exact și suficient de rapid, dar nu la fel de bine pentru camera web.
La aceasta apreciez că există un obturator fizic, dar nu am cum să fiu de acord cu rezoluția HD 720p. Prea puțin pentru un „monstru” de laptop ca MSI Titan GT77HX 13VI pregătit pentru 2023.
Tastatură și touchpad
Revin cu vești bune aici. Tastatura mecanică de la SteelSeries cu comutatoare MX Cherry este excelentă. Apăsarea se face fără efort, cursa este foarte bună pentru un laptop, iar punctul de actuare este clar și undeva la jumătatea cursei. Tastatura mi s-a părut foarte reușită nu doar pentru jocuri, cât și pentru redactare rapidă. Mai mult, iluminarea RGB per key este foarte plăcută, cu distribuție corectă sub taste.
Touchpad-ul este bine dimensionat, mare, dar nu exagerat, nu se duce pe mult în lățime (de fapt este lungimea lui, dar mă refer pe lateral). Este acoperit cu sticlă și se simte foarte plăcut în utilizare, pe cât se poate de exact.
Experiența de interacțiune prin intermediul tastaturii și a trackpad-ului de pe MSI Titan GT77HX 13VI este la cote foarte înalte.
Autonomie
Este absolut normal ca la consumurile pe care le-am menționat la capitolul Performanță, MSI Titan GT77HX 13VI să nu poată rezista prea mult departe de priză în condiții solicitante. Asta chiar și în ciuda bateriei imense, de 99.99 Wh. În jocuri grele sau la ceva editare video 4K, acumulatorul se golește văzând cu ochii și nu trece de o oră și câteva minute. Bine, asta a fost mereu valabil la laptopurile performante, deci nu-ii poți imputa lui MSI Titan GT77HX 13VI că este altfel.
Atunci când nu-l supui la mare stres, MSI Titan GT77HX 13VI nu se duce către o durată extinsă, dar nici nu dezamăgește la autonomie. Eu am prins în jur de patru ore (uneori mai mult, alteori ușor sub) în condiții normale de utilizare, adică cu navigare web, ceva redactare de documente și ceva video, fie pe YouTube, fie din player. Asta cu luminozitatea ecranului pe la 40%, adică cam pe la 180 – 200 cd/mp și cu volumul din difuzoare tot cam pe acolo atunci când am vizionat ceva video.
Eu nu aș trece autonomia la puncte pro, deși i-ar mai fi trebuit puțin ca să ajungă în acea listă. Este bună, dar nu extra.
Încărcătorul imens, dar absolut imens și foarte greu (vedeți pozele de mai sus), cel ce produce la ieșire o putere maximă de 330W, pune destul de repede procentele înapoi în acumulator la început, doar că după 50% în sus procesul devine din ce în ce mai lent, iar încărcarea completă durează în jur de 2 ore și 10 minute.
Preț
Notebook gaming MSI Titan GT77HX 13VI – 29.500 lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).
La așa preț este și normal ca acesta să fie cel mai performant laptop ce a fost testat până acum pe Gadget.ro. Când am văzut că un exemplar precum cel de test costă în jur de 6.000 Euro am avut ceva mai multă grijă cu el. În fine, MSI Titan GT77HX 13VI este un adevărat „monstru” al specificațiilor, un notebook ce nu „gâfâie” indiferent ce-i pui în cârcă. Din partea mea se descurcă excelent fix la capitolele care contează, deși nu ar fi fost rău să nu existe niciun fel de compromis având în vedere cifrele de pe eticheta pe care stă scris prețul…
MSI Titan GT77HX 13VI a fost testat timp de 9 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.