Diverse

În toamna acestui an în localitatea Răteşti din judeţul Argeş a fost dat în folosinţă cel mai mare parc fotovoltaic din România şi din Europa Centrală şi de Est. Acesta este construit pe o suprafaţă de 170 de hectare de teren, iar mulţi dintre voi aţi spus că acel teren ar fi putut fi folosit în scop agricol.

Ca o paranteză, legea din România permite instalarea de panouri fotovoltaice doar pe acele terenuri agricole din clasele de calitate III, IV şi V, adică nu foarte fertile. Chiar şi aşa se permite construcţia pe maxim 50 de hectare, astfel că în cazul celor 170 de hectare de la Răteşti vorbim cu siguranţă de terenuri ce nu sunt pretabile pentru agricultură.

Pentru cei care cred în continuare că terenurile agricole de orice fel nu ar trebui irosite, un start-up din Germnia denumit Next2Sun testează panourile fotovoltaice verticale instalate pe terenuri agricole. Compania foloseşte panouri cu ambele feţe active, acestea fiind concepute să facă uz şi de lumină difuză. Luate individual feţele sunt mai puţin productive decât cele clasice, însă cele două cumulate se apropie destul de mult de un panou standard.

Next2Sun a realizat deja câteva teste în Germania, iar acum va instala un sistem complet de panouri fotovoltaice verticale pe o suprafaţă agricolă de 1.5 hectare din Statele Unite ale Americii. Suprafaţa este mică, însă în eventualitatea unui succes economic, aceasta ar putea fi extinsă. Pe cele 1.5 hectare vor fi amplasate 138 de panouri fotovoltaice pe 69 de elemente structurale verticale.

Această soluţie are şi minusurile ei: teren irosit (trebuie lăsat spaţiu între panouri şi terenul cultivat), limitează categoriile de culturi ce pot fi cultivate (panourile crează umbră ce afectează creşterea plantelor) etc.

Next2Sun consideră însă că soluţia lor este foarte bună, asta pentru că va permite fermierilor să nu renunţe în totalitate la terenurile agricole gândite pentru producţia de energie. Şi totuşi totul se va rezuma la câştig: dacă fermierii vor câştiga mai mulţi bani cu teren agricol activ + panouri verticale, această soluţie va avea succes, dacă nu, se va păstra metoda clasică până la găsirea de noi alternative.

Sursa: piataauto.md