Panasonic Lumix GH6 Foto si Video

După fix o lună de la prezentarea oficială a Panasonic Lumix GH6, camera a fost lansată și în țara noastră, în cadrul unui eveniment la care a participat și Bernard Bertrand, Ambasador Lumix, ce ne-a împărtășit impresii din experiența sa de lucru.

Înainte de a vă spune de ce consideră acesta că Panasonic Lumix GH6 merită și trebuie luat în considerare chiar și de către cei mai pretențioși dintre videografi, haideți să parcurgem cele mai importante date și specificații ale noii camere hibride foto-video.

Funcții cheie Panasonic Lumix GH6:

  • corp și obiective compacte, ușoare, ce permit versatilitate în cele mai diverse condiții de lucru;
  • senzor nou micro four thirds de 25 de Megapixeli fără filtru low-pas;
  • procesor nou Venus Engine ce promite putere de procesare dublă față de vechea generație;
  • sistem de răcire cu ventilator activ integrat;
  • rezoluție video de până la 5.7K (5.8K anamorphic 4:3), 4K cu 120fps, FHD 300fps VFR (Variable Frame Rate) și multe, multe alte posibilități, expuse aproape toate în tabelul de mai jos:

Moduri filmare Panasonic Lumix GH6

  • primul aparat Lumix ce integrează codec Apple ProRes, în format 422 HQ și 422;
  • fotografii de până la 100 Megapixeli din mână cu modul High-Res;
  • stabilizarea pe 5 axe Dual I.S. 2 (pe senzor + obiectiv compatibil) ce permite compensare de până la 7.5 stopuri;
  • autofocus DFD îmbunătățit;
  • posibilitate de a înregistra sunet pe 4 canale (4 x mono sau 2 x stereo) prin intermediul unui adaptor XLR.

Acum, dacă ar fi să trecem în revistă chiar toate funcțiile, opțiunile și specificațiile noului Panasonic Lumix GH6 aș întocmi o listă mult prea lungă.

Așa că, haideți să vedem de ce această cameră este recomandată tuturor tipurilor de videografi, indiferent dacă vorbim despre amatori entuziaști, ce sunt la început de drum, dar care vor să descopere toate secretele meseriei, până la profesioniști ce vor folosi tot ce are de oferit dispozitivul.

Bernard Bertrand

Bernard Bertrand, videograf de publicitate fashion, ne-a mărturisit că preferă camerele din seria Panasonic Lumix GH încă de la apariția modelului GH4. Se bazează pe astfel de aparate atunci când are nevoie de un sistem compact, dar care să-i ofere suficientă flexibilitate în post-producție.

Excelentul sistem de stabilizare optică duală, ce folosește atât stabilizarea pe 5 axe de pe senzor, cât și pe cea de pe obiectivele compatibile, este un alt element apreciat de toți utilizatorii Lumix GH. În cazul GH6 se pare că acest sistem este comparabil cu ceea ce poate oferi un gimbal, păstrând desigur proporțiile în comparație.

Atunci când ai nevoie și de înregistrarea sunetului, noul Lumix GH6 poate prelua până la 4 canale separate. Scenariu de utilizare: cei doi miri la o nuntă și preotul poartă lavaliere, iar un alt canal este folosit pentru sunetele de fundal (corul, în unele cazuri).

Disponibilitatea multiplelor tehnologii de filmare, cu mod anamorfic, High Frame Rate și Variable Frame Rate, V-Log/V-Gamut, codec Apple ProRes, înregistrare ALL-Intra sau LongGOP, pe lângă multe altele, sunt extrem de importante în post-producție.

Despre sistemul de autofocus nu s-a vorbit prea mult, cel mai probabil din cauză că Panasonic nu a fost vreodată recunoscut pentru performanță din această direcție. Totuși, chiar dacă noul sistem DFD de pe Lumix GH6 a evoluat, majoritatea videografilor vor prefera focusul manual, deci nu aș spune că vor fi afectați în vreun fel.

Aș vrea să vă aduc la cunoștință că până la data de 30 aprilie 2022 orice Panasonic Lumix GH6 vine la pachet cu un card CFexpress Lexar Professional de 128 GB și extragaranție de 1 an pentru cameră.

Prețurile pentru Panasonic Lumix GH6 pleacă de la 10.900 lei body only. Nu, nu este ieftin, dar nici nu vei găsi nimic cel puțin asemănător ca funcții și performanță în aceeași gamă de preț.