Spre deosebire de PC-urile pe care vi le-am prezentat până acum, PC-ul de față nu este unul ”de serie.” De fapt, nici nu are un nume, l-am botezat personal – din lipsă de imaginație – PC ASUS ProArt, pentru a-l diferenția de sistemele concepute în special către gaming cu care m-am delectat în ultimul an. Iar ”botezul” are la bază produsele care se ascund sub capotă. 

Evident, ca orice sistem puternic, și PC-ul de față permite rularea jocurilor, lucru pe care l-am și făcut un pic, în ciuda faptului că reprezentanții ASUS s-au grăbit să ne precizeze că ”nu pentru asta a fost făcut sistemul”, de parcă nu am observat și eu acest lucru. 🙂  

Sistemul de față este un demo build marca ASUS, un fel de Best of the Best – propunerea ASUS pentru creatori. Majoritatea componentelor au fost alese astfel încât să vină în întâmpinarea necesităților mai aparte ale creatorilor de conținut, ale agențiilor de creație, designeri, etc.

Faptul că PC-ul arată și merge impresionant, este de necontestat. Dacă mai cad în păcatul să vorbesc la superlativ, în acest articol, precum – cel mai frumos sistem văzut de mine în ultimii ani, să-mi iertați de acum pornirile de entuziasm…chiar am încercat să fiu cumpătat în afirmații, dar cu așa o frumusețe, chiar e foarte dificil. Dar să vedem ce avem sub carcasa imensă, superbă.  

Specificații PC ASUS ProArt

Desktop PC PC ASUS ProArt
CarcasăTUF Gaming GT502
ProcesorIntel Core i9-14900K
- 24 nuclee fizice, dintre care 8 Performance-cores, 16 Effiencient-cores,
- 32 fire de execuție, frecvența Max-Turbo 6GHz, frecvență de bază 3,2GHz (Performance Core)
- 36 MB Cache L3
- 125W TDP base power, 253W Max Turbo power
Placă graficăASUS ProArt RTX 4080 OC 16GB GDDR6X
Sistem de operareFără sistem de operare
Placă de bazăASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI
Memorie32GB - 2x Kingston FURY Renegade White 16GB DDR5 7200MHz CL38
CoolerROG RYUO III 360 ARGB WHITE EDITION
SursăASUS Prime 850W Gold
SSDCorsair MP600 PRO LPX 2TB
Conectivitatefront panel:
- 1 x headphone / Microphone
- 2 x USB 3.2 Gen1
- 1 x USB 3.2 Gen2 Type C

rear panel:
- 2 x Thunderbolt™ 4 USB Type-C® port(s)
- 6 x USB 3.2 Gen 2 port(s) (6 x Type-A)
- 2 x DisplayPort (Input only)
- 1 x HDMI® port
- 1 x ASUS Wi-Fi Module
- 1 x Marvell® AQtion 10Gb Ethernet port
- 1 x Intel® 2.5Gb Ethernet port
- 5 x Audio jacks
Dimensiuni470 x 410 x 205 mm

Design PC ASUS ProArt

Sistemul PC ASUS ProArt este frumos, îți fură privirea și inima instant, de la despachetare. Mărturisesc, nu am văzut un PC atât de frumos de câțiva ani, a fost o sărbătoare reală când am apăsat pe butonul de start prima dată. 

În lipsa unei carcase ProArt, acest sistem a trebuit să se mulțumească cu o carcasă TUF. Ca o paranteză și un fan fact, ASUS tocmai a lansat Proart PA602 – o carcasă absolut incredibilă – chiar zilele acestea, în timp ce scriu aceste rânduri și probabil va mai dura până ajunge pe meleagurile noastre – dacă va ajunge…fiind un segment foarte nișat într-o țară mică…

Carcasa TUF Gaming GT502

Dar mă bucur din tot sufletul că PC-ul de față a venit împachetat în carcasa TUF Gaming GT502. Da, pare o contradicție între seriozitatea conceptului de ProArt, gama de produse ASUS destinate creatorilor de conținut, arhitecților, designerilor și ideea de gaming, dar această carcasă nu dă greș nicăieri!

În schimb, vă spun de pe acuma- acest sistem are gabarit depășit. Oricât de frumos ar fi, este posibil să aveți dificultăți în a-i găsi local pe care îl merită. Pentru că este un adevărat păcat să nu stea pe birou, la loc de cinste: avem vedere panoramică la interior, sistemul este frumos din orice unghi, pur și simplu.

TUF Gaming GT502 este o carcasă mamut, cu o construcție dual chamber. Dacă stau un pic și mă gândesc, doar carcasa în sine merita o recenzie, aici, pentru pasionații de hardware, atât de complexă este, atât la capitolul funcționalitate, dar și la capitolul calitate construcție, ergonomie, airflow. Nivelul de detalii este fără precedent pentru mine – nu credeam că o carcasă de serie poate să arate atât de bine, apropiat de ce fac modderii din sistemele lor. 

Toată carcasa este de un alb imaculat, până și porturile, (carcasa vine fără sursă), cablurile și ventilatoarele carcasei. Până și coolerul a fost atent selecționat: ROG RYUO III 360 ARGB WHITE EDITION se integrează natural în peisajul arctic. Singurul deranj vizual a fost prezența cablurilor negre, aici chiar nu am înțeles de ce sursa de un alb imaculat full modulară ASUS Prime 850W Gold vine cu cabluri negre la pachet. 

Sistemul PC ASUS ProArt devine o adevărată feerie când apeși butonul de Power, cele 9 (da, nouă) ventilatoare îți luminează serile întunecate mai ceva ca Aurora boreală care s-a văzut în România. Nu mai zic că sistemul poate adăposti până la 13 ventilatoare (aici intervine avantajul sistemului Dual Chamber, adică în camera ascunsă se poate monta un radiator 360mm cu ventilatoare, în cazul în care doriți să ascundeți vederii radiatorul coolerului procesului – îndeosebi, în cazul unui loop de tip custom cooling.   

 TUF Gaming GT502 este o mini capodoperă. Spațioasă, aerisită, arătoasă. Nu o fi ea cea mai aerisită carcasă din câte am văzut, nu sparge recorduri la acest capitol – am văzut carcase în care efectiv simțeai o briză continuă – dar per total, componentele critice primesc răcirea binemeritată. 

Este în același timp și o carcasă deosebit de ergonomică. La o apăsare de buton se desfac panourile laterale. Iar interiorul este suficient de adânc și permisiv pentru orice cooler dar și pentru orice placă grafică instalată nu doar clasic, orizontal, dar și pe verticală.

Și în plus, GT502 are și sistem de prindere să nu-ți rupi spatele dacă ți-a trecut prin cap să-l muți undeva. Spatele meu îi mulțumește celui care a inventat acest sistem simplu, dar practic, cu mânere din material, super rezistente. 

Dar să vedem ce ascunde sistemul – deoarece azi vorbim de un sistem, la urma urmei, nu doar de carcasa TUF.   

Hardware PC ASUS ProArt

Procesorul – Intel Core i9-14900K

Configurație PC ASUS ProArt- procesor de top de ultimă generație, placă grafică pentru Creatori în primul rând, dar bun și în gaming

Configurație PC ASUS ProArt- procesor de top de ultimă generație, placă grafică pentru Creatori în primul rând, dar bun și în gaming

Este prima mea întâlnire de gradul III cu extraterestrul de la Intel. 

Procesorul Core i9-14900K nu dezamăgește la lucru – doar că mă așteptam poate la puțin mai mult, față de procesorul lansat anul trecut, Core i9-13900K. 

Nu știu de ce, poate specificațiile tehnice m-au confuzat un pic – 14900K are cam 100-200 MHz în plus pe frecvențe în general față de vechiul procesor high end Intel de-a 13-a generație. De exemplu, la Max Turbo Frequency avem 6GHz (față de 5,8GHz la 13900K), Performance-core Max Turbo Frequency e la 5,6GHz (versus 5,4GHz) și exemplele pot continua. 

Dar în Cinebench R13 scorul e cam pe unde era și Core i9-13900K, doar la milimetru mai bine. Ce-i drept, avem în rest tot 24 de nuclee, 32 de fire de execuție, 8 nuclee Performance Cores și 16 nuclee de tip Efficient Cores. 

Dar când PCMark 10 îți spune la final că ești ”better than 99% of all results”, parcă ego-ul din tine se mai liniștește, știi că investiția a fost bună. 

Ca o paranteză, nu îmi aduc aminte să fi văzut scor de PCMark 10 peste 10.000 de puncte. Deci. da.

Mai multe rezultate obținute de cel mai recent procesor high-end Intel: 

Teste sintetice (benchmark-uri 2D)PC ASUS ProArt
PCMark 1010414
GeekBench - single3200
GeekBench - multi22643
CineBench R23 single2274
CineBench R23 multi39107

Placa grafică – ASUS ProArt RTX 4080 OC

Interesantă este și seria de plăci video ProArt – nu m-am mai întâlnit cu ea, bănuiesc că e cea mai nouă familie de plăci video ASUS, pe lângă ”mai bătrânele” serii ROG, ROG Strix, TUF Gaming și altele. Pe site-ul taiwanezilor am observat că această gamă are în componență doar plăci video din seria NVIDIA 4000, ceea ce pare să confirme vârsta fragedă a seriei.

PC ASUS ProArt - Placa grafică ProArt RTX 4080 OC deși pare gigantică, în liga ei este una chiar compactă

PC ASUS ProArt – Placa grafică ProArt RTX 4080 OC deși pare gigantică, în liga ei este una chiar compactă

Dacă ar trebui să răspund foarte succint la întrebarea ”de ce ProArt?”, aș zice: ”design compact”. 

Față de frații săi mai mari ROG Strix și TUF Gaming 4080, ProArt RTX 4080 OC se prezintă ca o soluție mai suplă, în format 2,5 sloturi (față de 3,5 sloturi modelul ROG Strix 4080 OC sau 3,65 modelul TUF Gaming 4080 OC). Ca să vă faceți o idee, tradus în unități de măsură mai palpabile, modelul ProArt RTX 4080 OC are 5 cm grosime, față de 7,3 cm varianta TUF. 

Și în același timp, ProArt RTX 4080 OC este și mai scurtă și mai puțin înaltă. Pe scurt, o placă mai suplă.

În rest, moștenește rețeta de succes a plăcilor video high-end marca ASUS: un PCB mai scurt, practic doar două treimi din lungimea întregii plăci video, radiatorul este mai lung, pentru o suprafață de disipare cât mai mare, iar cel de-al treilea ventilator suflă aerul direct pe radiator, iar apoi acest jet trece ”prin placa video”, nefiind stingherit de existența PCB-ului, ieșind prin spatele plăcii video. 

Și astfel, răcirea este mai eficientă.   

”De ce ar avea nevoie creatorii de conținut de o placă video atât de puternică?” – ar putea întreba unii. 

Îi urmăresc de mult timp pe integratorii de la Puget Systems (probabil cei mai cunoscuți custom PC builders de peste ocean), cei ce construiesc sisteme foarte specializate (workstation-uri) pentru diferite scenarii de utilizare – de la Creare de Conținut (Editare Foto și Video, Design 3D și Animație, Dezvoltare de jocuri, Randare), la Arhitectură și CAD și scenarii chiar și mai complexe. 

Vă recomand un articol foarte detaliat dedicat Creatorilor de Conținut, în care analizează un RTX 4080, eu am spicuit doar testul lor ce analizează comportamentul plăcilor video în DaVinci Resolve, un program popular, chiar și la noi, printre creatorii de conținut. DaVinci Resolve are mai multe teste ce folosesc intens placa grafică, iar la acest capitol ”bigger is better” este o afirmație cât se poate de validă. 🙂 

Spre deosebire de aplicații precum Adobe Premier Pro, unde placa grafică mai mult șomează, în Davinci Resolve sunt multe procese complexe precum debayering conținut RAW, H.264/HEVC decoding/encoding etc unde placa grafică strălucește și iese în evidență. 

În graficul de mai sus se poate observa nu doar avansul măricel obținut de RTX 4080 față de generațiile de top anterioare, dar ceva mai rar în zilele noastre: că un scenariu multi-GPU încă poate scala frumos și în 2023, mult apusele setup-uri SLI iată, reînvie sun o formă nouă, nu în jocuri, dar în aplicații pentru creatorii de conținut. 

Și aici  intervin două aspecte: 

  1. E nevoie de o placă video mai suplă, care să nu ocupe dacă se poate, toată jumătatea inferioară a plăcii de bază, adică să rămână loc și pentru o a doua placă video 
  2. E nevoie de o placă de bază permisivă, care să ofere posibilitatea folosirii fără probleme a unei soluții multi GPU și în plus, să ofere conectică de top, pentru scenariile specifice creatorilor de conținut.

Placa de bază – ProArt Z790-CREATOR WIFI 

Placa de bază din seria ProArt impresionează la toate capitolele: două sloturi x16 PCIe 5.0, un slot x16 PCIe 4.0. În mod evident, în configurație multi-GPU plăcile vor lucra în modul PCIe 5.0 x8/x8. 

Pentru partea de stocare, regăsim 4 sloturi PCIe 4.0 M.2, dintre care două suportă chiar și SSD-uri mai lungi, pe standardul de 110mm, 22110 (care de cele mai multe ori sunt din zona entreprise, de aceea sunt și foarte rare). Evident, dacă aveți o carcasă generoasă, se mai pot conecta până la 8 SSD-uri SATA tradiționale pentru a extinde la maxim spațiul de stocare. 

Pe partea de back panel, am descoperit nu una, ci două porturi LAN, unul de tip 10 Gb (controller Marvell AQtion), iar al doilea de 2.5 Gb Ethernet (Intel). Evident, nu putea lipsi soluția WiFi – e în numele plăcii video, nu? Avem WiFi 6E asigurat de Intel Wi-Fi 6E AX210 160MHz.

Creatorii de conținut au nevoie de interfețe de top, cât mai rapide, pentru a nu le gâtui transferul de fișiere mari – așa că ProArt Z790-Creator WiFi vine cu două porturi Type-C Thunderbolt 4 pe back panel cu lățime de bandă de 40 Gbps și 6 porturi USB 3.2 Gen 2 Type-A. 

Pe placa de bază am mai găsit ceva foarte util – un conector intern USB 3.2 Gen 2 dedicat unui conector pe partea frontală a carcasei, ce oferă o viteză de 20Gbps și mai mult, standard de încărcare fast charge PD 3.0 / QC 4+ 20V/3A (60W). 

Evident, trăim în era luminițelor, nu puteau lipsi headerele RGB – 3 headere ARGB (adresabile de generația a doua) și încă un header RGB. Sistemul de față a scos în evidență destul de bine ce poate placa de bază la acest capitol – puteți folosi calculatorul și în loc de brad de Crăciun, fără probleme. 

Performanțe PC ASUS ProArt sub lupă

Procesorul Intel i9-14900K pare cuminte dacă parcurgem lista de specificații pe site-ul producătorului –  125W TDP în ”Base Power” și 253W Maximum Turbo Power. 

Dar ce să vezi, l-am prins cu radarul mobil peste 300W, și chiar și după 10 minute, am înregistrat aproape 290W! Asta ca să știți cu cine aveți de-a face. 

Nu e de mirare că procesorul sare instant în 90C+ în full load, cu o medie de 95-96C, și asta atenție, cu un cooler pe măsură – ROG RYUO III 360 ARGB WHITE EDITION care costă cât o mână și un picior – dar se pare că acceptă provocarea Intel cu bărbăție. 

Și dovadă că ASUS ridică mănușa aruncată de Intel fără ezitare e și comportamentul de mai sus, după 10 minute de foc în Cinebench R23, este atât TDP-ul constant, dar și frecvența constantă:

Procesorul a trecut prin randările din Blender precum cuțitul prin unt, nu s-a împiedicat o secundă – voi face o paralelă doar de fun, nu vreau nicio secundă să creadă cineva că vreau să fac o analiză greșită mere cu pere, departe de mine, dar după cum spuneam, merită a mică observație.

MacBook Pro 14 cu M2 a terminat de randat scena The Junk Shop în 63 de secunde, sistemul de față …sub 22 de secunde!

Similar, MB Pro 14 a terminat scena Cosy Kitchen în 73 de secunde, Intel în 30 de secunde.

Puterea brută a plăcii video se poate observa cel mai bine în testele V-Ray GPU RTX și V-Ray GPU CUDA:

DAR, deși ASUS ne-a transmis că acest sistem nu e de gaming, noi am zis că orice pasionat de calculatoare se mai și relaxează după muncă, ba cu un Diablo IV, ba un F1, ba un CyberPunk 2077, măcar un pic.

Și da, când te apropii de borna de 30K de puncte în TimeSpy, înseamnă că relaxarea e ca la carte, curg framerate-urile ca un motor bine uns. 

Teste sintetice (benchmark-uri 3D)PC ASUS ProArt
3DMark - TimeSpy - overall28358
3DMark - TimeSpy - CPU24316
3DMark - TimeSpy - GPU29216
3DMark - Fire Strike- overall47468
3DMark - Fire Strike- Graphics61236
3DMark - Fire Strike- Physics55676

Iată și rezultate în câteva jocuri obținute de PC ASUS ProArt, cu setări maximizate (RT Ultra, etc)

Jocuri - 1440p - 2560 x 1440PC ASUS ProArt - rezultate FPSSetări calitate folosite
Cyberpunk 2077 (RT Ultra)107RT Ultra, DLSS Quality
Metro Exodus 136Quality Ultra, RT Ultra, DLSS On
Returnal154Quality Epic, RT Ultra, DLSS Quality
F1 22 169Ultra settings, RT Ultra, DLSS Quality

Când vezi astfel de rezultate, în toate jocurile peste 100 fps în 2K, te mai uiți peste setări, să fii sigur că ai pus totul la maxim 🙂

Review Box 0
4.6 / 5 Gadget Score
Pro
  • Configurație potrivită Creatorilor de Conținut
  • Carcasă ce permite upgrade facil
  • Design aparte
  • Conectică ireproșabilă la toate capitolele
  • Iluminare bună pentru iubitorii de RGB
  • Sistem destul de silențios pentru hardware-ul de față - bonus, placa video își oprește ventilatoarele sub 50C, le repornește peste 55C
Contra
  • Raportul preț /performanță evident are de suferit când vrei un PC care să arate atât de spectaculos
  • Gabarit depășit- greu de acomodat pe un birou obișnuit
Concluzii

Sistemul Custom built de către ASUS, menit a demonstra noul line-up ProArt nu are cum să te lase rece. Îl vezi, îl observi și cu coada ochiului. Nu ai cum să nu-l iubești. Construcție ireproșabilă, iluminare ce încântă și cele mai critice gusturi, performanțe impresionante și totul cu o aerisire bună și zgomot în limitele mult mai mult decât decente.

Poate un singur reproș am la acest sistem: anumite componente, pe cât de frumoase, pe atât de indecent de scumpe sunt - să luăm doar exemplul coolerului ASUS ROG RYUO III 360 ARGB White Edition - l-am găsit pe site-urile autohtone între 1550-1750 Lei… 

Și ar mai fi ceva: pregătește un birou pe măsura carcasei - amprenta și volumul carcasei nu e pentru orice birou. Și acest PC merită un loc pe birou, ar fi păcat să-l ascundeți sub/pe lângă birou!

Design
Performanță
Răcire
Raport preț / specificații