Peste 800.000 de elevi din întreaga ţară nu au acces la un device conectat la internet (pentru şcoala online)

21/09/2020

Începutul de an şcolar se prezintă mai atipic ca niciodată, totul în această conjunctură nefastă creată de pandemia COVID-19. Ştim că sistemul educaţional din România are multe probleme, însă situaţia actuală scoate la suprafaţă alte şi alte disfuncţionalităţi.

În acest moment există peste 4700 de unităti de învăţământ care se află în scenariile 2 (hibrid) şi 3 (şcoală online). Vorbim deja de sute de mii de elevi din întreaga ţară care fac sau vor face foarte curând educaţie online. Din păcate numărul acestora va creşte constant în condiţiile apropierii sezonului rece.

Chiar dacă reprezentanţii Ministerului Educaţiei recomandă şcoala online, realitatea este una destul de dură. Consiliul Naţional al Elevilor a transmis un comunicat de presă prin intermediul căruia aflăm că în acest moment în România există peste 800.000 de elevi ce nu au acces la un device conectat la internet.

Marea achiziţie de tablete promise de Guvern încă din luna mai a fost un fiasco total, astfel că până în acest moment nicio tabletă nu a fost livrată (chiar dacă Orange şi Vonino ar trebui să livreze în cel mai scurt timp aproximativ 83.000 de tablete cu internet în şcolile din Bucureşti şi alte 14 judeţe). Nici la nivel local nu se face mare lucru, iar acolo unde s-a mişcat ceva a fost pentru că se apropie alegerile locale. Să vedem după dacă se mai interesează cineva de soarta elevilor.

În plus, conform Legii Educaţiei Naţionale nr. 1 / 2011, elevii ar fi trebuit ca în acest moment să beneficieze de două platforme de învăţare online: Biblioteca Şcolară Virtuală şi Platforma Şcolară de E-learning. După cum probabil v-aţi dat seama, acestea încă se lasă aşteptate.

Din nefericire nu toţi părinţii îşi permit o tabletă, un laptop, un smartphone + un abonament de internet. Pentru că în România toţi copiii au dreptul la educaţie, acestora ar trebui să li se asigure minimul necesar pentru a beneficia de aceasta. Ori în acest context vorbim de un device conectat la internet.

În final vă las un clip video (mai vechi) care demonstrează cât de mult contează diferenţele sociale şi cât de mult pot afecta acestea şansa unui om la o viaţă mai bună:

httpvh://youtu.be/4K5fbQ1-zps

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.