Pentru prima dată am văzut GALAXY Note PRO 12.2 în cadrul MWC Barcelona 2014. În urmă cu câteva săptămâni m-am jucat cu tableta de 12.2 inch a Samsung și impresiile formate le-am grupat în review-ul de față.

Samsung a fost una dintre primele companii ce a avut curajul să aducă o tabletă Android pe o diagonală mare. Deja ne obișnuisem cu tabletele de maxim 10.1 inch, iar de la 11 inch în sus era domeniul laptopurilor (11.6 inch, 13.3 inch, 15.6 inch etc). Cu o tastatură dedicată, Samsung GALAXY Note Pro 12.2 se transformă într-un veritabil notebook cu Android pe post de sistem de operare. De aceea și Samsung a trimis un mouse + o tastatură dedicată ce sunt recomandate a fi achiziționate la pachet cu tableta Note PRO 12.2.

Samsung-GALAXY-Note-PRO-12.2 (6)

Specificații detaliate pentru Samsung GALAXY Note PRO 12.2:

specificatii-Samsung-GALAXY-Note-PRO-12.2

 

Design

Samsung-GALAXY-Note-PRO-12.2 (13)

În pachet am dat de tabletă, cablu microUSB – USB 3.0, manual cu instrucțiunile de utilizare. Samsung a pus și tastatura + mouse-ul fabricate tot de către compania sud-coreeană, dar comercializate separat.

Samsung GALAXY Note Pro 12.2 = Samsung GALAXY Note 3 ce crește în diagonală de la 5.7 inch la 12.2 inch. Spatele tabletei este fabricat dintr-un plastic ce imită pielea cu acea cusătură falsă pe margini. Am apreciat partea de grip, plasticul mat și textură destul de ok. Marginile lui Note PRO 12.2 dau impresia că ar fi fabricate din metal, dar de fapt s-a ales aceeași soluție ca și GALAXY S5, Note 3 etc.

Au păstrat tasta fizică + cele două taste capacitive, dar le-au mutat la bază cu tableta în landscape, nu la bază în mod portrait cum este la smartphone-urile sud-coreene. Mai greu de operat când ești cu tableta în mod portrait și incovenientul se păstrează și când tableta este în landscape, distanță mare de la muchiile ecranului spre partea centrală de la bază. De aceea ar fi fost de preferat un control de tip touch buttons, pe display, în colțurile din stânga, dreapta etc. Se găseau soluții.

Mi-a luat ceva timp să mă acomodez cu o tabletă de 12.2 inch. Cu tastatură și mouse s-a transformat într-un laptop ad-hoc cu Android 4.4 KitKat, display tactil și îți oferă un plus de operabilitate, mai greu cu tableta folosită drept… tabletă. Nu cred că vreo altă companie reușea să facă o tabletă de 12.2 inch de 753 gr. și grosime de 8 mm.

Note PRO 12.2 este un uriaș ce păstrează designul lui Samsung GALAXY Note 3, stylus încorporat pe lateral, speakere pe marginile sale. Mai multe detalii în capitolele următoare.

Ecran și sunet

Samsung-GALAXY-Note-PRO-12.2 (12)

Mi-aș fi dorit să văd un panel Super AMOLED de 12.2 inch, după ce am rămas uimit de cel de 10.5 inch de la Samsung GALAXY Tab S 10.5. Știu că Note PRO 12.2 a fost anunțat de la începutul lui 2014, iar Tab S 10.5 a debutat mult mai recent.

Pe de altă parte, panelul Super Clear LCD de 12.2 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli se descurcă excelent în ce privește luminozitatea, afișare corectă a culorilor, răspuns rapid al touhcscreen-ului, stylus pentru cei interesați de un plus de precizie. Are un ecran de top, indiferent cât de ridicate ar fi standardele luate în calcul spre analiză.

Speakerele sunt situate în lateral dreapta și stânga, o alegere inspirată. Se descurcă mai bine decât unele laptopuri pe diagonala de 12.2 inch. Are amplitudine, dar și calitatea a sunetului. Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în lateral stânga, cu tableta în landscape. În funcție de căștile utilizare oferă un sound plăcut, bine calibrat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-GALAXY-Note-PRO-12.2 (19)

Nu are un procesor de ultimă generație (Snapdragon 801 sau Snapdragon 805), dar rulează orice aplicație sau joc din Google Play în condiții optime. Cred că va păstra acest deziderat și pentru aplicațiile ce vor poposi în magazinul Android.

Am testat varianta 4G a lui Note PRO 12.2: Qualcomm Snapdragon 800 quad-core la 2.3 GHz pe Krait 400, Adreno 330 GPU, 3 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB. Pe partea software te alegi cu Android 4.4 KitKat cu interfața TouchWiz, mai lite decât TouchWiz-ul portat pe GALAXY S5 sau GALAXY Note 4. Nu mi s-a părut a oferi lag și este o adevărată plăcere să urmărești un film captat la rezoluție 2K sau 4K, tabletă excelentă pe partea de entertainment.

Să te joci este puțin mai incomod prin prisma dimensiunilor, dar nu imposibil. Aș recomanda Note PRO 12.2 pe partea de multimedia, YouTube, browsing. Cu tastatură și mouse se descurcă decent și pe partea de Office, dar comparațiile cu Surface Pro 3 nu-și au locul. Office în versiunea lite, da și pe Note PRO 12.2, pentru profesioniști se recomandă o tabletă cu Windows 8.

Dintre aplicațiile preinstalate:

e-Meeting – suită pe partea de business din partea Samsung;

Remote PC – nu mai are nevoie de o descriere amănunțită;

Businessweek+ – publicație de business și se oferă o subscripție pe termen limitat;

SketchBook for GALAXY – pentru stylus-ul încorporat de tabletă;

Vizualizator Hancom – permite vizualizarea documentelor în format Office (Word, Excel, PowerPoint);

Evernote – notițe și remindere salvate în cloud;

S Voice – comenzi vocale în viziunea companiei sud-coreene;

KNOX – suită de protecție a datelor de pe tabletă;

Sincronizarea ecranelor 3.0 – transferi informații de pe smartphone spre tabletă într-un mod intuituv, merge pe device-urile Samsung. Am testat la un moment dat de pe un smartphone pe un SMART TV.

Bloatware în cantitate limitată, iar Samsung pare a-și fi făcut temele în mod corect cu GALAXY Note PRO 12.2.

Performanță

Screenshot_GALAXY-Note-PRO-12.2-24 (34)

A trecut și prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele obținute le-am centralizat în tabel:

teste-benchmark-Samsung-GALAXY-Note-PRO-12.2


Conectivitate

Elemente de evidențiat: 4G cu viteze de până la 150 Mbps în download, Wi-Fi ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, microUSB de tip 3.0. Concluzia ar fi că oferă conectivitate completă, nu lipsește nimic de peisaj.

Cu tableta în landscape, în lateral dreapta se află jack-ul de 3.5 mm și un speaker, în lateral dreapta dați de portul microUSB 3.0, speaker, locaș pentru accesarea stylus-ului, sloturile pentru cartela SIM și pentru cardul microSD, protejate de un plastic ce se încadrează în linia de design a tabletei, destul de ușor de îndepărtat. Nu trebuie să ai o agrafă spre a avea acces la cartelă sau microSD. Tasta power și reglarea volumului se află în partea superioară.

Există și posibilitatea de a efectua apeluri telefonice de pe tabletă. Ar fi fost interesant să apelezi pe cineva și să vorbești cu o tabletă de 12.2 inch la ureche. Merge să răspunzi prin căști sau direct în boxele device-ului.

Cameră foto și video

Nu am avut curiozitatea să fac prea multe fotografii cu camera de 8 Megapixeli a unei tablete de 12.2 inch. Apreciez că au pus LED flash, iPad Air 2 nu are un amărât de LED ce de multe ori își dovedește utilitatea prin funcția de lanternă ad-hoc.

Câteva fotografii făcute cu Samsung GALAXY Note PRO 12.2:

Autonomie

Bateria de 9600 mAh se descurcă onorabil în contextul unui display de 12.2 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli și cu luminozitatea la 50%, utilizare combintă cu jocuri, browsing și YouTube s-a dus spre 6 – 7 ore, destul de bine.

Preț

Samsung GALAXY Note Pro 12.2 cu 4G – 3199 lei la eMAG.

Concluzii

Samsung GALAXY Note PRO 12.2 reprezintă un risc pe care gigantul sud-coreean și l-a asumat. Apple are în pregătire pentru 2015 și un iPad pe diagonală de peste 11 inch. Putem spune că trendul a fost intuit de Samsung.

Note PRO 12.2 nu trebuie analizat exclusiv din postura de tabletă ci mai degrabă din poziția de multifuncțional (tabletă, convertibil, laptop cu ajutorul unei tastaturii dedicate + mouse). Experiența de utilizare se situează la cote premium, ca și prețul.

PRO

– display excelent calibrat;

– experiență de utilizare fără compromis în ce privește jocurile și aplicațiile din Google Play;

– multimedia la superlativ;

– cu tastatură + mouse se transformă într-un notebook cu Android 4.4 KitKat;

– conectivitate multiplă (4G, Wi-Fi ac etc).

CONTRA

– preț ușor prohibitiv;

– tastele capacitive + tasta fizică sunt greu de accesat în mod landscape.

Partea de unboxing și primele impresii:

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.