Piața tabletelor ieftine a crescut spectaculos în ultima perioadă, în contextul dat de școala online etc. Presupun că pe sfârșit de an școlar s-au mai liniștit lucrurile, pentru că s-a revenit la școala în format fizic / clasic. 

Mi se pare că Galaxy A7 Lite țintește două grupuri țintă:

  1. Cei mici cu vârstă de până în 10 ani (pentru școala online, YouTube, joculețe din Play Store etc);
  2. Cei cu vârstă de peste 45 – 50 ani ce au nevoie de cine știe ce putere de procesare pe tabletă etc (Facebook în ecran mare, YouTube, Messenger și apelurile video pe un format mai mare față de cel al unui telefon etc). 

Bineînțeles, oricine este interesat de o tabletă ieftină de la Samsung ar putea pune Galaxy A7 Lite pe lista scurtă. Impresiile formate le-am grupat în articolul de față. 

Specificații

Design 

În pachet dați de tabletă, încărcător la 5V / 1.55A = 7.8W, deși tableta suportă 15W și un încărcător mai bun ar fi fost recomandat, certificat de garanție, ghid de pornire rapidă, cablu de la USB la USB Type-C, agrafă pentru slotul dedicat microSD și nanoSIM. 

Modelul sosit la review purta indicativul SM-T225 și dispunea de conectivitate 4G. 

Mi se pare a fi o tabletă robustă și durabilă. Partea frontală este acoperită în sticlă, structura de rezistență este fabricată din aluminiu, iar spatele din aluminiu – zonele superioară și inferioară din plastic, pe acolo au dispun elementele de conectivitate, iar aluminiu integral le-ar fi obstrucționat. 

Din acest punct de vedere trag concluzia că avem un model capabil să reziste și la ceva intemperii în utilizarea de zi cu zi. Marginile ecranului sunt generoase, în partea superioară și inferioară în mod special. Observ că atinge 81.15, dar parcă în realitate mi se pare a fi mai mult de atât. 

Camera spate nu are un LED flash ce la nevoie s-ar fi transformat în lanternă ad-hoc. Tableta cântărește 371 gr. și are 8 mm în talie. 

Ecran și sunet

Ecranul este un TFT…, da, un TFT clasic pe o tabletă anunțată în 2021. Mi-aș fi dorit să văd cum ajung display-urile AMOLED și în segmentul de 170 – 200 euro sau măcar să fi ales un IPS cu luminozitate mai ridicată, dar Tab A7 Lite își trădează originile de dispozitiv ieftin printr-un ecran TFT cu rezoluție HD+ și doar 179 ppi, se adaugă și un format 5:3. 

Nu are o folie aplicată din fabrică. Luminozitatea este ok, nu-i chiar așa rău cum te-ai aștepta. Punctul său slab este dat de rezoluție, dar și de faptul că în zona de setări nu sunt moduri dedicate de personalizare. Pur și simplu, poți aplica Dark Mode și cam atât. Rulează One UI 3.1, dar într-o versiune Lite cu mai puține opțiuni, special dezvoltată pentru smartphone-uri și tablete ce nu dispun de cine știe ce putere de procesare. 

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare cu certificare Dolby Atmos, unul se află în partea superioară și altul la bază. Se aude puternic, clar și cu suficient de mult bass. Dacă conectați căști pe jack de 3.5 mmm (aflat la bază, lângă portul USB Type-C), veți primi un sunet cu adevărat puternic, mult bass și bine calibrat pe medii și joase. Cred că în segmentul său de preț nu are rival pe partea de sunet. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, tastă unică pentru Up și Down sub butonul de pornire. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Specificațiile hardware sunt modeste. Au ales un procesor MediaTek lansat în…, 2018. Are 8 nuclee pe ARM Cortex-A53, anunțat la rândul său în…, 2012. L-aș fi adus, dar pe o tabletă de maxim 100 euro, nu în zona a 170 euro. 

Informații oferite de CPU-Z pentru Tab A7 Lite;

Samsung ar fi putut alege un procesor mai recent din oferta Qualcomm sau de ce nu, direct din ograda proprie, ceva mai recent din seria Exynos. 

Plus că echiparea de bază aduce 3 GB RAM și 32 GB stocare de tip eMMC 5.1, când mai degrabă un 4 GB RAM cu 64 GB stocarea trebuia să fie din start. Bine că stocarea de 32 GB poate fi suplimentată printr-un microSD. 

Am testat Tab A7 Lite cu 3 GB RAM și 32 GB stocare, 4G + Wi-Fi pe partea de conectivitate. De fapt, o altă întrebare este importantă aici?

O poți utiliza într-un ritm de lucru rezonabil?

Răspunsul este simplu. Cu puțină indulgență din partea utilizatorului, da. Dacă ai folosi tablete sau smartphone-uri din segmentul premium, Tab A7 Lite ți se va părea inutilizabilă. Așa a fost și impresia mea în etapa de setare, cu instalare de update-uri, mai multe aplicații ce rulau în fundal făceau ca preluarea comenzilor să se facă cu lag. 

După ce am trecut de etapa de setare, fără să pun toate aplicațiile recomandate de către producător și Google, am văzut că bloatware-ul este aproape inexistent și poți instala aplicațiile uzuale din Play Store, iar tableta le duce cât de cât ok. Bineînțeles, că sunt destule momente în care-ți livrează și lag etc.

Nu este o tabletă de gaming ci o tabletă pentru Facebook, Skype, browsing, YouTube, Netflix etc. Totuși, am instalat Asphalt 9: Legends (grafică modestă, dar experiență de joc cât de cât fluentă) și PUBG Mobile (jocul îți recomandă Smooth la grafică și Medium la frame rate și îl poți forța spre Balanced și Medium – printre cele mai slabe valori pe care le poți stabili). 

Aplicații preinstalate pe Galaxy Tab A7 Lite;

Aplicații Google: Căutare Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Duo, Google Foto, YouTube, Play Store, YouTube Music;

Aplicații Samsung: Samsung Flow, Galaxy Store, Game Launcher, Samsung FREE;

Alte aplicații: Netflix, OneDrive. 

Screenshots cu One UI 3.1 pe Samsung Galaxy Tab A7 Lite;

Performanță

Nu este un dispozitiv conceput să impresioneze în testele de benchmark. 

Teste de benchmark rulate pe Galaxy Tab A7 Lite;

Conectivitate

Pe partea de conectivitate dispune de Wi-Fi în ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 5.0, iar USB Type-C este de tip 2.0. Lipsește cititorul de amprentă, LED-ul flash la camera principală, NFC. Poți folosi recunoașterea facială, în loc de cititor de amprentă. O tabletă luată la drum cu 4G și Wi-Fi ar fi trebuit să dispună și de NFC. 

Am testat modelul cu 4G + Wi-Fi ac. Slotul pentru nanoSIM și microSD se află în lateral stânga (tableta în Portrait Mode), la bază dați de difuzor, microfon, port USB Type-C și jack de 3.5 mm, iar pe dreapta au adus pornire + reglarea volumului, tot pe acolo se află un al doilea microfon, iar în partea superioară veți regăsi al doilea difuzor cu certificare Dolby Atmos. 

În SpeedTest pe conexiune Wi-Fi a obținut 325 Mbps la download și 294 Mbps la upload (pe conexiune gigabit și router performant). În 4G cu o cartelă Orange și 3 / 4 liniuțe de semnal a obținut 79.8 Mbps la download și 46.1 Mbps la upload. Sunt valori pe care le-aș considera ok. Nu cred că are agregare de spectru, iar viteza maximă pe 4G nu trece de 150 Mbps la download și  50 Mbps la upload, în condiții ideale de utilizare. 

Cameră foto și video

Camera principală  este de 8 Megapixeli, fără LED flash și cu înregistrare de materiale video la rezoluție 1080 cu 30 fps, iar camera frontală dispune de 2 Megapixeli și înregistrare la 720o cu 30 fps. 

Aplicația camerei foto și video mi s-a părut ușor de parcurs: Portret, Foto și Video + secțiunea Mai Multe. Modul Portret aplică cel mai exagerat bokeh din industrie, pe modul Foto primești imagini cât de cât utilizabile, iar în secțiunea mai multe găsiți Pro, Panorama, Alimente și Filmare Accelerată. 

Nu cumperi o tabletă pentru a face fotografii, doar la cine știe ce utilizare ocazională, iar Tab A7 Lite mi se pare a se desurca cât de cât. Dacă ai așteptări ridicate, te orientezi spre un smartphone etc. 

Fotografii realizate cu Galaxy Tab A7 Lite;

Autonomie

Bateria de 5100 mAh se încarcă de la 0 – 100% în 1 oră și 52 minute (încărcător de 15W, nu cu cel din pachet de 7.8W). 

În ce privește autonomia, trece testul unei zile fără nicio problemă, iar la utilizare medie se duce și spre 2 – 3 zile. Nu are cine știe ce procesor (toate nucleele sunt dintre cele optimizate pentru consum redus de energie), iar rezoluția HD+ de la display ajută în a prezerva energia stocată în acumulator.  

Preț 

Samsung Galaxy A7 Lite cu 3 GB RAM și 32 GB stocare – 849 lei. 

Samsung Galaxy Tab A7 Lite
3.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție solidă (structură din aluminiu, carcasă metalică);
  • difuzoare cu certificare Dolby Atmos ce impresionează prin sunetul oferit;
  • 4G + Wi-Fi ac, bluetooth 5.0 etc;
  • autonomie bună.
Contra
  • lag în preluarea comenzilor pentru că discutăm despre un procesor MediaTek depășit pentru nevoile din 2021;
  • doar 3 GB RAM și 32 GB stocare, prea puțin chiar și pentru o tabletă de 8 - 900 - 1000 lei;
  • încărcător de 7.8W în pachet, când bateria de 5100 mAh se încarcă la 15W...
Concluzii

Este o tabletă ieftină ce costă cu 2 - 300 lei mai mult față de prețul pe care l-aș considera a fi recomandat spre a avea un raport decent preț / specificații / experiență de utilizare. Culmea este că impresionează din anumite puncte de vedere (sunet - difuzoare stereo cu Dolby Atmos, calitate foarte bună și pe jack-ul de 3.5 mm), construcție metalică,  4G + Wi-Fi ac, dar dezamăgește la nivel de ansamblu hardware unde alt procesor și accelerator grafic ar fi completa peisajul.  Apropo, display-ul nu-i chiar așa rău cum mă așteptam. Mi s-a părut a fi destul de luminos, fără să reflecte spațiul ambiant într-un mod cu adevărat deranjant etc. 

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.