gAuto

În articolul legat de posibila retragere a Daciei Spring de pe piaţă, vă spuneam că prima şi (încă) singura maşină electrică din portofoliul Dacia a fost una de compromis. Compania avea nevoie de un autovehicul electric pentru a reduce media emisiilor de CO2 la nivel de marcă şi astfel a apărut acest model.

Situaţia rămâne la fel de valabilă pentru toţi producătorii ce comercializează maşini pe bătrânul continent. Uniunea Europeană impune an de an ţinte din ce în ce mai dure legate de emisiile de CO2 la nivel de marcă, iar companiilor auto le este din ce în ce mai greu să le respecte în contextul în care vânzările de maşini electrice merg foarte greu.

Spre exemplu, pentru anul 2024 producătorii auto trebuie să respecte o ţintă medie de 116 g/km emisii CO2, iar pentru 2025 această ţintă va scădea la 94 g/km emisii CO2.

Majoritatea companiilor şi-au pus speranţa în modelele electrice pentru a menţine un echilibru la nivel de marcă, însă situaţia la zi este cât se poate de periculoasă. Şeful Grupului Renault, Luca de Meo, susţine că industria auto europeană riscă amenzi de până la 15 miliarde de euro deoarece echilibrul devine din ce în ce mai precar.

„Dacă vehiculele electrice rămân la nivelul de astăzi, industria europeană ar putea fi nevoită să plătească amenzi de 15 miliarde de euro sau să oprească producția a peste 2.5 milioane de vehicule. Viteza creșterii de mașini electrice este jumătate din ceea ce avem nevoie pentru a atinge obiectivele care ne-ar permite să nu plătim amenzi”, a declarat Luca de Meo.

Şeful Grupului Renault solicită şi ceva flexibilitate din partea autorităţilor europene în contextul în care toată piaţa se chinuie deja.

Sursa: automarket.ro