În urmă cu ceva timp m-am jucat cu Samsung Galaxy Tab S7+, iar acum a venit rândul lui Galaxy Tab S7. Mai jos găsiți și care sunt diferențele dintre cele două tablete aduse de către Samsung în segmentul premium Android.
Piața de tablete presupun că a cunoscut un reviriment în 2020, dar cu siguranță nu neapărat pe segmentul high-end, în special pe modelele entry sau mid, recomandate cumva pentru școala online etc.
Tab S7 și Tab S7 Plus joacă într-o altă ligă, sunt dispozitivele cu care Samsung vrea să concureze Apple și ale sale iPad din seria Pro. Avem o luptă de la distanță între iPadOS și Samsung DeX etc. La nivel hardware nu sunt diferențe (Qualcomm Snapdragon 865 5G+, 6 / 8 GB RAM, până la 512 GB stocare, 5G, Wi-Fi 6, USB Type-C 3.2, cameră principală cu 13 + 5 Megapixeli, 4 difuzoare tunate de către AKG, filmează 4K cu 30 fps etc).
Am structurat care sunt diferențele între cele două tablete Samsung:
Prețurile au mai fost ajustate între timp, iar Galaxy Tab S7 în varianta Wi-Fi only a ajuns a fi în jurul a 3000 lei. Ați putea spune că în această sumă poți achiziționa un ultraportabil. Probabil, că veți găsi un model la ofertă etc.
Pe de altă parte, pentru Tab S7 este evident că pe lângă tabletă trebuie achiziționată și husa cu tastatură bluetooth (699 lei la Altex, o avere). Asta dacă vrei să o folosești la potențialul maxim.
Cine cumpără o tabletă Android de 3000 lei caută portabilitate maximă, iar Tab S7 oferă asta: tabletă de 11 inch la 500 gr., talie de viespe – 6.3 mm. Dimensiunile sale mi se par fi marele avantaj în fața lui Tab S7 Plus ce pentru o tabletă este ceva cam mare și incomodă în utilizarea de zi cu zi. Tab S7 Plus mi se pare mai degrabă o tabletă cu numele, ca să o folosești neapărat trebuie să-i adaugi husă și tastatură, pe când Tab S7 ce este mai compact îl poți folosi și în rolul de tabletă, mult mai ușor, cumva mai practic.
Vă invit să-i parcurgeți review-ul.
Specificații
Design
În pachet am dat de tabletă cu stylus-ul ce se conectează prin bluetooth și are latență de 26ms (Note10 avea latență la 42ms, Note20 este la 26ms precum Tab S7, iar Tab S7 Plus și Note20 Ultra se duc la 9ms).
Nu sunt sigur dacă este fix conținutul pachetului de retail, încărcătorul din pachet era cel clasic de Samsung și nu unul care să suporte încărcarea la 45W pentru bateria de 8000 mAh. Când spun clasic mă refer la 9V / 1.67A = 15W. Am folosit încărcătorul de la Note20 Ultra – 9V și 2.77A = 25W.
Impresionează vizual de la primul contact. Tab S7 are o carcasă metalică, excelent finisată, cu decupaje vizibile pentru elementele de conectivitate integrate. Pe una dintre laterale se află trei pini pentru andocarea husei cu tastatură bluetooth, ce are și rol de stand.
Cu tableta în modul portrait, sunt câte două difuzoare tunate de AKG în partea superioară și inferioară. Raportul display / corp este de 83.6%, dar putea fi și mai bun. Camera principală de tip dual aflată în partea spate se profilează puțin dincolo de linia generală. Camera de selfie-uri este pusă astfel încât tableta să fie folosită în modul landscape. Butonul de pornire aflat în lateral dreapta înglobează și cititorul de amprentă.
Pe o bandă magnetică în partea spate poți atașa stylus-ul. Probabil, cea mai proastă soluție cu putință. Fără husă, nu ai cum să-l ții în spațiul respectiv, îl pierzi prin geantă, rucsac etc. Cea mai bună soluție este în genul a ce primești pe Note20 Ultra, dar probabil s-ar fi sacrificat prea mult la nivel de greutate, grosime, portabilitate etc.
Este o tabletă silfidă, portabilitate la maxim. Ai o tabletă cu specificații premium ce cântărește jumătate de kilogram la un display de 11 inch, pe aici au strecurat și un acumulator de 8000 mAh, cel mai puternic chipset din universul Android în 2020 etc.
Ecran și sunet
Da. Mi-aș fi dorit ca Samsung să nu facă economia, iar display-ul să fie unul de tip Super AMOLED spre a obține un plus de autonomie, contrast, mai puțină reflexie a spațiului ambiant etc.
Nu spun că LTPS-ul de pe Galaxy Tab S7 este modest, dar discutăm despre un produs premium, iar specificațiile trebuie să fie la înălțimea prețului adus în magazine.
LTPS de 11 inch cu rezoluție 2560 x 1600 pixeli, aspect 16:10, HDR10+ și rată de refresh la 120Hz, suportă input de la stylus-ul bluetooth cu latență la 26ms. Aș nota la puncte PRO faptul că din orice unghi te uiți, nu ai pierderi de calitate în ce privește imaginea afișată. Culorile sunt naturale fără a fi suprasaturate, iar dinamic range-ul mi s-a părut destul de bun.
Pe de altă parte, nu poți să forțezi tot conținutul la 120Hz. Ți se specifică că în modul adaptabil urcă până la 120Hz, dacă vrei să reduci din consum setezi pe 60Hz. Sunt două moduri de culoare: Viu sau Natural, fără posibilitatea în a face vreun reglaj pentru temperatura de culoare, pentru spectrul RGB etc. Nu ai niciun slider care să-ți permită setarea ecranului după preferințele tale. Te mulțumești cu cele două moduri preinstalate.
Poți seta Dark Mode sau protecția ochilor, pentru momentele în care stai cu tableta în față pe timp de noapte etc. În spațiile cu lumină puternică, reflectă spațiul ambiant. Nu are luminozitate suficient de puternică ca să-și păstreze lizibilitatea.
Probabil, am tratat această tabletă destul de dur la capitolul Display. Da. Pentru că mă așteptam la mai mult de la Samsung, iar ce am spus în primul paragaf de la acest articol se menține. Mi se pare că aici puteau să-și facă treaba mai bine, mai ales că ei sunt cei ce dezvoltă panelurile Super AMOLED și puteau să stabilească standarde în industrie pe această diagonală.
Sunetul cade în sarcina a patru difuzoare tunate de către AKG. Poți activa și Dolby Atmos. Impresionant. Mi s-a părut că se aude mai tare ca unele mini boxe externe. Bass-ul se află la cote maxime, plin, înalte și medii redate fidel. Mi se pare de-a dreptul excelent ce au putut să realizeze la acest capitol. Plus că nu prea se transmit vibrații în carcasă, dar dacă veți ține tableta în modul landscape și cu mâinile în cele două colțuri, vei simți cum îți trimite un adevărat flux de aer în mâini și va distorsiona sunetul. Când o vei folosi la maxim, trebuie să fie în mod Portrait sau pe un stand sau să ai grijă să nu ajungi cu degetele în spațiul unui difuzor.
Reglarea volumului se face din lateral dreapta, o singură tastă pentru Up și Down, adusă sub butonul de pornire. Are bluetooth 5.0 cu LE pentru cei interesați să conecteze căști bluetooth. Am testat cu Galaxy Buds Pro și se descurcă exemplar și aici.
Hardware, sistem de operare și aplicații;
Galaxy Tab S7 a debutat pe 5 august 2020 și are cel mai puternic procesor din momentul respectiv, Qualcomm Snapdragon 865 5G+ dezvoltat pe o arhitectură tri-cluster, 6 GB RAM, 128 GB stocare, iar modelul sosit la test avea și conectivitate 4G. Are slot pentru cardurile microSD, pentru cei interesați să extindă spațiul de stocare de tip UFS 3.0.
Informații relevate de CPU-Z;
Exynos 990 a fost așa criticat în 2020, că Samsung s-a gândit să meargă la siguranță, iar pe tabletele sale premium a ales un procesor Qualcommm (dezvoltat pe un proces de litografiere Samsung EUV pe 7nm, într-o fabrică Samsung etc).
Tableta impresionează prin modul în care rulează Android 11 cu One UI 3.1, fără niciun lag, prompt în orice aplicație și cel mai important, fără să intre în thermal throttling, chiar și în scenarii de utilizare intensă. Printre teste de benchmark am reușit la un moment dat să aduc partea spate pe la 40.9 grade Celsius, în rest de fiecare dată s-a menținut sub 40 grade Celsius, chair și în sesiunile în care grafica din PUBG a fost dată pe Ultra și detaliile pe Extreme. Nu ai cum să aduci Galaxy Tab S7 în încurcătura, iar asta arată cât de capabil este Snapdragon 865 5G+ și în 2021. Nu găsești aplicație sau joc care să nu fie dus în condiții optime. Da. Este un mic chin să te joci PUBG cu controalele pe ecran, dar în numele științei merită și astfel de sacrificii.
Sunt câteva soluții software axate pe productivitate:
Samsung DeX – îl poți emula direct pe tabletă, nu doar pe alt ecran conectat la dispozitiv. Treci rapid în interfața similară unui desktop PC și începi să accesezi aplicațiile necesare, folosești mouse-ul și tastatura bluetooth etc.
Focus Mode – închizi majoritatea aplicațiilor și scapi de notificări, le selectezi pe cele pe care dorești să le folosești în continuare, setezi durata de timp etc. Aș spune că avem un DND selectiv;
Folder Securizat – powered by Knox. Aduci fișierele la care dorești a avea un plus de securitate (fotografii, materiale video, documente, aplicații etc). Setezi o altă metodă de autentificare etc.
Stylus-ul și aplicațiile dedicate – dacă ești creativ și utilizezi stylus-ul în mod frecvent, ai și software ce-l pune în valoare și te ajută în sarcinile desfășurate peste zi.
Integrarea cu Office, OneDrive și Outlook de la Microsoft – poți să faci backup la fotografiile din galerie, direct în OneDrive etc. Microsoft și Samsung lucrează îndeaproape la nivel software spre a aduce un plus pe partea de integrare etc.
Aplicații preinstalate pe Samsung Galaxy Tab S7;
Aplicații Google: Căutare Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Duo, Google Foto, Magazin Play, YouTube Music,
Aplicații Microsoft: Office, OneDrive și Outlook;
Aplicații Samsung: SmartThings, Bixby, Samsung Flow, PENUP, Zonă AR, Samsung Members, Sfaturi, Browser, Game Launcher, FREE, Samsung Global Goals, Samsung Notes;
Aplicații pentru stylus: Clip Studio, Noteshelf, Canva;
Alte aplicații: Netflix.
Apropo de stylus, feedback-ul pe care-l lasă = excelent. Zici că lucrezi pe hârtie, doar că ai o sumă de instrumente la îndemână. Nu sunt priceput la desen, dar m-am jucat puțin ca în copilărie cu SketckBook de la Autodesk și input-ul + opțiunile aduse transformă Galaxy Tab S7 într-o unealtă. Îl poți folosi și ca telecomandă ad-hoc pentru tabletă (deschizi aplicații, faci fotografii, controlezi muzică etc.). Faci asta prin butonul S Pen pe care-l poți apăsa o dată sau de două ori sau prin gesturi făcute cu stylus-ul. Încărcarea sa se face prin zona magnetică în care-l poziționezi pe spatele tabletei.
Performanță
A trecut prin testele de benchmark uzuale pe Gadget.ro și s-a descurcat bine.
Teste de benchmark rulate pe Samsung Galaxy Tab S7;
Conectivitate
Am testat modelul cu Wi-Fi 6 și 4G. Nu am găsit în țara noastră și Tab S7 cu 5G. Întradevăr, nu avem cine știe ce acoperire în 5G la nivel național, dar nu ar fi stricat să fie deja integrat pe dispozitiv.
În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate cu tableta în modul portrait: în partea superioară se află două difuzoare și un microfon, în lateral dreapta se află butonul de pornire cu rol și de cititor de amprentă + tasta pentru reglarea volumului + slotul pentru microSD și pentru o cartelă de tip nanosim, la bază se află portul USB type-C 3.2 și alte două difuzoare certificate AKG și cu Dolby Atmos. În stânga veți găsi un dock magnetic pentru andocarea unei tastaturi + locașuri dedicate de prindere.
Tableta este fabricată din metal, iar inserțiile ce permite partea de conectivitate sunt vizibile la exterior, destul de pronunțat. În ce privește conectivitatea internă ca să spun așa: Wi-Fi 6 și viteze atinse de peste 700 Mbps la download și maximul posibil la upload – 600 Mbps, pe abonament gigabit și router compatibil, bluetooth 5.0, fără NFC, fără jack de 3.5 mm, localizare printr-o suită de servicii: A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO (SUA, Rusia, China și Uniunea Europeană).
Cititorul de amprentă se află integrat în butonul de pornire. Nu sunt neapărat un fan pentru poziționarea în această zonă, la Tab S7+ era de tip optic și integrat în display. Totuși, mi s-a părut foarte bun în recunoașterea rapidă a amprentelor, peste ce sunt obișnuit să primesc la cititorul ultrasonic de la Galaxy Note20 Ultra. Viteza de reacție mi-a aminitit de cititoarele de amprentă fizice ce veneau la baza ecranului sau în partea spate, în urmă cu câțiva ani.
Cameră foto și video
Camera principală are doi senzori: wide de 13 Megapixeli și ultrawide de 5 Megapixeli, iar camera frontală este un wide de 8 Megapixeli. Ar fi fost excelent dacă ultrawide-ul de 5 Megapixeli era în partea frontală, că tot este o tabletă axată cumva și pe partea de productivitate, nu doar entertainment.
Interfața camerei foto și video;
Interfața este aerisită și cu destule opțiuni. Sunt o sumă de moduri între care poți alege, de la Portret și până la Filmare Unică, Desen AR, PRO, Panorama, Alimente, Noapte, Videoclip Portret, Videoclip Profesionist și Filmare Accelerată. Înregistrează video cu până la 4K cu 30 fps.
Rezultatele sunt modeste, dar nu știu nicio tabletă care să impresioneze la nivel de cameră foto și video. Apreciez că este un LED flash pe aici, de obicei la tablete nu se aduce un astfel de element. Nu impresionează în ce privește dinamic range-ul, intensitatea culorilor, iar în low-light aduce zgomot de imagine.
Clip 4K 30 fps realizat cu Samsung Galaxy Tab S7;
Fotografii realizate cu Samsung Galaxy Tab S7;
Autonomie
Bateria de 8000 mAh se încarcă la 45W, dar nu am avut un încărcător care să alimenteze la potențialul maxim. În pachet era unul de 15W, iar pentru Tab S7 am folosit unul de 25W de la Note20 Ultra. La o tabletă cu acumulator mare aș spune că un încărcător care să alimenteze la 45W ar fi recomandat spre a încărca, cât mai prompt și a nu aștepta ore în șir spre a atinge valorile maxime de stocare din baterie.
Autonomia este bună, trece testul unei zile fără absolut nicio problemă într-un scenariu de utilizare mediu spre intensiv. Am făcut o sumă de teste de benchmark, am jucat trei sesiuni de PUBG a câte 30 de minute, browsing etc și la sfârșitul unei zile încă avea peste 30% din energie.
În testul Gadget.ro a obținut 9 ore și 10 minute (luminozitate la maxim, redare a unui playlist de pe canalul nostru de YouTube, pe conexiune Wi-Fi).
În ce privește încărcarea cu un charger de 25W pe la 40% arăta că mai are nevoie de 1 oră și 1 minut până atinge valoarea maximă, iar de la 0 – 100% are nevoie de 1 oră și 30 minute.
Preț
Samsung Galaxy Tab S7 cu 6 GB RAM și 128 GB stocare – 2959 lei;
Samsung Galaxy Tab S7 cu 6 GB RAM și 128 GB stocare + 4G – 3349 lei.
Modelul cu 5G nu l-am găsit importat la nivel local.
Concluzii
Samsung Galaxy Tab S7 este cea mai bună tabletă Android în momentul de față. Față de Tab S7 are dimensiuni ceva mai compacte și este mai ușor de folosit în poziția de tabletă propriu-zisă față de fratele mai mare ce are un ecran superb, dar parcă prea mare pentru utilizarea de zi cu zi.
O poți transformă într-o unealtă de productivitate prin stylus, cu software dedicat și cu Samsung DeX. Pe de altă parte, mai ușor lucrezi de pe un notebook de tip ultraportabil. În cazul lui Tab S7 cauți portabilitate maximă, autonomie decentă, vrei și să ai un spațiu de lucru ocazional, dar și să ai partea de entertainment (filme on-the-go, YouTube, aplicațiile specifice Android etc).
Dacă ai un smartphone Samsung și cauți o tabletă premium cu Android? Tab S7 este alegerea cumva naturală. De fapt, dacă vrei o tabletă high-end cu Android nu ai cine știe ce alte opțiuni în afară de seria Tab S7 de la compania sud-coreeană.
PRO
- design elegant, materiale de bună calitate;
- dimensiuni compacte, greutate redusă (6.3 mm în talie, jumătate de kilogram pentru o tabletă de 11 inch);
- 4 difuzoare tunate de AKG = cel mai bun sunet oferit de o tabletă Android, din ce am testat până acum (volum mare, bass din plin, fără vibrații puternice în carcasă etc);
- Samsung DeX, Secure Folder, Mod Focalizare, integrare cu Office, Outlook și OneDrive = soluții software axate pe productivitate;
- stylus cu input excelent, telecomandă ad-hoc etc;
- autonomie mare, încărcare rapidă.
CONTRA
- mi-aș fi dorit un display cu lizibilitate mai bună în spațiile cu lumină puternică;
- pentru a-i extinde utilitatea trebuie să cumperi o husă cu tastatură bluetooth ce costă 6 – 700 lei;
- 4G pe partea de conectivitate, când procesorul știe 5G;
- tratamentul oleofobic putea fi mai bun, adună amprentele în ritm alert.