În urmă cu un an testam primul televizor și, de altfel, primul produs Hisense, iar acum sunt gata să vă prezint cel de-al doilea smart TV de la compania chineză. La fel ca prima dată și acum am descoperit un foarte bun raport între preț și ceea ce primești, iar dacă vreți să aflați mai multe detalii despre Hisense 65E7HQ vă invit să urmăriți scurtul review video, dar și să citiți în continuare analiza pe capitolele specifice Gadget.ro.

Specificații pentru televizorul Hisense 65E7HQ

Specificatii televizor Hisense 65E7HQ

Review video

Design

Smart TV Hisense 65E7HQ

La mine a ajuns cutia de retail sigilată, în care am găsit televizorul alături de telecomanda cu baterii compatibile, cablul de alimentare, un adaptor de la jack AV de 3.5 mm la RCA component, cele două picioare rol de stand și 4 șuruburi necesare fixării lor pe TV, manual de utilizare și certificat de garanție:

Televizorul Hisense 65E7HQ este relativ ușor având în vedere că vorbim despre unul de 65 de inch, iar eu am reușit să-i montez cele două picioare de unul singur. Nu recomand să faceți același lucru, eu am ajuns să mă descurc fiindcă sunt la al… nu știu câtelea televizor pe care îl testez.

O noutate pentru Hisense 65E7HQ a fost să descopăr că vine foarte bine protejat pe timpul transportului. Sunt nenumărate accesorii ce protejează ecranul și marginile, dar există chiar și o folie zdravănă de protecție ce este lipită pe toată suprafața display-ului. Nu am mai întâlnit așa ceva până acum, dar nu spun că este ceva exclusiv aici.

Ce am mai găsit unic până acum la Hisense 65E7HQ dintre toate TV-urile ce au ajuns la mine este faptul că cele două picioare pot fi montate în două moduri. Sunt locuri în care picioarele pot fi fixate cu câte două șuruburi fiecare atât către centrul laturii de jos a televizorului, cât și către extremități:

Astfel, poți așeza televizorul atât pe o comodă mai îngustă decât lungimea totală a TV-ului, dar poți alege și soluția un pic mai stabilă, cu cele două picioare duse către margini. Eu am ales această a doua opțiune, întrucât comoda pe care am așezat televizorul îmi permitea asta.

Din punct de vedere al designului, Hisense 65E7HQ este un televizor modern, cu un foarte bun raport între ecran și corp. Marginile de sus și de pe laterale sunt cu adevărat înguste, dar nici cea de jos nu este cu mult mai lată. Aici, pe centru vedem denumirea producătorului sub care este un LED de status și un senzor de lumină, în timp ce în colțul din dreapta jos suntem informați asupra suportului Dolby Vision.

Spatele este realizat din plastic, dar, pentru o mai bună rigiditate, acesta vine cu un model cu mai multe protuberanțe ce ies destul de tare în relief. Pe de altă parte, Hisense 65E7HQ nu este deloc gros la modul general (74 mm în cel mai gros punct), la o montare pe perete nu va ieși deloc tare în afară.

Calitatea de fabricație este bună, dar nimic nu te duce cu gândul la un produs premium. Nici nu ar avea de ce dacă ținem cont de prețul acestui TV. Asamblarea este suficient de solidă, finisajele sunt cel puțin decente, iar plasticul de la exterior, deși la atingere nu se prezintă deloc pretențios, nu arată deloc rău. 

Ecran

Trecem la ceea ce mi se pare că ar conta cel mai mult la orice fel de televizor. Pot trece peste multe neajunsuri dacă am parte de o imagine de calitate. Iar Hisense 65E7HQ reușește să ofere fix asta. Acum, nu este cel mai bun din ce am testat, dar, raportat la cât costă, ecranul se dovedește cumva peste nivelul său de preț.

La o analiză, să zicem subiectivă, am descoperit culori intense, dar nu duse către zona suprasaturată. Contrastul este înalt, dar nu aș spune că este punctul forte, negrul fiind un gri închis atunci când alegi să reglezi luminozitatea la un nivel de peste 60 – 70%.

Rezoluția 4K la această diagonală nu-i nimic neobișnuit, iar panoul este unul dintre cele care conturează fin detaliile. De la distanță normală de vizionare nu ai cum să nu fii satisfăcut de sharpness-ul display-ului.

Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi și abia de la mai bine de 45 – 50 de grade față de perfect perpendicular observi mici probleme pe partea de culori și contrast. Panoul reflectă mediul ambiant într-o măsură de nivel mediu. Am găsit și mai bine, dar și mult mai rău.

Intervalul dinamic este bun spre neașteptat de bun, în timp ce luminozitatea maximă măsurată de mine a fost de 312 cd/mp, undeva în centrul ecranului (fișa tehnică anunță maxim 300 niți). Am măsurat și cum este distribuită luminozitatea pe panou, cu ea setată la maximum:

Distributie luminozitate ecran Hisense 65E7HQ

Nu este cel mai exact panou din punct de vedere al uniformității iluminării, dar, având în vedere că mai nimeni nu va ține iluminarea la maximum, nu cred că asta poate reprezenta un mare neajuns.

Am descoperit deviații Delta E foarte bune pentru Hisense 65E7HQ în modurile predefinite Cinema Ziua și Cinema Noapte, cu valori medii ce depășesc cu puțin standardul de 3, sub care se spune că ochiul uman nu poate percepe diferențe.

Deviații deltaE în modurile predefinite de imagine ale televizorului Hisense 65E7HQ:

După ce am calibrat ecranul, am obținut deviații ceva mai mici, dar nu cu mult, semn că Hisense 65E7HQ poate fi folosit fără nici cea mai mică problemă așa cum vine din fabrică, în cele două moduri de afișaj pe care le-am menționat mai sus.

Deviații Delta E după calibrarea ecranului televizorului Hisense 65E7HQ:

Test culori dupa calibrare Hisense 65E7HQ

Aș mai vrea să vorbesc aici despre cum tratează acest televizor scenele cu mișcări rapide. Nu-i nici cel mai bun la așa ceva, dar nici pe departe nu poate fi vorba despre ceva deranjant. Pentru fotbal sau tenis, ce am urmărit eu pentru test chiar nu sunt probleme, deși poți remarca în anumite scene cum în jurul subiectului în mișcare apare un pic de ghosting și ceva pixelare. Repet, nimic grav și, cel mai probabil, observabil doar dacă vrei să cauți astfel de fenomene.

Totodată, upscaling-ul la 4K nu este cu adevărat punctul forte al acestui televizor, dar ceva reușește să facă. Cu semnal nativ HD chiar se observă îmbunătățiri semnificative, dar cu siguranță am văzut mai bine. De la semnal SD nu se pot face minuni, aici nici cele mai performante televizoare pe care le-am testat nu au fost în stare de mare lucru.

Una peste alta, Hisense 65E7HQ a reușit să mă surprindă la capitolul calitatea imaginii, asta fiindcă am înțeles de la bun început cam câte îi pot cere având în vedere prețul său. 

Sunet

Pe partea de sunet, absolut nimic special. Cele două difuzoare stereo a câte 10W își fac treaba corect, dar sunt limitate atât ca și calitate, cât și din punct de vedere al volumului maxim. Frecvențele medii sunt cel mai bine redate, iar asta înseamnă că vocea este mai mereu foarte clar redată. Bass nu este prea mult pe acolo, iar înaltele nu sunt cel mai bine definite. Avem un sunet normal, care în nici un caz nu deranjează, dar care spre a fi la nivelul imaginii  merită un upgrade. Sunt câteva soundbar-uri de la Hisense cu care acest televizor poate face o pereche reușită. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Aici, nu am găsit informații despre ansamblul hardware. Pot să vă spun că fie este suficient de puternic, fie că sistemul de operare este bine optimizat, fiindcă nu am întâlnit lag sau întârzieri evidente în navigarea prin interfață sau la instalarea ori rularea aplicațiilor.

Înainte de a mai vorbi despre sistemul de operare, haideți să vă arăt cum se prezintă meniul OSD.

Galerie cu capturi de ecran din meniul de setări OSD al televizorului Hisense 65E7HQ:

După cum se observă, meniul OSD este bine structurat, aduce suficient de multe setări, pe care le ordonează logic și le grupează corespunzător în submeniuri.

Sistemul de operare VIDAA, în variantă U5 la Hisense 65E7HQ, este simplu și ușor de parcurs. Practic, butonul Home de pe telecomandă te duce în interfața unde sunt aplicațiile preinstalate, dar și cele ce pot fi alese ulterior. Nu ai alte opțiuni, dacă intri în meniul de setări din pagina Home ajungi în cel OSD. Poți alege să creezi mai multe profiluri de utilizator, fiecare cu setările și preferințele sale, dar cam la atât se rezumă VIDAA U5.

Galerie cu capturi de ecran din interfața sistemului de operare VIDAA de pe Hisense 65E7HQ:

De fapt, ar mai fi ceva. VIDAA U5 este compatibil cu Amazon Alexa și există chiar și un asistent vocal integrat, numit VIDAA Voice. Acesta nu este disponibil în limba română, deci eu l-am setat pe engleză și l-am încercat cu câteva comenzi vocale. Pentru a iniția astfel de comenzi apeși butonul dedicat de pe telecomandă și folosești microfonul integrat în aceasta. Din păcate, eu nu am reușit să dau comenzi vocale, de absolut fiecare dată am primit eroare.

Aplicațiile preinstalate pe Hisense 65E7HQ sunt destule la număr și includ Netflix, YouTube, YouTube Kids, Disney+, prime video, VOYO, AntenaPLAY, Facebook Watch, Rakuten TV, Plex, MUBI, MEGOGO, AccuWeather, Browser, UFC, VIDAA App Store, NBA, Sweet.TV, UEFA.tv, RedBull TV, deezer, kidoodle TV, Game Pass și alte câteva mai mult sau mai puțin cunoscute.

În magazinul de aplicații VIDAA sunt peste 230 de titluri dintre care poți alege. 

Aplicațiile disponibile în magazinul VIDAA de pe Hisense 65E7HQ:

Închei acest capitol vorbind puțin și despre aplicația de smartphone VIDAA. Aceasta este una simplă, care nu aduce multe funcționalități de real folos, cea mai importantă din punctul meu de vedere fiind cea care îți transformă display-ul telefonului într-o telecomandă pentru Hisense 65E7HQ. În rest, poți deschide pe TV direct de pe telefon oricare dintre aplicațiile instalate pe televizor, cu doar o atingere de ecran.

Capturi de ecran din aplicația VIDDA pentru Android:

Conectivitate

Smart TV Hisense 65E7HQ

Fără a veni cu fel de fel de elemente de conectivitate, lui Hisense 65E7HQ nici nu-i lipsește mai nimic. Pe partea wireless există Wi-Fi ac de tip dual-band, pe 2.4 și 5 GHz, dar și Bluetooth spre a conecta fără fir o pereche de boxe, un soundbar.

Pentru contact direct sunt disponibile porturi LAN RJ-45 și ieșire audio optică pe panoul spate, în timp ce pe lateral sunt 3 porturi HDMI, 2 USB-A (unul 2.0, celălalt 3.0), un AV In prin jack de 3.5 mm și un Audio Out tot prin jack de 3.5 mm. Pentru programe TV poți folosi una dintre cele două intrări ANT, cu una de tip cablu (DVB-T/T2/C), cealaltă satelit (DVB-S/S2). Să nu uit de slotul CI+ în versiune 1.4.

Telecomandă

Telecomanda Smart TV Hisense 65E7HQ

Telecomanda poate părea una clasică, dar oferă și destule funcții smart. Nu vorbesc doar despre butoanele cu rol de scurtături către cele mai folosite aplicații, cât despre integrarea microfonului care preia comenzile vocale.

În rest, telecomanda televizorului Hisense 65E7HQ se așează bine în mână, are butoanele optim dimensionate și corect poziționate. Este ceva cam ușoară și nu pare neapărat cea mai solidă, dar este potrivită pentru un astfel de smart TV. 

Preț

Televizor Hisense 65E7HQ2.999 de lei pe Altex.ro

Hisense 65E7HQ
3.9 / 5 Gadget Score
Pro
  • design plăcut, grosime maximă de doar 7.5 cm, posibilitatea de a monta picioarele în două moduri diferite - spre centrul televizorului sau către extremități, în funcție de nevoi;
  • imagine de bună calitate, culori bine calibrate direct din fabrică;
  • sistem de operare simplu de parcurs, ce pune la dispoziție multe aplicații;
  • conectivitate extinsă;
  • raport optim calitate / preț.
Contra
  • deși nu este rău, sunetul nu se ridică la nivelul calității imaginii.
Concluzii

Ceea ce am afirmat de la bun început se menține valabil și pentru zona de concluzii. Hisense 65E7HQ este un televizor cu un preț bun raportat nu numai la diagonala ecranului, cât la tot pachetul pe care îl propune. Nu este nici pe departe perfect, dar nici nu îi poți cere mai mult. Pentru mine este una dintre cele mai bune opțiuni din zona de preț de 3.000 de lei, iar dacă punem la socoteală că pe Hisense 65E7HQ îl poți prinde la unele promoții cu prețuri mai mici cu câteva sute de lei atunci chiar aș spune că reprezintă o afacere de nerefuzat.

Design
Display
Sunet
Hardware & Conectivitate
Software
Pret / Specificatii