Huawei P20 Pro este vârful de gamă al companiei chineze, produsul cu cea mai bună experiență de utilizare din portofoliu. Huawei se numără printre puținele companii capabile să dezvolte un produs la nivel hardware & software (CPU dezvoltat in-house, doar alte două nume mari din industrie au astfel de terminale în categoria high-end).

Ce AI de câștigat dacă alegi un Huawei P20 Pro?

  1. Design, display și sunet;

Este unul dintre cele mai frumoase telefoane mobile lansate în 2018. Aș spune că este o adevărată revoluție față de generația anterioară. L-au îmbrăcat în sticlă pe față și spate, cu certificare IP67 în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful (până la 1 metru pentru 30 de minute).

Oricine îi face un hands-on rămâne impresionat de atenția la detalii, de calitatea materialelor. Da, sticla adună amprentele, dar ajută la semnal și impresie artistică :). Reflexiile lui P20 Pro atrag ochiul, iar noua varianta de culoare cu gradient îl evidențiază imediat. Notch-ul merge a fi dezactivat, dacă deranjează vizual.

Mizează pe un display OLED de 6.1 inch cu aspect 18.7:9 și rezoluție de 2240 x 1080 pixeli, 408 ppi, raport display / corp de 82%. Nu-l simți ca pe un smartphone cu ecran așa de mare, zici că este pe formatul anterior de 5.5 inch. Aici punctează la capitole cheie precum luminozitatea, unghiul de vizualizare, culori ce nu par a fi suprasaturate, vizibilitate și sub acțiunea razelor de soare.

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare. Recunosc că alături de P20 Pro în PUBG nu au mai fost situații când un adversar să se strecoare prin proximitate, sunet clar și puternic, mult bass. Iese în evidență prin conectarea la o cască bluetooth, recomand achiziția unei soluții de gen (veți vedea că este o surpriză cu adevărat plăcută).

Galerie de imagini cu Huawei P20 Pro;

  1. Hardware puternic & interfață software ce oferă viteză & multiple opțiuni;

A trecut momentul în care Kirin se afla în spatele concurenței. Kirin 970 + 6 GB memorie RAM + Mai-G72 MP12 = experiență de utilizare fără compromis.

Motorolul cu ghilimelele de rigoare este Kirin 970, primul procesor cu AI și rețea neurală. Este un procesor octa-core cu 4 x ARM Cortex-A73 până la 2.4 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 până la 1.8 GHz, Mali-G72 MP12 în poziția de GPU. Are un hub denumit i7 ce adună informații de la senzori integrați pe terminal, dispune de controller de tip 2 x 32-bit pentru cei 6 GB de memorie RAM, IPS de tip dual pe 14-bit pentru procesarea de imagine. Am uitat să punctez că avem un procesor realizat într-un proces TSMC de litografiere pe 10nm, într-un spațiu de doar 1 centimetru pătrat au prins 5.5 miliarde tranzistori, avem un ansamblu hardware capabil să analizeze 2000 de imagini pe minut.

Matricea neurală din Kirin 970 a fost dezvoltată de către Huawei și Cambricon Technology. Este un IP scalabil ce merge a fi accesat prin TensorFlow, TensorFlow Lite, Cafee și Cafee2. Există opțiunea pentru un developer să aibă acces la matricea neurală prin AI-ul Kirin, dar și prin API-ul Android NN.

Avem următoarea combinație:

CPU + GPU + partea de AI din hardware + AI-ul din software = viteză superioară în orice aplicație sau joc.

  1. Conectivitate excelentă;

Nu-i lipsește mai nimic: dual-sim, 4G cu viteze de până la 1.2 Gbps în download, 4 x 4 MIMO, Wi-Fi ac + port infraroșu, USB type-C de tip 3.1. Are 128 GB stocare, cumva un slot pentru microSD devine inutil, are stocare by default din plin. Nu are jack de 3.5 mm, dar aduce adaptor în pachet și viitorul pare a fi al bluetooth-ului și al USB type-C. În acest mod, Huawei cred că a salvat spațiu pentru bateria de 4000 mAh ce-l ajută să puncteze bine de tot la autonomie.

Alt aspect de luat în calcul: 4G pe ambele cartele SIM. Nu ai un SIM pe 2G / 3G și altul pe 4G, ci ambele știu 4G și poți să folosești două conexiuni de date. În testele prin SpeedTest printr-un router mai performant pe conexiune gigabit a prins și valori de peste 400 Mbps, excelent pentru un smartphone. Descărcarea de conținut pe Wi-Fi ac + router premium = pe repede înainte.

  1. Cameră foto cu rezultate impresionante, bazate pe AI;

Partea de AI îl face capabil pe Huawei P20 Pro să recunoască 500 de scenarii împărțite în 19 categorii. Printre cele 19 categorii găsiți mâncare, grup, culori naturale, fotografie de noapte, apus, zăpadă etc. Telefonul este capabil să regleze automat: culorile, contrastul și partea de sharpness. Te scutește de bătaie de cap și livrează imagini de bună calitate, indiferent de context. Huawei folosește o tehnologie 3D de modelare facială pentru a realiza selfie-uri de mare angajament. Au pus la pachet și o sumă de efecte de iluminare ce ar trebui să mulțumească publicul feminin.

Pe de altă parte, avem primul telefon cu trei senzori în dreptul camerei principale: 40 Megapixeli cu f/1.8, 20 Megapixeli cu f/1.6 și 8 Megapixeli cu f/2.4, camera frontală urcă la 24 Megapixeli cu f/2.0 + multă tehnologie, de la optică Leica, zoom optic 3x, PDAF + detecție prin tehnologia laser, capacitatea de a filma la 720p cu 960 fps etc.

Impresionează pe timp de noapte când aș spune că la momentul actual nu are rival. Acolo unde Huawei P20 Pro livrează imagini excelente alte telefoane mobile din zona flagship nu sunt capabile să prindă mai nimic. Asta arată atenția dată de către Huawei spre a ieși în față, spre a-l mulțumi pe client. Huawei a venit cu un mod Pro pentru cei ce doresc un control detaliat al telefonului. Aș spune că P20 Pro te scutește de un DSLR din categoria entry-level.

Fotografii realizate cu Huawei P20 Pro (aici le găsiți la dimensiunea inițială, fără resize;

  1. Cea mai bună autonomie din rândul smartphone-urilor premium;

Un alt element major pe care îl apreciez la Huawei P20 Pro. Bateria de 4000 mAh ajută mult, asta pentru că Kirin 970 nu este gurmand cu ghilimele de rigoare, ajută și ecranul OLED cu consum redus de energie față de un panel IPS, dar și faptul că nu s-au dus pe o mega-rezoluție care să afecteze autonomia.

Este singurul vârf de gamă Android testat în 2018 ce se duce spre 1 zi – 1 zi și jumătate în condiții de utilizare intensivă. Are și încărcare rapidă, de la 0 – 58% în doar 30 de minute. Apropo, au reușit să păstreze o greutate de 180 gr. și dimensiunile sunt de 155 x 73.9 x 7.8 mm  (Lungime x Lățime x Înălțime).

Plus că telefonul prin AI învață obiceiurile utilizatorului, știe ce aplicații sunt utilizate și le ține cumva în fundal, iar pe cele ce nu le accesezi le șterge astfel încât își păstrează prospețimea la nivel de sistem de operare, dar și punctează la autonomie.

Huawei P20 Pro arată că AI-ul își face loc încet, dar sigur și pe telefonul mobil. Matricea neurală îi dă un plus pe partea de viteză, cameră foto și video, îl scoate în fața concurenței ce se află cu un pas în spate pe acest tărâm.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.