Diverse

În comuna Şinteu din judeţul Bihor se cultivă tradiţional cartofi, însă în ultima perioadă vânzarea acestora a devenit din ce în ce mai dificilă prin metodele clasice.

Un fermier pe numele său Jaroslav Zetocha (slovac la origini, de aici şi numele) a decis să testeze şi altceva şi a deschis primul automat de cartofi din România.

Sistemul de funcţionare a automatului este unul similar lockerelor utilizate de firmele de curierat. Practic clientul selectează unul din compartimentele cu cartofi (aceştia sunt ambalaţi în săculeţi), plăteşte cash sau card, iar după ce plata este confirmată de aparat, compartimentul selectat se deschide, iar clientul îşi poate ridica săculeţul de cartofi.

Jaroslav Zetocha a declarat presei locale că “investiția este compusă din automatul cu 36 de compartimente, căsuța din lemn, cât și amenajarea unei parcări. În total, estimez că am investit suma de aproximativ 15.000 de euro.” În completare, acesta a mai declarat că „în ultima perioadă s-au schimbat foarte mult obiceiurile cumpărătorilor. Dacă mai demult venea lumea și își cumpăra cartofii toamna pe întreg sezonul de iarnă, acuma, oarecum s-a obișnuit cu moda aceasta de la supermarket. Își cumpără o cantitate mică, pentru o săptămână două, cât să-i ajungă. Și vă dați seama, tu ca fermier, rămâi ocupat toată ziua cu vânzarea, în loc sa te ocupi cu munca la camp.”

„Până nu demult, când erai plecat de acasă, puneai mătura în ușă să știe toți care vin că nu ești acasă și nici nu trebuie să încui ușa. Dar cum nu există pădure fără uscături, ne-am asigurat în privința vandalizării automatului. Paradoxul este ca 90% din tranzacții se fac cu cardul, iar de la cei foarte puțini care plătesc cash, peste noapte nu rămân niciodată bani în automat. Căsuța este supravegheată video, iar automatul are un sistem complex de închidere și monitorizare. Automatul este situat lângă casa unde stăm, așa că are asigurată și firmă de pază non-stop”, a precizat fermierul.

Personal ideea mi se pare excelentă din două motive: în primul rând pentru că ai garanţia provenienţei cartofilor şi în al doilea rând deoarece (măcar în teorie) ar trebui să primeşti un preţ corect (dispar intermediarii).

Sursa: transilvaniabusiness.ro