Netflix a anunţat luna trecută că elimină împărţirea contului (account sharing-ul) în toate ţările unde platforma de streaming video este disponibilă. Am scris un articol pe subiect, iar la scurt timp am revenit cu un altul legat de intenţiile voastre vis-a-vis de ce veţi face cu actualul abonament.
Ambele articole au generat zeci de mii de vizualizări şi sute de comentarii (atât pe site, cât şi pe reţelele de socializare), iar acest fenomen este răspândit peste tot. Utilizatorii dezamăgiţi de Netflix chiar au declanşat un protest online ce este promovat sub hashtag-ul #CancelNetflix. Majoritatea oamenilor se plâng că preţul cerut de Netflix în prezent prin eliminarea account sharing-ului nu se justifică, cu aceeaşi bani putând să îşi facă aboament pe alte 2-3 platforme simultan.
Paradoxul de care am scris şi în titlu este că deşi există un val de reacţii negativ la adresa Netflix în întreaga lume, valoarea acţiunilor pe bursă creşte văzând cu ochii. La 1 iunie 2023 o singură acţiune Netflix valora 403.13 dolari, cea mai ridicată valoare din ultimele 12 luni. Din 23 mai şi până în prezent, valoarea unei acţiuni Netflix a crescut cu aproape 50 de dolari.
Ce înseamnă acest lucru ?
Cumva acţionarii au luat în calcul acest val de reacţii negativ şi chiar şi-au asumat ca pentru o perioadă scurtă de timp oamenii să renunţe la abonamente. Aşteptările sunt ca ulterior numărul de abonaţi să revină, iar cum account sharing-ul acum nu mai este disponibil (sau este destul de limitat şi costă suplimentar), estimările sugerează că veniturile Netflix vor fi în creştere până la sfârşitul anului financiar.
Sunt foarte curios să aflu cine va avea dreptate în această situaţie ? Specialiştii, cei care au gândit această mutare din partea Netflix, sau oamenii, utilizatorii, cei care plătesc pentru conţinutul oferit de platforma de streaming video.