Mulți dintre actualii posesori de automobile electrice își pun întrebarea dacă nu au luat cumva o decizie greșită. Incertitudinea de pe piața energiei, închiderea stațiilor de încărcare gratuite din fața supermarketurilor sau transformarea în stații cu plată (mulți dintre proprietarii de electrice se bazau pe acestea pentru a circula gratuit), îi determină și pe potențialii clienți să se gândească de două ori.
Dar să facem un calcul simplu. La un consum de 17 kwh / 100 km (mă gândesc la o mașină compactă, condusă într-un mod normal, fără a face referire la vreun model pentru a nu fi acuzați că suntem părtinitori cumva), la prețul de 1.3 lei/kwh (prețul pe care îl vom avea de la 1 ianuarie 2023 atât consumatorii casnici cât și noncasnici), rezultă un cost de aproximativ 22 lei/100 km parcurși pentru un EV.
În cazul unui motor termic pe benzină, să considerăm un consum de 6l / 100km, care ar reflecta un cost de 42 lei / 100km (preț benzină de 7 lei).
Dacă punem laolată rezultatele de mai sus, la fiecare 100 km parcurși cu un autoturism electric am câștiga 20 lei în fața unei mașini pe benzină.
Dacă diferența de preț la achiziție, între un model electric și unul pe benzină (mă gândesc la unul cu cutie automată, pentru a le putea compara), ar fi de 4.000 euro, aproximativ 20.000 lei, am amortiza această sumă abia după 100.000 km parcurși.
Este doar un calcul ipotetic, cu multe variabile. De exemplu, dacă avem deja panouri fotovoltaice și putem încărca gratis sau dacă diferența de preț este de 10.000 lei (2.000 euro), amortizarea se va face deja în 50.000 km.
În aceeași ordine de idei, în cazul best seller-ului Dacia Spring, ce are un preț (cu ajutoarele de la stat) mai mic decât orice mașină de dimensiuni apropiate cu motor termic și cutie automată, costurile de exploatare vor fi la jumătate după primul kilometru. Evident există și situația inversă, în care diferența se amortizează mult mai greu sau niciodată.
Decizia de a fi “verzi” ne aparține, iar dacă vrem să trecem pe mașini eco trebuie să ne grăbim, având în vedere că ajutoarele de la stat se vor diminua treptat până la dispariție. Germania a anunțat deja că va reduce ajutorul pentru mașini electrice la jumătate până în 2024, iar cel pentru plug-in hibride va fi eliminat, așa că România ar putea urma exemplul cât de curând, mai ales că oferă în prezent unele dintre cele mai ridicate ecobonusuri din UE.