Vrei să te portezi dintr-o reţea în alta ? Iată cum arată procesul de portare explicat pas cu pas

02/06/2024

În zilele noastre portarea este un proces cât se poate de simplu, unul pe care personal îl recomand, mai ales că de cele mai multe ori aduce şi beneficii suplimentare. Eu m-am portat în noiembrie 2022 din Digi Mobil în Orange, iar acum aştept noiembrie 2024 pentru a vedea dacă Orange mă doreşte în continuare drept client, dacă nu, mă portez în altă reţea.

Dacă ţi-ai cumpărat şi smartphone cu preţ redus în momentul portării, este bine să aştepţi cele 24 de luni de abonament, altfel rişti să plăteşti reducerile acordate de către operator pentru device. La fel şi în cazul reducerilor de abonament, în cazul în care te portezi mai devreme de 2 ani, rişti să plăteşti aceste discount-uri oferite.

Eu voi face 24 luni de abonament pe 23 noiembrie, deci începând cu acea zi mă pot porta oricând, oriunde, fără nicio penalizare.

Acum că am făcut o scurtă introducere, haideţi să vedem cum arată procesul de portare explicat pas cu pas chiar de către ANCOM:

Cererea de portare;

Utilizatorul solicită portarea numărului de telefon prin completarea și depunerea cererii de portare (formularul-tip aici) la una dintre reprezentanţele furnizorului de servicii (furnizorul acceptor) la care vrea să devină abonat. Solicitarea de portare poate fi depusă și prin mijloace de comunicare la distanță, în condițiile în care furnizorul acceptor are mijloacele necesare de a realiza la distanță verificările necesare pentru acceptarea cererii: dacă persoana care solicită portarea este titularul contractului sau reprezentantul legal al acestuia și dacă numărul pentru care se solicită portarea face obiectul contractului încheiat între abonat și furnizorul donor.

Durata portării;

Portarea se finalizează în condiții normale în 3 zile lucrătoare de la depunerea cererii. Dacă se dorește portarea la o dată ulterioară, aceasta nu poate fi mai mult de 25 de zile lucrătoare. Serviciul va fi întrerupt pentru maxim 3 sau 4 ore pentru ca furnizorii să poată opera portarea, timp în care nu vor putea fi date sau primite apeluri sau SMS-uri și nici nu se poate efectua trafic de internet.

Alocarea numărului provizoriu;

În timpul procesului de portare, utilizatorul are opțiunea de a primi un număr de telefon provizoriu (temporar) de la furnizorul acceptor. Acest număr permite utilizatorului să utilizeze abonamentul de la noul furnizor de servicii până ce numărul lui actual este portat.

Returnarea creditului neutilizat;

Furnizorii la ale căror servicii se renunță (donori) returnează, la cerere, utilizatorilor care au plătit servicii în avans creditul rămas neutilizat. Dacă s-a precizat în contract, pentru returnarea creditului rămas neutilizat se poate percepe un tarif proporțional și adecvat în raport cu costurile reale suportate de furnizor pentru realizarea acestei operațiuni.

Acordarea de despăgubiri;

Furnizorul acceptor acordă, la cerere, despăgubiri abonaților în următoarele situații: dacă activarea numărului s-a realizat după expirarea termenului de o zi lucrătoare de la data convenită pentru portare sau dacă serviciul de comunicații electronice a fost întrerupt, în timpul procesului de portare, mai mult de o zi lucrătoare. Furnizorul donor acordă, la cerere, despăgubiri abonaților în cazurile în care portarea s-a realizat fără acordul acestora.

Anularea portării;

Utilizatorul poate depune o cerere de anulare a portării la furnizorul acceptor, cel mai târziu cu 24 de ore înainte de data convenită de acesta împreună cu operatorul pentru realizarea portării. Formularul tip poate fi obținut aici sau direct de la furnizor.

Sfat de final !

Mare atenţia şi la ultimul pas explicat mai sus, anularea. Fiecare operator are aşa numitele departamente de retenţie. După ce ai făcut solicitarea de portare din reţeaua X în reţeaua Y, reţeaua X transmite către reţeaua Y solicitarea ta. În acel moment reţeaua Y (nu este obligatoriu, dar de cele mai multe ori se întâmplă) te poate suna prin intermediul acelui departament de retenţie pentru a te convinge să renunţi la portare. Aici depinde foarte mult de tine dacă vrei cu adevărat să te portezi, vrei să obţii beneficii în plus de la actualul opeator sau pur şi simplu alegi ce crezi că ţi se potriveşte cel mai bine.

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.