Xiaomi Mi Band 3 este cu siguranţă brăţara inteligentă cu cel mai mare succes comercial al momentului, numeroasele funcţii utile şi preţul redus fiind principalele sale atu-uri.

Chiar dacă au trecut câteva luni bune de la prezentarea oficială, iată că într-un final putem prezenta toate caracteristicile acestui accesoriu într-un mod structurat, pe baza experienţei de utilizare avută în perioada de testare. Xiaomi Mi Band 3 reuşeşte să ducă tradiţia mai departe într-un mod logic, cu upgrade-uri bune, dar minore ca impact.

Cei interesaţi de o istorie a brăţărilor inteligente Xiaomi se pot delecta şi cu review-urile modelelor anterioare: Mi Band 1, Mi Band 1s şi Mi Band 2.

Specificaţii Xiaomi Mi Band 3

Design

În cutia de retail veţi găsi brăţara din silicon, senzorul, încărcătorul dedicat şi manualul cu instrucţiuni de utilizare. Nimic nou comparativ cu generaţia anterioară din acest punct de vedere.

Xiaomi a încercat să aducă un plus estetic pe Xiaomi Mi Band 3, însă haideţi să fim serioşi, nu poţi reinventa roata pentru acest tip de accesoriu. Producătorul chinez a implementat un display mai mare (0.78 inci vs 0.42 inci) care se simte în utilizarea de zi cu zi (notificările se pot citi mai bine, informaţiile sunt mai detaliate, au apărut 3 tipuri de afişare a ceasului etc), au bombat puţin zona frontală pentru a oferi un aer mai modern, actualizat, au schimbat puţin forma butonului touch cu rol de “înapoi” şi “selecţie”, iar întreg senzorul este cu aproximativ 30% mai mare în dimensiuni.

Aceste modificări chiar aduc plusurile aşteptate (mai plăcut estetic, ecran cu control tactil şi liziblitate mai bună), însă vine şi la pachet cu un neajuns (poate sunt puţin subiectiv aici): mai incomod de purtat în anumite circumstanţe. Dacă cu Xiaomi Mi Band 2 puteam dormi lejer noaptea, la Xiaomi Mi Band 3 am renunţat după doar 2 nopţi (simţeam un disconfort în timpul somnului).

În rest îmi place tot ce am văzut schimbat la Xiaomi Mi Band 3, chiar şi stabilitatea din interiorul curelei a fost îmbunătăţită (senzorul este fixat mult mai bine şi nu dă impresia de alunecare). Senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac de pe spate este o idee mai mare comparativ cu generaţia anterioară, însă nu aş putea spune că e şi mai bun. Prin comparaţie valorile obţinute s-au situat tot cam pe acolo.

Funcţionare

Xiaomi Mi Band 3 funcţionează excelent pe tot parcursul utilizării sale, iar atunci când oprim conectivitatea bluetooth de pe telefon, micuţul senzor continuă să înregistreze datele, urmând ca la prima conectare să le livreze direct în aplicaţia smartphone-ului, Mi Fit.

Având un ecran mai mare, brăţara oferă informaţii mult mai detaliate. Display-ul OLED de 0.78 inci este capabil să îţi afişeze informaţii meteo pe 3 zile, notificări, ceasul (3 tipuri), numărul de paşi, distanţa, numărul de calorii, bateria, cronometrul etc. Ca noutate avem controlul tactil, unul foarte util, însă nu atât de precis pe cât ne-am aştepta. Acest aspect şi lizibilitatea minima în bătaia soarelui sunt singurele minusuri pe care le-am găsit la ecranul utilizat pe Xiaomi Mi Band 3.

O altă noutate este dată de implementarea standardului 5ATM. Acesta certifică faptul că Xiaomi Mi Band 3 rezistă la scufundări în apă de până la 50 de metri. Pe scurt, puteţi înota, puteţi face baie, puteţi purta device-ul pe ploaie, el nu va păţi nimic. Senzorul. Cureaua s-ar putea decolora în timp sau şi-ar putea pierde rezistenţa dacă faceţi excese. Noroc că aveţi de unde alege brăţări de rezervă care mai de care mai colorate şi mai excentrice, toate la preţuri minime.

Senzorul de puls oferă o precizie bună spre foarte bună, însă pedometrul mai pune de la el câţiva paşi (nu mulţi, însă cred că este un aspect ce poate fi îmbunătăţit). La fel ca la Xiaomi Mi Band 2, noua versiune nu vine cu ceas activat full time din raţiuni de autonomie. Ceasul se activează la rotirea încheieturii, aproape de fiecare dată.

Xiaomi Mi Band 3 se conectează destul de uşor la aplicaţia Mi Fit, iar la fiecare conectare se încărcă datele strânse peste zi. Prin intermediul acestei aplicaţii aflăm numeroase informaţii despre toată activitatea realizată, inclusiv un istoric pentru a vedea evoluţia. Mi Fit ştie să redea datele sub formă grafică, să dea sfaturi şi permite utilizatorului să o modifice după bunul plac pentru a obţine cele mai bune rezultate (se pot seta ţinte legate de greutate, numărul de paşi / zi, numărul de calorii / zi, remindere pentru sedentarism, se pot adăuga liste de prieteni etc).

Mi Fit nu este cea mai complexă aplicaţie, însă este una care oferă toate detaliile necesare unui utilizator normal, un sportiv amator. Dacă îţi pasă, poţi menţine o formă foarte bună prin pachetul implicare, acţiune, analiză.

Ca o mică paranteză, aş vrea să confirm un mic bug al aplicaţiei. Monitorizarea somnului pe timpul nopţii pare a funcţiona bine, însă somnul din timpul zilei nu este monitorizat în niciun fel. Efectiv aplicaţia nu consideră că cele 2-3 ore de somn la prânz merită a fi analizate. Poate un viitor update de soft va rezolva acest neajuns.

Screeenshot cu Mi Fit pentru Android;

Autonomie

Da, avem o baterie mai mare (110 mAh vs 70 mAh), însă în acelaşi timp avem şi un ecran mai mare, deci un consumator mult mai potent. Autonomia comparativ cu Xiaomi Mi Band 2 este tot pe acolo, adică undeva la 9 – 10 zile în forma medie de utilizare (sincronizarea datelor în fiecare seară, funcţia de ceas utilizată de câteva ori / zi). Rezultatul este unul bun, mai ales că nici timpul de încărcare nu stă rău: cam 2 ore şi jumătate pentru “un plin”.

Preţ

Xiaomi Mi Band 3 poate fi achiziţionat pe geekbuying.com la 29.99 dolari fără TVA după aplicarea codului SNKJVAVW.

Concluzii

La preţul de sub 30 de dolari (au fost şi oferte mai bune, am mai scris pe site despre acestea) consider că este cea mai bună alternativă din toate brăţările existente în piaţă. Pachetul este unul complet: avem un device plăcut estetic şi suficient de util pentru utilizările zilnice, iar aplicaţia Mi Fit este echilibrată, oferă toate informaţiile de care ai nevoie pentru a menţine un control al activităţilor şi primeşte suport activ din partea comunităţii Xiaomi.

Chiar şi cu micile sale probleme, cred că Xiaomi Mi Band 3 este decizia înţeleaptă pentru segmentul brăţărilor inteligente de buget. Iar dacă vă întrebaţi dacă merită upgrade-ul de la Xiaomi Mi Band 2, răspunsul meu este afirmativ. Pentru că ecran mai mare, control tactil, design actualizat şi rezistentă sporită la apă.

PRO

  • funcția de ceas + informații legate de alte puncte cheie: distanță, calorii etc;
  • aplicație ce primește suport firmware în ritm alert din partea Xiaomi;
  • ecran OLED mare ce oferă informaţii mai detaliate + control tactil;
  • design actualizat;
  • multiple accesorii în shop-urile chinezești;
  • senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac;
  • rezistență la scufundări de până la 50 de metri adâncime;
  • autonomie ridicată + timp redus de încărcare;
  • raport preț / specificații / experiență de utilizare excelent.

CONTRA

  • lizibilitate redusă în lumină puternică;
  • touchscreen nu foarte precis;
  • incomodă în anumite circumstanţe din cauza senzorului mărit;
  • pedometru nu foarte precis.