gEV

Maşinile electrice Made in China au început deja să invadeze piaţa europeană, iar Federaţia Europeană pentru Transport şi Mediu (T&E) ne avertizează că 1 maşină electrică din 4 vândute în Europa anul acesta va fi fabricată în China.

Dacă în 2023 maşinile electrice din China au avut o cotă de piaţă de 19.5%, adică aproximativ 300.000 de unităţi, în 2024 se estimează că această cotă va creşte la 25%. În ţări precum Franţa sau Spania pragul de 25% a fost depăşit chiar din 2023, pentru anul în curs estimându-se o creştere cu cel puţin 5%.

Ironia face că cele mai multe importuri au fost făcute de mărci europene sau americane, iar autorii studiului evidenţiază aici nume precum Dacia, Tesla sau BMW. Dacă le scoatem pe acestea din calcul, mărcile 100% chinezeşti au avut în 2023 o cotă de piaţă de doar 7.9%, iar pentru 2024 se estimează că aceasta va creşte la 11%.

„Mai mult de jumătate dintre mașinile electrice din China aparțin unor constructori auto occidentali. 28% dintre toate BEV-urile fabricate în China au fost importate de Tesla, iar marca Dacia a grupului Renault a reprezentat încă 20%. (…) Mărcile autohtone chinezești au urcat și ele de la 0,4% din piața mașinilor electrice în 2019 la 7,9% în 2023. T&E estimează că mărci precum BYD, MG și altele ar putea ajunge la 20% din piața BEV până în 2027”, se arată în studiu.

Federaţia Europeană pentru Transport şi Mediu (T&E) susţine că pentru a creşte competitivitatea companiilor europene, nu suprataxarea maşinilor electrice este soluţia, ci doar cea a bateriilor. În acelaşi timp, producţia europeană de baterii ar trebui subvenţionată (în prezent prețurile celulelor pentru bateriile litiu-ion produse în China sunt cu cel puțin cu 20% mai mici decât în Europa, iar producătorii chinezi de baterii au dezvoltat tehnologii și lanțuri de aprovizionare mai avansate).

Sursa: economica.net