Opinie

La mai toate telefoanele din categoriile mid-range și low-cost au început să apară comentarii de tipul: “pocnitoare”, “petardă” etc. Mai ales dacă este un telefon care nu atrage prin prisma raportului preț / specificații.

Încep să cred că termenul este folosit ușor abuziv. Dacă ești posesor de smartphone de top / categoria premium și începi să spui de alte telefoane cu preț de 2 – 3 – 4 ori mai mic că sunt sub orice critică, aș spune că ipocrizia este la nivel înalt.

Plus că nu înțeleg entuziasmul unor față de telefoanele no name din China și aici nu mă refer la companiile care și-au făcut un nume: Huawei, ZTE, Meizu, Xiaomi, Oppo, OnePlus etc. Mai multe detalii într-un articol dedicat.

Și acum să discutăm cu un exemplu în față:

Articolul legat de Samsung GALAXY Grand Prime;

Smartphone sud-coreean ajuns în oferta Telekom, 799 lei, preț fără semnarea unui contract. Niciun operator telecom nu are interesul să vândă telefoane la liber, ci mai degrabă prin încheierea unui contract / abonament.

Apropo, Samsung GALAXY Grand Prime: display de 5 inch, Snapdragon 410 la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A53, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare, Android 4.4 KitKat, conectivitate 4G, cameră de 8 Megapixeli, cameră frontală de 5 Megapixeli, baterie de 2600 mAh. Am îngroșat punctele sale PRO. Marele punct contra este dat de display-ul TFT cu matrice TN și rezoluție 540×960 pixeli. Există posibilitatea ca prin utilizarea unui panel de calitate să atenueze din elementele negative (luminozitate, unghi de vizualizare), la rezoluție niciodată nu o să înțeleg cum pe display de 15.6 inch ne mulțumim cu 1366×768 pixeli, iar pe 5 inch ne dorim 4K / Full HD / etc.

Bogdan Vladimir ne recomandă un telefon second-hand. 

Și ce găsești Bogdan la 1 – 200 lei prin semnarea unui abonament sau a unei prelungirii contractuale cu Telekom? Plus că nu văd de ce la 7 – 800 lei să te duci spre un telefon S-H când ai atât de multe alternative, iar garanția se dovedește de mare folos în anumite situații neprevăzute.

Ionuț C ne spune că Moto G este mai bun. 

El nu a prins ideea cu abonament / fidelizare. Plus că Moto G nu este în oferta niciun operator telecom autohton. Plus că în afară de rezoluție și Android 5.0 Lollipop, Moto G 2014 nu este superior lui Samsung GALAXY Grand Prime din niciun punct de vedere. Moto G 2014 merge pe procesorul mai vechi: Snapdragon 400 pe ARM Cortex-A7 + Adreno 305 vs Snapdragon 410 pe ARM Cortex-A53 + Adreno 306. Vă recomand să vedeți ca idee, testele de benchmark făcute cu Orange Roya (combinație hardware ca pe Samsung GALAXY Grand Prime).

Pe de altă parte, Moto G 2014 crește de la 4.5 inch în generația 2013 la 5 inch pe modelul din 2014, dar bateria rămâne aceeași de 2070 mAh, pe când GALAXY Grand Prime are un acumulator de 2600 mAh și o rezoluție mai slabă, deci vorbim de un telefon care îndeplinește auspicii favorabile pentru o autonomie rezonabilă.

Și ar mai fi multe de spus: senzorul de 8 Megapixeli de pe GALAXY Grand Prime s-ar putea să facă fotografii mai bune decât cel de 8 Megapixeli de pe Moto G 2014, având în vedere că Moto G 2013 era un adevărat fiasco la acest capitol, camera frontală de 5 Megapixeli de la Grand Prime se potrivește celor interesați de selfie-uri etc.

Închei prin a spune că 70% din vânzările de telefoane mobile se fac prin operatorii telecom, de aceea mereu vom scrie de modelel noi ce ajung a fi listate online. Indiferent că sunt pocnitori sau nu. Și mai pe seară o să revin cu un clip în care vă dovedesc că și iPhone 6 este o mică pocnitoare.

Categorii: opinie
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.