Huawei a fost compania ce avea ca țintă să devină no. 1 mondial și cred ar fi reușit dacă nu intervenau restricțiile aduse de către Departamentul de Stat al SUA. Acum avem o pleiadă întreagă de companii ce mai degrabă își propun să păstreze cel puțin status-quo-ul actual.

Teoretic, grupul BBK deja a depășit Samsung (OPPO, vivo, Realme și OnePlus). Practic, fiecare companie are reprezentanții săi, filiale distincte etc.

Am să structurez pentru fiecare companie în parte o serie de puncte PRO și CONTRA. Întrebarea din titlu are validitate cumva pentru piața românească și se referă strict la smartphone-urile Android.

De cred că Samsung este lider de o bună perioadă de timp?

S22 Ultra a fost best-buy la 3999 lei de Black Friday 2022 în configurația cu 12 GB RAM și 256 GB stocare

Punctele sale PRO sunt date de o ofertă diversificată ce acoperă orice buget, Galaxy S desemnează cea mai cunoscută serie de smartphone-uri premium cu Android, au și cele mai vândute smartphone-uri pliabile (milioane unități ce contează că sunt pe segmentul 700 euro +), cele mai bine poziționate promoții de-a lungul anului.

1. Xiaomi;

Xiaomi 12T este un mid-range interesant

Culmea este că punctul lor forte nu este dat de către piața chineză, unde sunt de multe ori depășiți de către Honor, OPPO și vivo. Stau bine în India, dar înregistrează valori bune și în Europa.

PRO:

🔴 gamă variată de telefoane mobile;

🔴 raport preț / specificații atractiv;

🔴 disponibilitate în oferta operatorilor de telefonie mobilă, magazine de retail clasic etc.

CONTRA:

🔴 nu au o serie de flagship-uri care să atragă atenția în mod adevărat;

🔴 MIUI nu este una dintre cele mai apreciate interfețe grafice portate pe Android;

🔴 update software ce nu ține pasul neapărat cu cele mai noi patch-uri de securitate.

2. OPPO, Vivo și Realme;

Vivo X80 Pro – un camera phone în adevăratul înțeles al termenului

O să le tratez la pachet, deși au strategii diferite.

OPPO are cea mai mare cotă de piață dintre cele 3 în țara noastră. vivo nu a prins tracțiune, iar Realme are momente bune și momente proaste.

Realme mi se pare că ar trebui să aibă un impact mare, pentru că ținta lor este un raport preț / specificații cât mai bun pe dispozitivele vândute. Doar că produsele cu adevărat interesante nu sunt listate în oferta operatorilor de telefonie mobilă, cel puțin pentru moment.

vivo mi se pare că încă nu și-a turat motoarele. Nu are smartphone-uri mid-range cu adevărat atractive. Oferta lor mi se pare că lasă loc de ajustare, optimizare etc.

OPPO are oferte agresive în oferta Orange, îi văd că încearcă și diverse strategii de marketing. Este un semn că au planuri serioase pentru țara noastră, au promis și un pliabil ce nu a apărut încă pe rafturile magazinelor.

PRO

🟢 design bine pus la punct, indiferent de categoria despre care discutăm (premium, mid-range sau low-cost);

🟢 interfață grafică aerisită și ușor de parcurs, bloatware la minim;

🟢 suport software decent;

CONTRA

🟢 lumea încă nu știe de aceste smartphone-uri, ar fi nevoie de un efort susținut pe partea de marketing spre a intra în mentalul colectiv;

🟢 prețuri mari (modele mid-range la preț de smartphone premium, smartphone-uri premium poziționate ca preț peste iPhone 13 Pro / 14 Pro etc). Aici mă refer în special la OPPO.

3. Motorola;

Motorola Edge 30 Ultra are un senzor de 200 Megapixeli cu OIS

Motorola mi se pare că are planuri serioase și își dorește să crească cota de piață, îi văd prezenți puternic în online și nu numai. Unul dintre elementele ce le recomandă, le și trage în jos – Android în stadiu nativ. Dacă cei ce se declară fani ai Android în stadiu dezvoltat de Google ar și cumpăra Motorola, compania cu rădăcini americane ar fi mult mai sus.

PRO

🔵 telefoane poziționate corect ca preț + specificații atractive;

🔵 Android fără modificări majore la nivel de interfață grafică;

🔵 multitudine de smartphone-uri ieftine în ofertă, au încercat să aducă OLED pe telefoane cu preț de sub 1000 lei etc;

CONTRA

🔵 nu se mișcă repete cu portarea Android spre iterațiile noi, lânceazeală și la patch-urile de securitate;

🔵 performanțele foto și video nu sunt în linie cu alte modele concurente, deși cu ultimele modele au îmbunătățit serios acest aspect. Echipa care se ocupă de software mai are de lucru;

4. HONOR;

HONOR 70 face parte din ofensiva inițială în România

HONOR este un nume cunoscut în țara noastră și nu numai. Fosta divizie a Huawei a intrat pe mâna autorităților din Shenzhen și s-ar putea să-i vedem prezenți din ce în ce mai puternic în 2023 și în țara noastră.

Au câteva atuuri. Au o parte din R&D-ul ce a ajutat Huawei să urce vertiginos acum ceva ani, au deja conexiuni pe plan local, relații deschise către magazinele online și către operatori etc. Alte companii au fost nevoite să construiască asta în timp și am impresia că au și bugetul să încerce ascensiunea către un player de tip A-list.

PRO

🟣 know-how din conglomeratul în care au fost până acum ceva timp;

🟣 accesul la componente + GMS îi poate aduce în poziția în care a fost compania-mamă până când au apărut restricțiile;

CONTRA

🟣 suport software ce nu pot spune că impresionează;

🟣 vârf de gamă necunoscut în țara noastră și nu numai.

5. Huawei;

Huawei Mate 50 Pro – rezultate bune și foarte bune pe partea de cameră foto

Lipsa GMS și faptul că nu au acces la cele mai noi componente îi trage în jos precum adevărate pietre de moară. Pe de altă parte se ambiționează și nu renunță la nișa smartphone. Încearcă să dezvolte un magazin de aplicații, un ecosistem în care să nu depindă de Google. Ei sunt dovada că poți să reziști și fără Google. Nu sunt acolo unde ar putea fi, dar le găsim smartphone-urile în magazine.

PRO

🟡 brand cunoscut în piață;

🟡 cameră foto și video ce livrează rezultate bune;

🟡 software sprinten și după luni bune de utilizare intensivă.

CONTRA

🟡 lipsă GMS;

🟡 lipsă acces la cele mai noi componente din piață pe partea de procesoare;

🟡 nu mai pot dezvolta seria Kirin ce îi ajută să fie una dintre puținele companii ce pot dezvolta hardware & software (Apple și Samsung se mai află în această ligă).

Bineînțeles, vă invit să vă expuneți opiniile în secțiunea de comentarii.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.