gAuto

În urmă cu o săptămână Comisia Europeană a publicat propunerile pentru viitoarele norme Euro 7. Acestea sunt destul de drastice, aspect ce a atras nemulţumirile marilor producători auto.

Conform Comisiei Europene, din iulie 2025 autoturismele şi LCV-urile ar trebui să respecte următoarele norme:

  • emisiile de NOx să fie reduse cu 35% pentru autoturisme şi LCV-uri şi cu 56% pentru camioane şi autobuze (raportat la Euro 6);
  • nivelul de particule să fie redus cu 13% pentru autoturisme şi LCV-uri şi cu 39% pentru camioane şi autobuze (raportat la Euro 6).

Uniunea Europeană susţine că noile modificări ar putea fi implementate cu un cost mediu suplimentar de doar 300 euro / maşină, însă constructorii auto nu sunt de acord, mai ales dacă vorbim de maşini din clasa mică.

CEO-ul Volkswagen, Thomas Schäfer, susţine că modificările ce vor trebui făcute la maşinile cu motoare pe benzină şi diesel vor aduce un cost suplimentar de până la 5000 de euro, aspect ce ar putea atrage retragerea de pe piaţă a modelelor gen Volkswagen Polo, asta pentru că acestea nu ar mai fi rentabile.

Până în 2025 se estimează că vor apărea din ce în ce mai multe maşini electrice cu preţ de sub 20.000 euro, aspect ce ar pune şi mai multă presiune pe vehiculele ieftine cu motoare termice.

Unele voci din industrie consideră că implementarea normelor Euro 7 nu îşi mai are rostul în condiţiile în care se investesc sume uriaşe în electrificare, iar trecerea de la maşini cu motoare termice la cele cu motoare electrice se va face natural.

Sursa: hotnews.ro