Primul smartphone pe care am avut ocazia să-l testez a fost un Nokia. Era 2010 și am avut parte de o jucărie interesantă. Se numea Nokia N900 și rula Maemo 5, un precursor al Meego.

Nu anticipam la momentul respectiv că Nokia va intra în ograda Microsoft, iar de acolo va intra într-o spirală ce va duce compania din fotoliul de lider în cel de outsider.

Microsoft era condus de către Steve Ballmer, iar planurile pentru Windows Phone erau mărețe. Nu doar că au colaborat cu mai toate numele mari din industrie la producția de Windows Phone-uri (HTC, LG, Samsung etc), dar au și cumpărat Nokia spre a avea un atu în plus.

Lucrurile nu au evoluat pe măsura așteptărilor Microsoft. Una dintre multiplele cauze a fost legată de lipsa aplicațiilor Google, o neînțelegere între cele două mari companii cu privire la patente etc.

2017 a fost anul în care Windows Phone a intrat în desuetudine. Satya Nadella regretă mișcarea într-un material făcut de către Business Insider.

Decizia despe care cred că multe persoane discută – și una dintre cele mai grele decizii luate când am devenit CEO – a fos ieșirea noastră din piața de telefoane mobile cum era definită la momentul respectiv. Retrospectiv, cred că erau soluții, probabil, prin reinventarea dispozitivelor de calcul între PC-uri, tablete și telefoane

Satya Nadella este un geniu. În sensul în care a reușit să reorienteze Microsoft și să transforme compania în forța ce a devenit în prezent . Soluțiile de cloud au generat 24.3 miliarde dolari în ultimul trimestru fiscal din cele 56.5 miliarde dolari. Totuși, puterea lor nu stă în dispozitivele dezvoltate intern. Mi se pare a fi doar un corolar. Ar putea reinventa ce spune mai sus, prin Surface-urile pe care le au și acum în portofoliu. Am văzut că acum speră să revoluționeze Windows prin AI-ul din spatele Copilot.

Unul dintre produsele lansate de către Microsoft a fost Surface Duo. Nu l-am folosit și nu pot avea prea multe opinii pe seama sa. Totuși, nu a revoluționat piața. Mi s-a părut un produs interesant, dar cam greu de folosit în mod real.

Nu oprește nimeni Microsoft să găsească o cale nouă, să aducă un produs inovator. Pot aloca miliarde de dolari pentru R&D, au tot ce le trebuie spre a veni cu un dispozitiv care să reinventeze piață. Treaba este alta, nu-i văd capabili de asta. Nici alte companii cu succes pe partea hardware nu au găsit the next big thing. Caută prin necunoscut, așa cum încearcă Apple cu ochelarii Vision Pro sau Samsung cu smartphone-urile pliabile.

Da. Ar fi fost excelent să avem o a treia soluție de SO pentru telefoane mobile.

Sursa: PCMag.com

Categorii: opinie

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.