Retelistica

Prin intermediul unui comunicat de presă, RCS & RDS ne informează că în prezent DIGI reutilizează integral spectrul de 2100 Mhz pentru rețelele 4G și 4G+, cu excepția rețelei de metrou (în acest caz, o parte a spectrului este rezervată serviciului de voce clasică, pentru terminalele fără capabilități 4G).

Utilizatorii serviciilor de date mobile DIGI vor beneficia de o experiență superioară de conectivitate, prin folosirea benzilor de 800 Mhz, 2100 Mhz, 2600 Mhz FDD, 2600 Mhz TDD și 3500 Mhz TDD, inclusiv prin cumularea acestora (carrier aggregation, în funcție de zonele din rețea și capabilitățile terminalelor), în tehnologiile 4G și 5G.

Serviciul de voce este disponibil atât prin tehnologia VoLTE (voce peste 4G) , deservind nevoile clienților printr-o calitate net îmbunătățită a apelurilor vocale față de tehnologia 2G/3G, cât și prin rețeaua 2G.

Tranziția de la rețeaua 3G marchează o etapă majoră în evoluția rețelei DIGI, noile tehnologii 4G și 5G fiind astfel aduse în prim plan pentru a asigura servicii performante, acoperire și conectivitate la cele mai avansate standarde.

Şi totuşi, informaţia care ne interesează cel mai mult a fost lăsată de operator la final. În comunicat ni se transmite că RCS & RDS “își menține intenția de a păstra nemodificate planurile tarifare ale pachetelor de servicii fixe și mobile cât mai mult posibil și de a sprijini sustenabil societatea românească prin practicarea, în cei aproape 30 de ani de existență, a celor mai mai accesibile prețuri de pe piață.”.

Prin acest paragraf compania ne transmite că în perioada imediat următoare nu vor exista măriri de preţ şi că se va încerca menţinerea acestora la acest nivel cât mai mult timp. Totuşi, expresia “îşi menţine intenţia” ne arată că şi în cadrul RCS & RDS există o presiune la nivel de costuri, una care mai devreme sau mai târziu se va regăsi în preţurile finale către consumatori. Foarte probabil aceste scumpiri vor veni şi aici în momentul în care creşterea la nivel de volum va încetini (în prezent DIGI câştigă foarte mult prin volum în România, dar mai ales în Spania).