Lansarea smart TV box-ului de la Evolio s-a petrecut cu puține zile înainte de Crăciun. A fost un eveniment organizat pe ultima sută de metri în 2013. Impresiile formate la momentul respectiv și partea de unboxing le găsiți aici și aici. A stârnit interesul vostru și spun asta prin intermediul sutelor de vizualizări și a celor peste 30 de comentarii care s-au adunat la cele două articole.

Android a evoluat mult și versatilitatea sa îi permite să fie adus și spre alte device-uri, pe lângă telefoane și tablete. Smart TV box-ul Evolio nu este primul gadget de acest fel importat pe plan local, dar are câteva atuuri și un preț + specificații care-i aduc un plus față de concurență. Toate informațiile de care aveați nevoie înainte de a decide o eventuală achiziție le aveți în acest articol.

Începem cu specificațiile lui Evolio Smart TV Box:

Device

Date tehnice

Evolio Smart TV Box

Procesor

Allwinner dual-core la 1 GHz pe ARM Cortex-A7

Memorie

1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare

GPU

Mali-400 MP

Sistem de operare

Android 4.2 Jelly Bean

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, DLNA, HDMI, RJ-45, 2 x USB 2.0, cititor de carduri

Greutate

220 gr.

Grosime

33 mm

Design

Evolio-Smart-TV-Box-unboxing (2)

În pachet dați de gadgetul propriu-zis / Evolio Smart TV Box, telecomandă, cablu HDMI – HDMI, încărcător pe jack special, manual de instrucțiuni, certificat de garanție. Apropo, cutia este destul de generoasă și la prima vedere lasă impresia unui gadget de dimensiuni mai mari.

Cântărește 220 gr. și grosimea se ridică la 33 mm. Fabricat din plastic mat cu excepția la marginea lateră din față acoperită cu un plastic lucios, nu adună amprentele sau praful și la nevoie se șterge destul de ușor. Este mai subțire pe margini și ceva mai gros în partea centrală, o formă plăcută.

Are patru elemente la bază ce împiedică alunecarea gadget-ului pe masă, îl fixează destul de bine. Logo-ul Evolio este pus pe fața device-ului, alături de inscripția Smart TV Box. Nu sunt prea multe de spus, mai multe detalii găsiți în galeria de fotografii de la final de articol.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Evolio-Smart-TV-Box-unboxing (11)

Allvinner dual-core la 1 GHz pe ARM Cortex-A7, Mali-400 MP 1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care 2.5 GB oferiți în mod real. Fiind un media player aș spune că nu sunt cruciale specificațiile. Teoretic, ar urma să fie folosit cel mai mult pentru redarea conținutului video la calitate HD și FHD.

Rulează 4.2.2 Jelly Bean cu puține aplicații preinstalate și o interfață simplificată. Nu există zonele de notificări din partea superioară activabile printr-un swipe. Aplicațiile sunt reunite într-un meniu separat.

Aplicații preinstalate: Browser, Calculator, E-mail, Facebook, File Manager, Flash Player Settings, Galerie, Gmail, Google Play, Muzică, Presa Online, Seenow HD, Setări, Twitter, Update, YouTube. Minim. Pentru restul de aplicații pe care doriți să le instalați mergeți în Google Play.

Da. Nu uimește prin viteza cu care faci browsing, dar nu asta este funcția sa de bază. Merg a fi instalate și ceva jocuri fără cerințe grafice speciale, dar nu este tocmai ok să le joci. Asta pentru că avem de-a face cu un device non-touch, iar majoritatea jocurilor din Google Play sunt optimizate pentru controlul tactil. Există posibilitatea de a conecta o tastatură sau un gamepad gândit special pentru Android. Posibilitățile sunt nelimitate prin intermediul celor două porturi USB 2.0.

Evolio Smart TV Box-ul vine cu Seenow preinstalat și timp de șase luni de zile nu trebuie să te gândești la abonament. Streamingul este făcut la calitate HD și nu are pic de lag. Rulează și clipurile în format 1080p, dar nu vei simți diferența față de un clip HD. Asta pentru că rezoluția pe care Evolio Smart TV Box o livrează către monitor sau TV este de 1280×720 pixeli.

Telecomanda este simplă și oferă acces la funcțiile de bază, o tastatură qwerty fizică s-ar fi dovedit utilă. Norocul meu că am avut o astfel de telecomandă cu tastatură qwerty de la concurență. A funcționat excelent. Știu că Evolio pregătește un air mouse ce va fi comercializat separat de Smart TV Box.

Performanță

13

DeviceTeste de benchmark Evolio Smart TV Box
Quadrant Standard Aplicația mergea a fi instalată, dar la rularea testului de benchmark afișa display-ul negru.
AnTuTu Benchmark 11082 puncte
NenaMark 1 39.9 fps
NenaMark 2 25.4 fps
CF-Bench 4152 puncte
Vellamo HTML5 – 890 puncteMETAL – 306 puncte
3DMark Ice Storm – 1890 puncteIce Storm Extreme – 1225 puncteIce Storm Unlimited – 1794 puncte
BrowserMark 2.0 698 puncte
HTML5test Era încărcată pagina de web a HTML5test, dar nu finaliza afișarea rezultatului

Conectivitate

Evolio-Smart-TV-Box-unboxing (13)

În partea frontală regăsiți cititorul de carduri, recunoaște SD-urile de până la 32 GB. În spate regăsiți poziționate: jack-ul pentru alimentarea box-ului Evolio, RJ-45 pentru conectarea unui cablu de internet, HDMI, 2 x USB 2.0, jack-ul de 3.5 mm pentru sunet.

Aș reproșa poziționarea unul sub altul pentru cele două porturi USB 2.0. Știți că unele stick-uri sunt mai groase și poziționarea unul sub altul face ca obturarea celui de-al doilea port USB 2.0 să fie făcută în destul de multe situații. Se rezolvă prin USB host cu cablu, dar se pierde puțin la capitolul portabilitate și design. Nimeni nu-și dorește un cablu în plus.

Preț

eMAG – 449 lei cu abonament gratuit pentru șase luni la Seenow.

Concluzii

Evolio-Smart-TV-Box-unboxing (5)

Evolio Smart TV Box este un gadget interesant. Este capabil să transforme un non-SMART TV într-un televizor inteligent, cu ghilimelele de rigoare. Ai acces prin intermediul său la internet, aplicațiile din Google Play, jocuri, servicii de streaming video al posturilor TV, filmelor, serialelor în genul Seenow. Totul într-o cutiuță care ocupă un spațiu restrâns, ușor de configurat.

PRO

– compact, ușor de configurat;

– Seenow preinstalat și abonament gratuit pentru șase luni;

– Android 4.2.2 Jelly Bean cu interfață simplificată, puține aplicații preinstalate;

– conectivitate completă cu HDMI, 2 x USB 2.0, RJ-45 pentru cei care preferă rețelele clasice, cititor de carduri.

CONTRA

– hardware modest, lag / întârziere la efectuarea comenzilor în anumite situații de utilizare;

– preț un pic cam mare;

– ar fi fost excelent dacă telecomanda integrată în pachet dispunea și de tastatură qwerty fizică pentru un plus în utilizarea de zi cu zi;

– nu este capabil a reda 1080p în mod nativ / mă refer la rezoluția generată pentru un TV / monitor.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.