gAuto

Parlamentul European a votat în luna februarie noul regulament care interzice vânzarea de maşini cu motoare termice începând cu anul 2035, însă s-ar părea că lucrurile nu vor sta chiar aşa.

La presiunile şi numulţumirile declarate oficial ale Germaniei şi Italiei (ţări cu o industrie auto dezvoltată), cât şi ale României, Poloniei, Ungariei, Slovaciei şi Republicii Cehe, reprezentanţii Comisiei Europene ar fi întocmit un nou plan strategic, unul care va permite comercializarea maşinilor cu motoare termice şi după 2035.

Există totuşi o condiţie esenţială şi anume aceea ca acestea să fie alimentate 100% cu combustibil sintetici ce nu poluează, aşa numiţii “e-fuels”. Pentru a fi siguri că se va întâmpla acest lucru, cei care au gândit noua strategie propun ca această nouă categorie de maşini să vină cu sisteme de siguranţă care să nu permită pornirea motorului dacă în rezervor senzorii vor descoperi carburant obişnuit.

Momentan se produc cantităţi infime de carburanţi sintetici, însă până în 2035 mai este ceva timp pentru dezvoltarea unora noi.

Prin această decizie Uniunea Europeană ar mulţumi şi industria auto europeană, cea care susţine că ambiţiile actuale sunt nerealiste. Dacă se anulează şi implementarea normei Euro 7 din 2025, putem spune că producătorii auto vor obţine tot ce şi-au dorit.

Sursa: reuters.com