Nu sunt genul care să investesc sume mari în periferice gen tastatură sau maus și din comentariile de la review-ul Trust Tecla 2 am înțeles că mai sunt câțiva ca mine. Asta nu înseamnă că un astfel de periferic nu merită o cheltuială mai serioasă, ci doar că fiecare alege ceea ce consideră necesar.

Ca în multe alte cazuri, și când vine vorba despre un banal maus, oferta extrem de variată, de la mulți producători, te poate face să pierzi clipe prețioase până măcar să restrângi căutarea. Dacă însă te-ai hotărât deja la un maus de gaming cu un design cumva clasic, atunci poți continua documentarea cu acest review.

Specificații maus de gaming Acer Predator Cestus 330

Maus de gaming Acer Predator Cestus 330

  • Senzor optic Pixart 3335 cu rezoluție de până la 16.000 dpi, reglabilă în 5 trepte; 
  • Interfață USB cu cablu lung de 1.8 metri;
  • 7 butoane programabile și iluminare RGB cu 16.8 milioane culori personalizabilă prin software dedicat;
  • Durată de viață clicuri – 20 de milioane;
  • Dimensiuni: 124 x 65 x 41 mm;
  • Greutate: 153 grame.

Design

Mausul de gaming Acer Predator Cestus 330 ajunge la client într-o cutie ce este ușor supradimensionată raportată la conținut. Pachetul se desface precum o carte, iar înăuntru, pe lângă maus, mai găsim un ghid de pornire rapidă, un certificat de garanție și un pliant cu alte informații:

Primul contact cu Acer Predator Cestus 330 dezvăluie un maus de gaming care însă nu propune un design excentric. Este mai degrabă vorba despre un design clasic, nimic nu iese cu adevărat în evidență.

Singurul element ce poate atrage atenția, până să conectăm mausul la un PC și să pornească iluminarea RGB, este logo-ul Predator. În rest, design sobru.

Dimensiunile sunt medii, poate un pic peste medie, așa cum este de cele mai multe ori în cazul unui maus de gaming. Se așează bine în mână, chiar și în cazul meu, cu palme mari, nu am sesizat nicio problemă.

Greutatea de 153 de grame este optimă, după preferințele mele. Acer Predator Cestus 330 nu este nici un maus ușor, ale cărui mișcări să fie cumva prea bruște, dar nici pe atât de greu cât să necesite oricât de puțină forță spre a fi utilizat.

Deși poate părea că este un maus ce poate fi folosit cu oricare mână, în realitate prezența celor 2 butoane pe laterala din stânga transformă acest maus într-unul pentru dreptaci.

Aceste butoane sunt ușor accesibile, ies doar puțin în relief, însă suficient cât să le găsești ușor. Au o cursă bine definită și un feedback corect.

Același lucru îl pot spune și despre butoanele de clic, a căror cursă este scurtă, dar clicul se face clar și îți permite să dai comenzile rapid. Sunetul scos la acționare nu este unul strident. Din punctul meu de vedere clicul se face cu un sunet plăcut, deloc enervant, cum s-a întâmplat să mai întâlnesc uneori. 

Rotița de scroll este bine poziționată, nici prea în față, dar nici către spate. Este acoperită cu un cauciuc moale, plăcut la atingere, ce oferă și o bună aderență degetului. Etapele de scroll sunt bine definite, iar feedback-ul este și de data asta corect.

Cele 2 butoane din spatele rotiței de scroll sunt singurele mai greu accesibile. Totuși, pe acestea cred că le vei utiliza ceva mai rar, fiindcă din ele se schimbă rata DPI și iluminarea, funcții pe care eu consider că nu le vei schimba prea des.

Ultimul buton de pe maus este pe partea posterioară și este cel ce activează iluminarea RGB.

Sunt cinci zone de pe maus ce fac contact cu suprafața pe care acesta se mișcă. Patru dintre ele sunt către colțuri și una în jurul senzorului. Toate sunt dintr-un plastic lucios ce-i permit mausului o alunecare lină pe aproape orice suprafață. Recomandat este desigur să folosim un mauspad de bună calitate, unul ce-și aduce cu siguranță aportul într-o precizie cât mai ridicată a mișcării.

Cablul mausului Acer Predator Cestus 330 are o lungime de aproximativ 1.8 metri și este îmbrăcat în material textil, într-o țesătură ce-i conferă rezistență, dar și flexibilitate. Mufa USB de la capăt este destul de generos dimensionată și pare solidă. În plus, contactele sunt aurite.

Plasticul din care este fabricat mausul Acer Predator Cestus 330 este plăcut la atingere, mat și doar o idee cauciucat. Dispozitivul se simte solid, nimic nu scârțâie oricum l-am strânge în mână, iar finisările de detaliu sunt atent realizate.

Utilizare

Maus de gaming Acer Predator Cestus 330

Spuneam că din cele 2 butoane din spatele rotiței de scroll se face trecerea, alternativ, atât prin cele 5 setări ale rezoluției DPI, cât și prin 5 preseturi de iluminare. Este cam greu să găsești setarea optimă atât pentru DPI, cât și pentru iluminare doar din aceste butoane.

Cele 5 trepte de reglaj al rezoluției DPI (1600, 2400, 3200, 6400 și 16000 DPI) sunt mai degrabă 3, aș spune eu. Asta din cauză că primele 3 trepte nu fac mai deloc o diferență în mișcarea cursorului, pentru ca abia următoarele 2 să fie cele în care DPI-ul chiar pare că se schimbă.

Pe site-ul Acer apare că toate cele 7 butoane de pe maus sunt programabile, la fel și cu iluminarea, ce poate fi personalizată în detaliu. Poți face asta prin aplicația Predator QuarterMaster.

Am descărcat și am instalat această aplicație pe două laptopuri primite la test, ambele Acer. În niciunul dintre cazuri aplicația Predator QuarterMaster nu a recunoscut mausul Acer Predator Cestus 330, astfel nu am putut testa toate funcțiile:

No Predator Devices Connected

Se pare că din aplicație poți salva direct în maus până la 5 scenarii pentru iluminarea RGB.

UPDATE: Acer a revenit cu un update pentru aplicația Predator QuarterMaster, iar acum totul este funcțional. Mausul Acer Predator Cestus 330 este recunoscut în program, a primit un update de firmware și pot fi făcute setări de detaliu, ce pot fi salvate în 5 scenarii diferite, ce sunt salvate apoi direct în maus:

Cu mausul din cutie, fără a avea posibilitatea de a seta profile, modul de iluminare RGB este limitat de controlul prin cele 2 butoane de pe maus. Apăsarea butonului din față schimbă DPI-ul, dar și iluminarea atât rotiței de scroll, lumină ce se vede și pe lateral, sub butoanele de clic, cât și pe cea a logo-ului Predator.

Prin apăsarea butonului din spate se schimbă doar nuanța de iluminare a logo-ului Predator, când se trece prin cele 5 scenarii predefinite, așa cum sunt ele setate din fabrică. 

Pentru fiecare dintre cele 2 secțiuni de iluminare sunt disponibile câte 5 nuanțe. Astfel, prin apăsarea doar a butonului din față și apoi a celui din spate poți trece prin toate combinațiile posibile de iluminare a celor două zone. Totuși, asta înseamnă multe apăsări, uneori devine enervant până, de exemplu, să asortezi culoarea iluminării rotiței de scroll cu cea a logo-ului Predator și să ai și rezoluția DPI dorită.

În cazul logo-ului Predator, culorile nu sunt fixe, ci își schimbă ușor nuanța. De exemplu, iluminarea mov are nuanțe de la mov deschis, până la unele intense. La fel este și cazul verdelui, albului ce prinde ușoare nuanțe de bleu, roșului ce trece și prin portocaliu, dar se duce și spre roz ș.a.m.d.

Cea de-a treia zonă cu iluminare RGB este reprezentată de o fâșie subțire de pe partea din spate, la baza mausului. Aici iluminarea este de tip curcubeu, ce-și schimbă nuanțele sub formă de val, de la dreapta către stânga.

Repet, acest comportament este valabil fără o personalizare în aplicația Predator QuarterMaster, ce nu a recunoscut dispozitivul pe două laptopuri Acer pe care l-am încercat.

Din păcate, nu poți opri iluminarea pe zone distincte, ci doar on / off per ansamblu. Butonul de pornire / oprire a iluminării este cel de pe partea posterioară, lângă senzorul optic, așa cum am spus deja la capitolul precedent.

Maus de gaming Acer Predator Cestus 330

Referitor la cum ”se simte” acest maus în utilizare nu prea am ce să reproșez. În orice scenariu este foarte exact.

Pe partea de jocuri, Acer Predator Cestus 330 se prezintă extrem de bine. În cele câteva zeci de minute de test în jocuri FPS nu a dat niciodată ”rateu”, nu au apărut ”timpi morți” și nici frame-uri omise. Foarte bine aici.

Preț

Maus de gaming Acer Predator Cestus 330270 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Maus de gaming Acer Predator Cestus 330

Singurul lucru pe care îl pot reproșa mausului Acer Predator Cestus 330 nu se referă de fapt la produs în sine, ci la aplicația care ți-ar permite să personalizezi iluminarea și să creezi profile direct în dispozitiv.

Altfel, în afară de preț cerut, pe care recunosc că nu mi-l permit, nu mai sunt alte motive de nemulțumire.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru mausul de gaming Acer Predator Cestus 330:

PRO

  • construcție solidă, materiale plăcute la atingere, finisări atente, cablu gros și rezistent, îmbrăcat în țesătură textilă;
  • ergonomie bună, butoanele sunt corect amplasate;
  • foarte exact în utlizare, indiferent de scenariu, nu dezamăgește deloc.

CONTRA

  • nu am reușit să personalizez iluminarea și să creez profile fiindcă aplicația Predator QuarterMaster nu a recunoscut dispozitivul ca fiind conectat aplicația Acer Predator QuarterMaster a primit un update, iar acum totul este perfect funcțional.