Perioadă plină în ceea ce privește testarea de proiectoare. Am început cu unul de top de la ViewSonic, a urmat unul portabil de la ASUS, pentru ca mai departe să vedem un mini proiector ieftin și destul de bun, ca să nu vă țin prea mult în suspans. Dacă vă interesează HeyUp Boxe Lite trebuie totuși să citiți mai departe, nu cred că vă puteți baza doar pe o simplă apreciere din deschidere.

Specificații Mini proiector smart HeyUp Boxe Lite

Date tehnice

Mini proiector
HeyUp Boxe Lite
Sistem de proiecțieLCD, 2.69 inch
Luminozitate maximă150 ANSI Lumens
Culoriacoperire 75% NTSC
Rată contrast1.000:1
RezoluțieRezoluție nativă 1280 x 720 pixeli, aspect 16:9
Suport pentru rezoluție la intrare de până la Full HD (1920 X 1080 pixeli)
Raport proiecție1.3:1
Dimensiuni diagonală proiecțieDe la 80 la 120 inch
Conectivitate1 x HDMI, 1 x USB-A, 1 x jack audio de 3.5 mm pentru ieșire sunet, Wi-Fi 6 dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.0
Sunet1 x 3W
Greutate 0.6 kg oficial, 0.95 kg cântărit de mine
Dimensiuni144 x 124 x 100 mm (h x L x l)

Pachet, design și construcție

Mini proiector smart HeyUp Boxe Lite

🔺Mini proiector în adevăratul sens, doar la greutate suntem duși în eroare din fișa tehnică.

La mine a ajuns proiectorul de test în cutia sigilată, pe care am primit-o de la Amazon.de. Înăuntru, pe lângă proiectorul bine fixat, mai există telecomanda în care bateriile sunt gata montate (există o folie ce anulează contactele electrice și care trebuie scoasă), cablul de alimentare, manual de utilizare și certificat de garanție:

Telecomanda este micuță și foarte ușoară, dar butoanele sunt suficient de multe spre a parcurge orice meniu destul de rapid. Totodată, butoanele sunt amplasate optim.

Cablul de alimentare mi se pare prea scurt. Are în jur de 1.4 metri lungime și, chiar dacă nu extrem de scurt, tot nu mi-a ajuns aproape niciodată. Vorbim despre un proiector portabil, pe care se presupune că-l vei muta des, deci nu vei avea mereu o priză în imediata apropiere. Chiar dacă nu este un capăt de țară și nu cred că asta te va da înapoi de la o eventuală achiziție, mie mi s-a părut enervant să caut mereu un prelungitor…

HeyUp Boxe Lite poate fi ales în două culori: un alb clasic și acest portocaliu, pe care îl vedem aici.

Din fotografii poate părea ceva mai voluminos, dar dacă îți imaginezi ce înseamnă cam 14 / 12 / 10 centimetri, realizezi că în realitate vorbim despre un gadget compact. Ce mi s-a părut foarte departe de adevăr, pe de altă parte, ține de greutate. Am căutat în mai multe locuri, dar și în materialul oficial de prezentare care mi-a fost pus la dispoziție HeyUp Boxe Lite este anunțat ca având în jur de 0.6 kg. Doar că pe cântarul meu în dreptul acestui proiector a stat afișată valoarea de… 952 grame, adică aproape 1 kg. Nu-i greu deloc nici la asemenea masă, dar este departe de așteptările pe care ți le poți face după ce parcurgi lista cu specificații.

Ca aspect, în afară de culoarea ceva mai aprinsă, HeyUp Boxe Lite nu iese mai deloc în evidență. Este  simplu și eficient, să zic așa. Pe partea frontală vedem o grilă acoperită cu material textil, precum și lentila de proiecție și senzorul IR; laterala din stânga este complet liberă, în timp ce pe cea opusă apare mufa de alimentare și o micuță grilă de aerisire; pe spate este zona de conectivitate, unde mai este un senzor IR pentru recepția comenzilor de la telecomandă; sus este rotița de reglare a focusului și singurul buton de pe proiector, cel de Power; pe partea de jos vedem cele 4 piciorușe din cauciuc, care oferă o aderență ok, dar nimic special, precum și piulița de prindere pe mai toate trepiedele care vin cu șurub de tip 1/4 inch.

Construcția proiectorului HeyUp Boxe Lite este mai mult decât decentă. Nu este neapărat cel mai solid ori cel mai bine finisat, iar materialele nu sunt cele mai pretențioase, dar chiar nu te poți plânge de absolut nimic. Mai ales când vom vedea și prețul, vom înțelege că nici nu poți cere mai mult de la HeyUp Boxe Lite pe partea de calitate de fabricație. 

Imagine

🔺Fără a avea o definiție grozavă, fără luminozitate sau contrast uriașe, imaginea redată de HeyUp Boxe Lite este totuși mai mult decât decentă.

Reiau ideea tocmai încheiată la capitolul precedent, anume cea cu prețul și spun că pentru cât costă HeyUp Boxe Lite nu dezamăgește. Sincer, nici măcar pe partea de rezoluție nu aș spune că ai putea cere mai mult de la un astfel de proiector. Și da, cu 720p la o diagonală mai mare de 2 metri nu mai pot spune că este totul suficient de bine conturat, dar depinde în primul rând de așteptări. Ale mele erau reduse, fiindcă știam cât costă acest proiector și pot spune că imaginea este bine redată din mai toate punctele de vedere, ca ansamblu.

Deci rezoluție suficient de bună, culori surprinzător de intense, fără a fi nici pe departe unele vibrante, saturate. Dar, cel puțin în întuneric complet, chiar nu am cum să cer mai mult. Nici pe partea de contrast nu aș spune că ai nevoie de mai mult. Repet, în întuneric. Fiindcă atunci când este ceva lumină ambientală în cameră întreaga calitate a imaginii are de suferit, proporțional cu lumina dimprejur. 

Exemple de imagini redate de HeyUp Boxe Lite:

Luminozitatea maximă este direct din specificații una limitată, dar, repet, în întuneric nu este nimic grav.

Așadar, fără a mai insista cu detalii, ce este de reținut legat de cum proiectează HeyUp Boxe Lite? Dacă înțelegi de la bun început că nu ai cum să fii prea pretențios de la un așa proiector, garantez că vei fi plăcut surprins. Asta fiindcă în întuneric și la o diagonală de circa 1.8 metri nu prea poți reproșa mare lucru. Un meci de fotbal cu prietenii, unul de tenis sau orice alt sport sunt o încântare afară, noaptea sau într-o cameră cufundată în întuneric. La fel și pentru ceva clipuri pe YouTube ori pe alte astfel de platforme. Nu, pentru filme nu este tocmai ce trebuie HeyUp Boxe Lite. Sau, cel puțin nu pentru cei care vor să aprecieze întru totul o producție cinematografică. Dacă doar vrei să revezi un film vechi sau nu analiza imaginii te pasionează, atunci HeyUp Boxe Lite se dovedește un partener de nădejde.

Sunet

Sunet Mini proiector smart HeyUp Boxe Lite

🔺La intensitate maximă, boxa integrată este mai puternică decât sugerează cei 3W din fișa tehnică.

HeyUp Boxe Lite integrează un difuzor cu putere anunțată de 3W, care, surprinzător sau nu, se aude mult mai tare decât aș fi crezut. Evident mai puternic decât ce am întâlnit la ASUS ZenBeam L2, dar în niciun caz la aceeași calitate. Fără prea mult bass sau o conturare fină a fiecărui spectru, sunetul nu este deloc rău. Este super pentru YouTube sau orice altceva fără pretenții, însă pentru o audiție mai bună poți apela la o boxă externă, pe care să o conectezi fie prin cablu, fie wireless, așa cum voi detalia la capitolul Conectivitate.

La sunt vreau să amintesc și despre cât de silențios este ventilatorul integrat în acest mini proiector. Aproape că nu se face auzit nici în liniște totală, atât de discret își face treaba. Este drept că, cel mai probabil, sistemul de proiecție nu necesită o ventilare prea puternică, dar chiar și așa se putea da greș aici, ceea ce însă nu se întâmplă.

Hardware, sistem de operare și aplicații

🔺Deși este doar în ediția 9, sistemul de operare Android se pare că este certificat Google.

Fără să am prea multe detalii despre ansamblul hardware, mai precis despre procesor, știm totuși că memoria RAM este de 1 GB, iar spațiul de stocare intern de 8 GB, dintre care circa 4.4 GB disponibili utilizatorului.

Sistemul de operare care este gata instalat pe proiector este un Android 9. Din păcate o versiune învechită, dar una oricum foarte light, departe de ceea ce știm de la un Android de mobil ori de o versiune Android TV. O interfață cum nu se poate mai simplă, ușor de parcurs din telecomandă, care oricum reprezintă singura metodă de interacțiune cu funcțiile proiectorului HeyUp Boxe Lite.

Interfața sistemului de operare al proiectorului HeyUp Boxe Lite:

Pe lângă interfața smart, aș spune că nu există un meniu OSD propriu-zis. Sunt mai sus capturi și din ceea ce poate fi numit un OSD, dar, de fapt, este meniul cu setări din interfața Android.

Totul se mișcă neașteptat de bine, fără prea mari întârzieri. Sigur că nu se întâmplă totul chiar instant, mai ales când alegi să instalezi anumite aplicații sau când se fac actualizări.

Mi s-a părut ușor surprinzător că HeyUp Boxe Lite este certificat Google și că Play Store pare a fi oficial prezent, cu tot ce înseamnă asta. Am instalat câteva aplicații și da, totul pare ok până la momentul la care scriu acest review.

Conectivitate

🔺Nu mă așteptam la Wi-Fi 6 dual-band pe 2.4 și 5GHz din partea acestui proiector.

Conectivitatea wireless este reprezentată de Wi-Fi 6 dual-band pe 2.4 și 5 GHz și de Bluetooth 5.0, care recunosc că nu mă așteptam să fie prezente în aceste ediții, destul de performante, ambele. Pe zona de contact direct, cea de pe spatele proiectorului, avem un port HDMI, un jack audio pe 3.5 mm cu rol de ieșire sunet, precum și un port USB-A de pe care poți reda direct anumite fișiere video și audio.

Mini proiector smart HeyUp Boxe Lite

🔺Nu înțeleg de ce nu este tot în zona de conectivitate și mufa de alimentare, care este aiurea dispusă pe laterala din dreapta.

Spuneam că sunetul extern al proiectorului este mai mult decât ok, dar poți conecta la HeyUp Boxe Lite atât un alt sistem de boxe prin cablu, prin jack-ul de 3.5 mm, cât și o boxă wireless, prin Bluetooth. Din nou ceva care vine cumva neașteptat de la un mini proiector destul de ieftin. 

Preț

Mini proiector smart HeyUp Boxe Lite – 695 lei în magazinul oficial HeyUp sau 149 Euro pe Amazon Germania (prețuri valabile la data publicării acestui review).

HeyUp Boxe Lite
4 / 5 Gadget Score
Pro
  • în întuneric complet sau cu doar puțină lumină ambientală, calitatea imaginii este surprinzător de bună;
  • sunet integrat mai puternic decât te-ai aștepta de la cei 3W anunțați și la o calitate cel puțin acceptabilă;
  • ventilatorul integrat în mini proiector este foarte silențios, nu deranjează absolut deloc;
  • sistem de operare preinstalat, certificat Google, care rulează cel puțin decent și care îți permite să instalezi multiple aplicații direct pe proiector, fără a fi nevoie de altă sursă de redare de conținut ;
  • conectivitate extinsă pentru un mini proiector, atât pe partea wireless, cât și pe cea prin contact direct.
Contra
  • cablul de alimentare este ceva cam scurt, fiind un mini proiector se presupune că-l vei muta des și astfel un prelungitor va fi mai mereu necesar;
  • sistemul de operare este Android 9, când în 2024 așteptăm versiunea finală pentru Android 15.
Concluzii

Sigur că poți găsi mini proiectoare direct din China similare cu HeyUp Boxe Lite la prețuri poate și mai mici. Doar că acesta de față poate fi cumpărat și direct de pe Amazon.de, cu livrare mai rapidă, fără emoții în ceea ce privește vama și alte complicații. Mai mult, HeyUp Boxe Lite este certificat Google pentru sistemul de operare Android 9, iar asta poate reprezenta un alt „bonus”. Nu mă așteptam ca HeyUp Boxe Lite să se prezinte atât de bine la raport, mai ales după ce am văzut prețul, dar adevărul este că merită avut în vedere în segmentul său.

Design
Display
Sunet
Hardware & Conectivitate
Software
Pret / Specificatii

Mini proiectorul smart HeyUp Boxe Lite a fost testat pentru mai bine de o lună și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.