Nu-mi aduc aminte să mai fi testat un monitor de la AOC. Iată însă că orice are un început, iar azi vedem la lucru un model ce se prezintă interesant atât ca specificații, cât și ca preț, iar asta este ceva care nu poate să ne facă decât curioși. Așa că hai să-l analizăm ceva mai în detaliu pe AOC CQ27G3SU.

Specificații monitor curbat de gaming AOC CQ27G3SU

Date Tehnice

Monitor
AOC CQ27G3SU
Panel, dimensiune, rezoluție și aspectVA curbat 1000R, antiglare, 27 inch, 2560 x 1440 pixeli, aprox. 109 ppi, aspect 16:9
Contrast nativ3.000:1
Luminozitate300 nits tipică
Culori16.7 milioane, 89% DCI-P3
Timp de răspuns4 ms GtG, 1 ms MPRT
Rată de refresh165 Hz
Conectivitate2 x HDMI 2.0, 1 x DisplayPort 1.2, 1 x USB Type-B 3.2 Upstream, 4 x USB Type-A 3.2 Downstream dintre care 1 x USB Type-A cu fast charge
Sunet2 x 3W
AlteleFreesync Premium, Shadow Control, Crosshair, FPS Counter, G-menu
Consum46W tipic
Dimensiuni (lxhxa)605.02 x 401.9 - 531.9 x 258.8 mm cu stand
605.02 x 367.5 x 95.04 mm fără stand
Greutate5.9 kg cu stand

Design

Monitor curbat de gaming AOC CQ27G3SU

Accente de culoare roșie pe spatele și la baza monitorului.

L-am primit pe AOC CQ27G3SU în cutia de retail sigilată, în care mai sunt câteva accesorii. Avem desigur cablul de alimentare, dar și unul HDMI și unul DisplayPort, ambele cu lungime de circa 1.8 metri, precum și un CD cu anumite informații, cum de altfel mai există așa ceva scris și în manualul imprimat. În pachet avem și standul, care se formează din două elemente:

Pentru asamblarea și fixarea suportului de monitor nu ai nevoie de vreun instrument, iar totul durează câteva zeci de secunde. Odată ce-l atașezi de spatele monitorului printr-un sistem cu click, observi că întreg ansamblul nu este prea greu. Pe de altă parte, pentru a putea asigura o bună stabilitate monitorului, baza este un „X” ale cărui elemente dinspre fața ecranului sunt ceva mai lungi, tocmai pentru ca acesta să nu aibă tendința de a se răsturna către față. Deci, deși acest „X” este subțire, el pătrunde destul de mult către mijlocul biroului, iar chestia asta trebuie luată în considerare dacă ai un birou mai îngust.

Dacă nu ai loc pe birou pentru suport, AOC CQ27G3SU poate fi montat și pe perete printr-un suport VESA compatibil, respectiv unul de tip 100×100 mm.

Revenind la stand, acesta propune reglaje mai mult decât decente pe înălțime, înclinare și pivotare:

Pe picior există un orificiu prin care poți organiza cât de cât cablurile ce ajung în porturile disponibile.

Ambele elemente ale standului sunt din metal, în cea mai mare parte, în timp ce carcasa monitorului este dintr-un plastic corect, dar care nu poate emite pretenții. Este mat, chiar ușor rugos aș spune, iar asta înseamnă că zgârieturile fine nu se vor acumula în timp.

Ca elemente distinctive pe partea de design, trebuie să amintesc în special de accentele roșii, care se regăsesc atât pe suport, cât și pe spatele și latura de jos a monitorului. Toate vin ca o pată de culoare și contrastează plăcut cu tot ce este împrejur, adică cu mult negru.

În rest, construcție de bună calitate, nimic nu se simte ca fiind insuficient tratat cu atenție. AOC CQ27G3SU nu pretinde că este cumva special, dar nici nu-i prea poți imputa mai nimic pe partea de calitate a fabricației.

Ecran

Test culori dupa calibrare monitor AOC CQ27G3SU

Test culori dupa calibrare monitor AOC CQ27G3SU.

Curbura 1000R la o diagonală de 27 inch nu se traduce printr-una extremă, pentru un panou VA de gaming este cam maximul ce poate fi obținut, dar este suficient de pronunțată cât să producă efectul scontat. Vreau să spun că de la distanța normală de vizionare este mai mult decât ok, dar dacă te apropii prea tare de display parcă nu se mai observă îndeajuns. În fine, de ce ai sta la mai puțin de 50 – 60 cm de un ecran de 27 inch, nu știu…

Panoul VA anunță o luminozitate maximă de 300 nits, iar eu am măsurat în centru ecranului o valoarea foarte apropiată, adică 297 cd/mp. Din păcate, distribuția luminii la 100% din capacitate nu este cea mai omogenă, cu aparatul de măsurat se observă diferențe și de mai bine de 16% către partea dreaptă:

Distributie luminozitate monitor AOC CQ27G3SU

Distribuția luminozității la 100% din intensitate nu este cea mai omogenă pe toată suprafața ecranului monitorului AOC CQ27G3SU.

Dacă scazi intensitatea iluminării pe la 70% deja nu mai apar discrepanțe majore și oricum luminozitatea la acest nivel este mai mult decât suficientă.

Contrastul este nu doar bun, dar aș spune că nu trebuie mai ridicat de atât, întrucât consider că s-ar pierde un avantaj al acestui monitor, anume intervalul dinamic. Nu este cel mai bun pe care l-am văzut, dar merită apreciat, întrucât detaliile din zonele întunecate sunt bine scoase la iveală, iar în jocuri asta contează foarte mult. Iată că AOC CQ27G3SU știe asta și livrează corespunzător.

Pe partea de culori, niciunul dintre modurile presetate de imagine nu reușește să scadă deviațiile Delta E către valoarea de 3, care este considerată de neobservat de ochiul uman. Am remarcat totodată că nu există decât moduri de gaming presetate și nimic de genul sRGB, Cinema / Film ori Office sau Vivid.

Deviații Delta E în modurile de imagine prestabilite disponibile pe AOC CQ27G3SU:

După ce am calibrat pe cât de bine am putut ecranul, am reușit să cobor toate deviațiile Delta E sub valoarea de 3, dar pe Delta E2000 cea maximă s-a apropiat cam tare de ceea ce este stabilit ca normă maximă.

Deviații Delta E după calibrarea monitorului AOC CQ27G3SU:

Rezoluția QHD este ceea ce trebuie pe o diagonală de 27 inch, iar în cazul AOC CQ27G3SU am observat o conturare bună, dar nu tocmai ideală. Asta fiindcă am impresia că pixel pitch-ul nu este cel mai bun. Oricum, mă leg de detalii acum, iar adevărul este că densitatea pixelilor de 109 ppi este optimă și își face simțită prezența.

Unghiurile de vizualizare nu sunt deloc cele mai largi, chiar și pentru un panou VA mi se apr limitate. Oricum, fiind un ecran curbat, ideal este să-l privești direct din centru.

În ceea ce privește comportamentul în jocuri, l-am pus la încercare pe AOC CQ27G3SU timp de câteva zeci de minute și nu am observat comportamente deranjante. Foarte rar mi s-a părut că apare un fel de „stutter”, o înghețare a imaginii preț de fracțiuni de secundă. În rest, nimic care să strice o experiență plăcută în gaming.

AOC CQ27G3SU se dovedește pregătit cu tot ce-i trebuie pentru ceea ce a fost creat, anume gaming la nivel avansat, dar nu profesional, desigur. Nici nu-i poți cere asta la prețul afișat.

Sunet

Monitor curbat de gaming AOC CQ27G3SU

Din spatele grilelor roșii este redat un sunet nesatisfăcător.

Recunosc că nici nu mă așteptam ca AOC CQ27G3SU să integreze difuzoare. Pe cutie nu este anunțat niciunde, în interfața OSD nu apare nicăieri un meniu Audio, așa că atunci când am realizat că vin ceva sunete din spatele monitorului am rămas surprins.

Doar că am început să înțeleg de ce nu este scos în față faptul că AOC CQ27G3SU poate reproduce și sunet. Fiindcă acesta este de o calitate cu mult sub ceea ce poate fi numit utilizabil. Sincer, calitatea este foarte slabă, iar volumul mediu chiar mai jos decât al majorității telefoanelor. Singura întrebuințare pentru un astfel de sunet o văd pentru notificări și nimic mai mult.

Conectivitate

Monitor curbat de gaming AOC CQ27G3SU

Patru porturi USB-A sunt suficiente a fi prezente pe un monitor.

Cumva, una rece, alta caldă. Asta fiindcă la acest capitol AOC CQ27G3SU nu dezamăgește. Avem deja clasicele porturi HDMI, două la număr, și nu lipsește nici un DisplayPort. Doar că apar și porturi USB. Este unul USB Type-B pentru upstream și nu mai puțin de 4 USB-A, toate de tip 3.2, dintre care unul generează și încărcare rapidă pentru dispozitivele compatibile.

Toate elementele de conectivitate sunt dispuse către zona din stânga de pe spatele monitorului și toate se introduc de jos în sus, așa că nu vor fi probleme nici dacă montezi monitorul pe perete.

Butoanele fizice de pe AOC CQ27G3SU sunt așezate pe latura de jos, către partea dreaptă. Cel Power este mai generos dimensionat spre a nu fi confundat, în timp ce cele 4 pentru navigarea prin meniul OSD sunt o idee mai mici.

Monitor curbat de gaming AOC CQ27G3SU

Cele patru butoane de pe latura de jos îți permit să navighezi facil prin interfața meniului OSD.

Meniul OSD este foarte bine structurat. Mi s-a părut una dintre cele mai bune implementări pe care am întâlnit-o până acum. Cumva simplu, scurt și la obiect.

Interfața meniului OSD de pe monitorul AOC CQ27G3SU:

Preț

Monitor curbat de gaming AOC CQ27G3SU1.626 lei pe evoMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

AOC CQ27G3SU
3.7 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție corectă, standul oferă reglaje ample pe direcțiile care contează;
  • imagine de bună calitate, optimă pentru gaming la nivel entuziast;
  • conectivitate bună, ce include și hub cu 4 porturi USB-A 3.2.
Contra
  • unghiurile de vizualizare sunt restrânse, iar distribuția luminozității la 100% din capacitate nu este cea mai omogenă;
  • sunet extern foarte slab, sub multe telefoane mobile atât din punct de vedere al calității, cât și ca volum maxim.
Concluzii

AOC CQ27G3SU este un monitor corect pentru prețul său. Nu dezamăgește atunci când parcurgi lista cu specificații și nu o face nici când îl pui la test. Panoul VA curbat reușește să nu greșească cu mai nimic pentru jucătorii entuziaști, dar nu se poate compara cu cele destinate gamingului profesionist.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Raport preț / specificații

Monitorul AOC CQ27G3SU a fost testat timp de 6 zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.