Cred că a trecut o bună perioadă de timp de la testarea unei imprimante pe Gadget.ro. Brother este un producător japonez specializat cu o vechime de peste 110 ani, din 1958 au birou și în Europa, iar de 14 ani activează și pe piața locală.

Ca idee a experienței acumulate pe piața de imprimante, Brother sunt cei ce au lansat primul multifuncțional laser în 1995. În 1997 au adus în portofoliu și primul multifuncțional inkjet. Modelul testat se numește Brother DCP-T710W și permite utilizatorului să-i fac refill cu cerneală într-o modalitate simplă, la îndemână și pentru cei mai puțin tehnici.

Fac o mică notă personală, pot spune că multifuncționalul a venit la fix. La început de an școlar este o mică nebunie pentru fiecare profesor, în sensul în care sunt nșpe documente de printat și nu mă refer doar la teste inițiale și planificări, ci la materiale pentru diverse comisii și comitete ce-și fac loc prin școala românească. Nebunia este și mai mare când prin casă își face loc și o învățătoare. Brother DCP-T710W și-a dovedit utilitate și pot să spun că s-a simțit ca peștele în apă. Se vede că este un multifuncțional gândit să printeze în regim susținut, rapid și cât mai ieftin.

Material video:

Specificații

Design

În pachet dați de imprimantă, cablu alimentare, ghid de instalare rapidă, consumabile, CD cu software. La capitolul consumabile din cutie veți găsi cinci flacoane de cerneală ( 2 pe negru cu capacitate de 6500 pagini fiecare), câte unul pe cyan, magenta și galben cu capacitate de 5000 pagini fiecare. Ai un start lansat – 13000 pagini pe negru cu cartușele din cutie, aș spune că în mod normal sunt câteva luni bune acoperite de către Brother. Nu-mi amintesc dacă a venit cu cablu sau nu, mă refer la cablul de conectare pe USB la PC. Am văzut că pe site-ul Brother, dar și la magazinele online nu se specifică și cablul acesta în pachet, deci cel mai probabil nu a fost pus în pachetul de retail.

Este o imprimantă pe format A4 și aș spune că avem dimensiuni compacte pentru un multifuncțional inket cu alimentare de cerneală la vedere, cu conexiune Wi-Fi și USB. Nu sunt cine știe ce elemente de scos în evidență, plastic negru, ecran LCD cu 1 linie de afișaj monocrom + butoane în partea frontală, capac ce se ridică și oferă acces la copiator & scanner, alimentare cu hârtie în partea frontală, alimentare cu energie electrică pe lateral stânga și un cablu de conexiune la PC ce l-am căutat o bună perioadă de timp. Noroc cu Google & YouTube. Slotul pentru USB nu se află pe lateral, trebuie ridicat scannerul propriu-zis și se relevă portul de conectare, o soluție mai specială, tipic japoneză.

Mai multe impresii vă puteți forma prin intermediul galeriei de imagini ce însoțește articolul. Are alimentare cu hârtie și prin partea superioară, doar câte o hârtie pe rând sau la bază. Trebuie tras sertarul până se descoperă tăvița ce primește până la 150 de coli. Și aici pot spune că mi-a luat puțin timp până am descoperit cum stă treaba. Acum să nu vă gândiți că este așa greu, dar nu m-am specializat în testarea de imprimante, iar de la Brother este primul echipament cu care am ocazia să lucrez.

Conectivitate, utilizare și calitate a printului

Poți conecta imprimanta în trei moduri:

  1. USB –  clasic;
  2. Wi-Fi și prin acest mod poți printa și direct de pe telefonul mobil.

Pe Windows 10 nu a necesitat niciun driver. Am conectat cablul la PC, a durat câteva secunde să-și facă ceva setări în fundal și am putut să printez. Simplitate maximă.

Pentru conexiunea wireless sunt mai multe scenarii:

  1. Wi-Fi Direct – conectezi imprimanta la un smartphone și poți printa direct de pe telefonul mobil, transmiterea documentului durează câteva secunde. Limitarea este dată de faptul că ambele terminale trebuie să fie în proximitate, dar ca simplitate în utilizare aproape că nu are rival;
  2. WPS sau WPS cu cod Pin (necesită apăsarea unui buton WPS de pe router-ul Wi-Fi);
  3. Poți face conexiunea cu rețeaua Wi-Fi și direct pe ecranul LCD monocrom cu 1 rând, dar necesită răbdarea în introducerea caracterelor. Te obișnuiești rapid, nu este cine știe ce inginerie;
  4. Printr-o aplicație dedicată numită BRAdmin Light sau BRAdmin Professional (merge a fi stabilite setările rețelei și dispozitivului, ajută în ce privește actualizarea de firmware etc).

Brother DCP-710W este compatibilă cu Google Cloud Print și Apple AirPrint. Înregistrezi imprimanta în contul Google, poți face asta și direct în Chrome (Setări / Afișați setările avansate / secțiunea Google Cloud Print și Gestionați, treceți prin fiecare etapă, iar pe ecranul LCD monocrom se cere confirmarea, butonul OK și gata). AirPrint este soluția similară de la Apple. Prin Brother Web Connect pot fi făcute printuri din Dropbox, Evernote, Box, OneDrive, OneNote și Drive.

Aplicația iPrint & Scan Mobile de la Brother;

Alimentarea se realizează prin lateral stânga, la bază. Cablul ce permite conexiunea cu PC-ul îl găsiți după ce ridicați partea de scanner (este și un sticker ce atrage atenția unde-l găsiți). Lipsește un port USB full ce ar fi permis printarea de documente fără a avea la mijloc un smartphone, o tabletă sau un PC. Pe de altă parte, nu-i chiar așa ușor să lucrezi pe un ecran monocrom cu singur rând în a alege o imagine, un fișier etc.

Ghidul utilizatorului online pentru DCP-T710W îl găsiți aici. Sunt prezentate toate opțiunile într-un mod simplu și interactiv. Recunosc că nu am avut curiozitatea să studiez chiar toate capitolele. Cert este că încorporează o sumă de funcții.

În ce privește calitatea printului, avem o imprimantă inkjet ce se descurcă:

  1. Color – calificativul ar fi decent, se vede că nu este neapărat punctul său forte (nu este o imprimantă gândită pentru fotografii, dar cu hârtia potrivită s-ar putea să scoată peste așteptările mele);
  2. Alb – negru – foarte bine, nu am găsit niciun punct slab la acest capitol;
  3. Scanner – simplu, eficient și clar;
  4. Copiator – calitate foarte bună și aici.

În ce privește prețul consumabilelor:

BTD60BK de 108ml – 39.99 lei pentru până la 6500 de pagini alb / negru;

BT5000 C / M / Y – de la 26 – 27 lei pentru 5000 pagini pe fiecare culoare. Am uitat să precizez că multifuncționalul Brother are nevoie de culorile Turcoaz, Magenta și Galben, pe lângă negrul obișnuit.

Am găsit un set de la ink-mate cu cele 4 culori în cantitatea de 500 ml / flacon la 203.57 lei. Ar trebui să acopere zeci de mii de pagini.

Costul în utilizare și posibilitatea de a-i face refill într-un mod simplu cred că sunt printre principalele puncte PRO ale produsului Brother.

Preț

Brother DCP-T710W – 969 lei la eMAG.

Concluzii

Brother DCP-T710W nu este o imprimantă care să atragă prin cine știe ce brizbrizuri, nu are un ecran mare LCD cu touch și alte nebunii, iese în față prin alte elemente. Prin faptul că are dimensiuni compacte, prin ușurința în utilizare, prin conexiunea pe Wi-Fi și USB ce permite o setare ușoară + print direct din medii diverse, de la telefoane Android și până la laptopuri cu Chrome OS, Mac, PC-uri cu Windows etc.

Costurile reduse în exploatare le consider a fi marele merit al Brother și de aici și prețul de peste 900 lei. Alte companii te atrag prin costuri mai mici per device, dar cartușele costă mult. Aici, ai un preț mai mare per imprimantă, dar costul cernelii este de-a dreptul insignifiant dacă ne raportăm la volumul printat (nici nu zici că este un inkjet, performanțele sunt de imprimantă laser, chiar și mai bine).

Nu este o imprimantă pentru fotografii, deși nu am testat-o cu hârtia potrivită. Culorile sunt plăcute, dar parcă lipsește un plus de claritate. Mă rog, deja vorbim lucruri de detaliu și scoatem produsul din mediul în care a fost gândit să fie utilizat (office, elev sau student, profesor sau oricine are mult de printat și nu vrea să cheltuie la modul exagerat pe cartușe).

PRO

  • dimensiuni compacte + multiple opțiuni (imprimantă, scanner și copiator);
  • conexiune Wi-Fi, aplicație de mobil pentru telefoane mobile și tablete, print prin servicii dedicate de la Apple și Google etc;
  • utilizare intuitivă și refill făcut în două mișcări și câteva secunde, fără a avea nevoie de cine știe ce cunoștințe;
  • costuri foarte mici cu cerneala și volum mare de pagini printate.

CONTRA

  • culorile pot fi considerate a fi ușor sterse, dar s-ar putea să fie doar un moft de-al meu și de fapt să se descurce exemplar și aici dacă ne raportăm la clasa de produse din care face parte;
  • lipsa unui port USB care să permită printarea fără un smartphone, PC sau laptop;
  • un ecran LCD de dimensiune mai mare ar fi completat peisajul și i-ar fi dat o notă high-tech de bun augur.  

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.