Oferta de notebook-uri MSI este foarte variată și acoperă cea mai mare parte a cererii. Categoria gaming este împărțită pe mai multe serii, există și destule opțiuni pe zona ultrabook, dar nici segmentul business și productivitate nu este lăsat la o parte. MSI Prestige 15 A12UC este unul dintre laptopurile ce se adresează unor astfel de scenarii de utilizare, iar noi vedem mai departe cum se descurcă acest model.

Specificații notebook MSI Prestige 15 A12UC

Date tehnice

Notebook
MSI Prestige 15 A12UC
EcranIPS de 15.6 inch, raport 16:9, rezoluție 1920 x 1080 pixeli, aprox. 141 ppi
ProcesorIntel Core i7-1280P Alder Lake, 6 x Performance-cores la max. 4.8 GHz + 8 x Efficient-cores la max. 3.6 GHz, 20 fire execuție, 24 MB Intel Smart Cache, 28W Base Power, 64W Max Turbo Power
Memorie16 GB LPDDR4X dual-channel (integrată pe placa de bază)
SSD 1 TB M.2 NVMe PCIe Gen. 4
GPUIntel Iris Xe Graphics
Sistem de operareWindows 11 Home 64-bit preinstalat
ConectivitateWi-Fi 6E 802.11 a/b/g/n/ac/ax, tri-band 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.2, 2 x USB-C cu suport Thunderbolt 4, 2 x USB-A 3.2 Gen 2, 1 x HDMI 2.0b, 1 x jack combo de 3.5 mm, microSD card reader
Alte informațiiDifuzoare stereo, touchpad cu suport multi atingere, senzor de amprentă, webcam HD cu IR
BaterieLi-Ion 4 celule, 82 Wh, încărcare la 100W prin USB-C
Greutate1.69 kg
Dimensiuni356.8 x 233.7 x 18.9 mm (L x l x h)

Design

Notebook MSI Prestige 15 A12UC

În unele condiții, capacul ecranului reflectă nuanțe bleumarin.

Exemplarul de test a fost unul destinat întocmai unor astfel de „proceduri”, acest aspect fiind clar menționat pe cutie – For Media. Chiar și așa, alături de laptop am primit nu doar adaptorul de alimentare și cablu detașabil pentru priză, ci și un set complet de pliante cu diferite informații, printre care două ghiduri pentru utilizator și certificat de garanție:

În culoarea Carbon Grey, MSI Prestige 15 A12UC vine cu un capac al ecranului ce poate produce, în funcție de reflexiile luminii, anumite nuanțe de bleumarin. Nu sunt cele mai evidente cu putință. 

Fiind un laptop din gama Prestige, deci care se adresează mediului creativ și de business, dispozitivul adoptă un design sobru, fără nimic care să atragă atenția asupra sa. Logo-ul MSI apare pe capacul ecranului, dar nu pe atât de evident, precum și pe interior, pe marginea de sub display.

MSI Prestige 15 A12UC este realizat la exterior în cea mai mare parte din aliaj metalic, iar asta îi conferă nu doar un feeling ușor premium, ci și o bună rigiditate structurală. Capacul ecranului, fiind subțire, nu este cel mai solid cu putință, dar cred că sunt ceva cam exigent aici, fiind vorba doar despre mici flexări și numai atunci când încerci evident să provoci asta. În utilizare cotidiană vei simți asta foarte rar spre deloc.

Notebook MSI Prestige 15 A12UC

Ecranul se deschide la 180 de grade, iar balamalele par rezistente.

Nu știu ce-aș mai putea povesti despre exteriorul unui astfel de laptop, așa că trec la cum se prezintă MSI Prestige 15 A12UC sub carcasă. Încep cu ce nu mi-a plăcut, anume cu memoria RAM, care este lipită pe placa de bază.

În rest, avem două sloturi M.2 pentru SSD-uri în acest format, pe dimensiunea 2280. Unul este ocupat din fabrică, celălalt poate suplimenta spațiul de stocare, la nevoie, dar este de tip Gen 3. Modulul wireless Intel AX211 este și el ușor de înlocuit.

În ceea ce privește sistemul de răcire, avem două ventilatoare și două heatpipe-uri.

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare ecran notebook MSI Prestige 15 A12UC

Test culori dupa calibrare ecran notebook MSI Prestige 15 A12UC.

Display-ul de 15.6 inch ce-l echipează pe MSI Prestige 15 A12UC nu anunță mai nimic special. Panou IPS cu tratament antireflex, ce-și face foarte bine treaba, și rezoluție Full HD.

La modul subiectiv pot spune că nu arată rău deloc, cu un contrast echilibrat și unghiuri largi de vizualizare. Luminozitatea maximă nu te dă pe spate, după ce am măsurat un maxim de 297 cd/mp am înțeles și de ce.

Uniformitatea iluminării, la 100% din capacitate, nu este grozavă, dar este departe de a fi slabă sau să vorbim despre un fenomen ce se poate observa cu ochiul liber:

Diferențe maxime de 12 procente între cele mai luminoase zone și cele mai întunecate ale ecranului.

Ca reprezentare a culorilor, MSI Prestige 15 A12UC nu este cel mai exact din fabrică, iar asta nu este tocmai o veste bună pentru o anumită categorie de clienți. Din partea mea, deși este un laptop din gama productivitate și business, ca ansamblu hardware MSI Prestige 15 A12UC ar putea să se adreseze și anumitor creatori de conținut. Este adevărat că există șanse ca aceștia să dețină echipament de calibrare a ecranului, așa că vor obține ulterior niște deviații Delta E extrem de scăzute.

Așa cum se poate observa din capturile de ecran de mai sus, sunt mari diferențe între cum se prezintă culorile înainte și după calibrare, semn că panoul are potențial, doar că nu este cel mai bine ajustat din fabrică.

Sunetul extern ajunge în urechea utilizatorilor din cele două difuzoare cu formă dreptunghiulară pe care le-am văzut mai sus, în pozele ce dezvăluie ce este sub carcasa laptopului. Acestea redau un sunet relativ ok, dar care nu impresionează. Bass nu prea este, dar asta se întâmplă la cea mai mare parte a laptopurilor testate, în schimb nici mediile nu sunt cel mai bine definite, iar înaltele nu sunt nici ele dintre cele mai exacte.

Volumul maxim este undeva pe la media notebook-urilor, nu iese în evidență, și apar ceva distorsiuni la 100% din capacitate.

Prin jack-ul combo de 3.5 mm avem în schimb parte de tot ce trebuie, de la o calitate mai mult decât corectă, până la un volum maxim pe atât de ridicat pe cât este nevoie în orice împrejurare. O pereche bună de căști se dovedește un companion potrivit pentru MSI Prestige 15 A12UC.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Intel Core i7-1280P este centrul de comandă al acestui laptop.

Nu aș vrea să transcriu ceea ce este deja disponibil în tabelul cu specificații de la începutul recenziei, așa că o să fac doar câteva precizări. Probabil cea mai importantă se referă la tipul memoriei RAM. Deși procesorul Intel din a 12-a generație este compatibil cu memorie RAM de tip DDR5, MSI Prestige 15 A12UC a primit una de tip LPDDR4X, care este și lipită pe placa de bază.

Pe de altă parte, SSD-ul este de tip M.2 NVMe PCIe Gen 4, deci este cea mai performantă ediție. Ba chiar, așa cum vom vedea la următorul capitol, vitezele sunt excelente pentru această componentă.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre MSI Prestige 15 A12UC:

În rest, aș putea adăuga că avem o combinație reușită procesor și grafică dedicată. Deși placa video nu este cea mai puternică din seria NVIDIA GeForce RTX 30, cele mai performante vor consuma extrem de mult, iar eu cred că MSI Prestige 15 A12UC își propune a face un compromis între puterea de procesare și autonomie. Vedem la autonomie cât îi reușește asta.

Ca sistem de operare, am avut preinstalat un Windows 11 Home, ce vine alături de aceleași aplicații pe care le-am regăsit și la laptopuri MSI precum Modern 14 B11SB sau Modern 14 C12M.

Performanță

Teste benchmark notebook MSI Prestige 15 A12UC

Ansamblul hardware este puternic și se pretează inclusiv pentru sarcini dificile.

Am pus laolaltă rezultatele testelor de benchmark pe care le-a avut de parcurs MSI Prestige 15 A12UC și mai totul arată bine pentru un laptop destinat productivității și mediului business. Ba chiar poate fi potrivit și pentru gaming, iar ca performanță la modul general nu este nimic de reproșat.

Teste benchmark

Notebook
MSI Prestige 15 A12UC
CPU-ZSingle Thread - 692.8 puncte
Multi Thread - 6846.4 puncte
CineBench R205317 puncte
Geekbench 5.4.6Single-Core - 1756 puncte
Multi-Core - 11953 puncte
Novabench3887 puncte
PCMark 106681 puncte
3DMarkTime Spy - 4652 puncte
Fire Strike - 10464 puncte
CrystalDiskMark
8.0.4
SEQ1M Q8T1 Read - 6606.27 MB/s
SEQ1M Q8T1 Write - 4712.53 MB/s

În ceea ce privește temperaturile maxime atinse pe componentele interne, MSI Prestige 15 A12UC nu vine cu cele mai bune vești.

Cele două ventilatoare, deloc gălăgioase chiar și la turație maximă, nu reușesc să circule aerul pe atât de eficient și din această cauză cele 100 grade Celsius de pe CPU se ating relativ repede în sarcini solicitante. Iar asta se traduce printr-o limitare a tensiunii și, implicit, a puterii de procesare. Pe placa video nu se ajunge la temperaturi extreme, dar oricum și acolo, când se trece de 70 de grade, apare o limitare.

La exterior, cele mai fierbinți zone sunt reprezentate de grilele pe unde este evacuat aerul cald. Pe partea superioară vorbim despre zona tastelor F11 și F12, către ecran, iar pe spate undeva către centrul laptopului, acolo unde sunt fantele de aerisire.

Conectivitate

Notebook MSI Prestige 15 A12UC

Conectivitate extinsă și cu elemente de ultimă generație.

Mai nimic de obiectat aici. Pe partea wireless avem modul cu suport Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2, în timp ce porturile fizice sunt reprezentate de 2 x USB-C cu suport Thunderbolt 4 și încărcare la 100W, 2 x USB-A 3.2 Gen 2, un HDMI 2.0b, jack combo de 3.5 mm și cititor de carduri microSD.

MSI Prestige 15 A12UC propune și senzor de amprentă, dispus în colțul din stânga sus al touchpad-ului. Poate fi găsit cu ușurință și fără a fi privit, asta grație unei rame ce-l înconjoară și care este ușor ridicată. Rata de recunoaștere este foarte bună, doar dacă nu așezi corect degetul dă greș. Timpul de răspuns este deja clasic pentru sistemul Windows, nu foarte lent, dar oricum departe de ceea ce ne-au obișnuit telefoanele actuale.

Tastatură și touchpad

Notebook MSI Prestige 15 A12UC

Tastatura și touchpad-ul sunt extrem de plăcte în utilizare.

Prin dimensiunea tastelor și dispunerea lor, cu butoane direcționale de dimensiuni complete, tastatura de pe MSI Prestige 15 A12UC pare desprinsă de pe un laptop de gaming. Doar că similitudinile se opresc aici, fiindcă actuarea se face după o cursă mai scurtă, iar forța de apăsare este cel mult medie. 

Notebook MSI Prestige 15 A12UC

Iluminarea tastelor este monocoloră, un alb ce este uniform distribuit pentru fiecare tastă.

Mie mi-a plăcut mult cum se pretează această tastatură pentru redactare text și m-am obișnuit foarte rapid cu ea.

Touchpad-ul este foarte precis și te ajută astfel în sarcinile ce presupun exactitate. Din păcate, mie mi s-a părut o idee cam mic pe înălțime, consider că putea fi extins ceva mai mult către marginea de jos măcar. În rest, absolut nimic de reproșat.

Autonomie

Autonomie MSI Prestige 15 A12UC

MSI Prestige 15 A12UC nu dezamăgește pe partea de autonomie.

MSI Prestige 15 A12UC stă foarte bine ca autonomie, bateria de 82 Wh este susținută de un management bun. În sarcini uzuale, gen office, web browsing, filme, în modul Balanced și cu luminozitatea ecranului pe la 50 – 60%, poți trece de 7 ore, pentru ca atunci când ai nevoie de ceva mai multă putere să fii limitat pe la 4, maxim 5 ore.

Forțat la maximum, ansamblul hardware își va cere tributul și acumulatorul pierde în ritm alert procentele de energie, rezultând o autonomie de puțin peste o oră, maxim o oră și 20 – 30 de minute.

Adaptor alimentare MSI Prestige 15 A12UC

Putere maximă de 100W distribuită printr-un port USB-C.

Adaptorul de alimentare ce poate produce la ieșire o putere maximă de 100W încarcă rapid bateria în prima jumătate de oră, când aduce circa 40%, pentru ca mai apoi încărcarea să fie din ce în ce mai lentă. Ultimele procente sunt cel mai greu de pus în acumulator și astfel o încărcare de la 0 la 100% durează circa 2 ore.

Preț

Notebook MSI Prestige 15 A12UC – nu l-am găsit listat în țara noastră, prețul recomandat pentru o configurație precum cea de față este de circa 1.400 Euro. 

MSI Prestige 15 A12UC
3.9 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție solidă, cu șasiu metalic robust, de bună calitate;
  • ansamblu hardware performant;
  • conectivitate extinsă, cu suport pentru cele mai recente tehnologii;
  • tastatură și touchpad ce oferă o experiență bună în utilizare;
  • autonomie bună.
Contra
  • ecranul nu este foarte luminos și trebuie calibrat spre a genera culori exacte, din fabrică deviațiile Delta E sunt ceva cam ridicate (nu este tocmai rău la modul general, dar pentru pretențiile unui astfel de laptop se putea mai bine);
  • sunetul extern este cel mult de nivel mediu;
  • memoria RAM este de tip LPDDR4X când procesorul suportă și DDR5, în plus este lipită pe placa de bază.
Concluzii

MSI Prestige 15 A12UC este un laptop performant ce se adresează celor ce au nevoie de toată puterea de procesare, fără a-i include aici pe cei pasionați de gaming, ce au nevoie de un ecran mai rapid. Prețul nu este tocmai rău pentru un așa notebook, mai ales dacă luăm în considerare că nu sunt minusuri cu adevărat grave care să te poată da înapoi.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

Notebook-ul MSI Prestige 15 A12UC a fost testat timp de 3 săptămâni și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.