Știu că avem deja un material tip primele impresii pentru OPPO Find X5 Pro realizat de Emil cu ocazia participării la MWC Barcelona 2022, însă am vrut să îmi exprim și eu opinia la cald despre flagship-ul companiei chineze pregătit pentru anul în curs.

Săptămâna trecută a avut loc evenimentul de prezentare al noului smartphone de top din universul Android, însă abia azi a expirat embargo-ul de comunicare pe această temă. Așadar, acum pot să expun pe scurt.

Principalele caracteristici pe care le-am descoperit la OPPO Find X5 Pro:

🔵 Construcția cu ceramică pe spate, așa cum era exemplarul cu care am luat contact preț de câteva minute, este cu adevărat demnă de un flagship. M-am mai jucat cu telefoane cu acest tip de material folosit pentru carcasă și de fiecare dată am simțit cumva diferit la atingere sticla ceramică față de sticla convențională (sau poate a fost de fiecare dată doar auto-sugestia). Ecranul este ușor curbat pe marginile laterale, dar nu este nimic exagerat, nu consider că acea curbură te poate încurca în vreun fel în utilizarea cotidiană.

🔵 Designul nu reprezintă din punctul meu de vedere decât o evoluție a modelului de anul trecutOPPO Find X3 Pro. Noul flagship este ceva mai matur, cumva acum modulul camerelor de pe spate pare mai natural integrat în întreg, fără a mai atrage neapărat atenția asupra sa. Totodată, husa ce vine în pachetul de retail se mulează perfect pe carcasă și este de cea mai bună calitate, puține sunt accesoriile de același gen ce mi-au lăsat o impresie atât de plăcută.

🔵 Sistemul de camere promite mult. În ansamblul de pe spate sunt doi senzori identici – Sony IMX766 de 50 MP cu dimensiunea de 1/1.56 inch, unul ce stă în spatele unor lentile convenționale wide, celălalt ce oferă perspectivă ultra-wide. Practic aceeași dispunere cu cea a flagship-ului de anul trecut. Colaborarea cu Hasselblad și introducerea chipset-ului dedicat de imagine NPU MariSiliconX ar trebui să aducă acum culori mai bine redate și o procesare mai rapidă și mai exactă a detaliilor, cu creștere pe partea de dynamic range și un zgomot de imagine cât mai scăzut. Stabilizarea optică pe cinci axe (sensor-shift pe 3 axe, lens-shift pe 2 axe) de pe senzorul wide este impresionantă, chiar și oscilațiile mai serioase ale mâinii nu se transpun în mișcări ale scenei pe ecranul telefonului. Am tras câteva cadre de test pe care le-am analizat direct pe smartphone și trebuie să recunosc că rezultatele sunt neașteptat de bune. Sigur că aveam pretenții și că nu m-am lăsat prea ușor impresionat, dar, cel puțin pe ecranul telefonului, nu prea am avut ce defecte să găsesc în pozele wide și ultrawide. Cu senzorul telephoto mărturisesc că nu am avut timp să interacționez. Camera de selfie am observat că are două perspective în care poate capta: la unghi de 80 de grade, respectiv unul mai larg, de 90 de grade, folositor când vrei să cuprinzi mai mult în cadru.

🔵 Bateria de 5000 mAh ar trebui să ofere o autonomie decentă, însă despre aceasta nu m-aș putea pronunța după doar câteva minute de hands-on. În schimb, încărcarea prin cablu la 80W este cu adevărat impresionantă. În doar 12 minute se ajunge deja de la 0 la 50%, pentru ca o încărcare completă a bateriei goale să dureze circa 40 de minute. În plus, încărcarea wireless se poate face cu o putere de până la 50W, care ar umple acumulatorul gol după aproximativ 47 de minute.

🔵 Sistemul de operare Android 12 cu interfața ColorOS 12.1 se mișcă excelent, nici nu mă așteptam sincer la altceva, având în vedere ansamblul hardware. Ce promite OPPO despre ColorOS 12.1 și pentru care au primit diverse certificări internaționale (ISO, ePrivacy și TrustArc) este legat de securitatea și confidențialitatea datelor personale și de business. În plus față de asta, sunt multe opțiuni și setări ce-ți permit o personalizare în detaliu a experienței de utilizare.

Oferta de lansare la nivel național a OPPO Find X5 Pro este valabilă până pe 6 aprilie 2022 și constă într-un smartphone mid-range OPPO oferit cadou la orice precomandă. Oferta este valabilă în marile magazine online – eMAG.ro, Flanco.ro, Altex.ro, MediaGalaxy.ro, precum și pe site-urile operatorilor Orange, Vodafone, DIGI și Telekom.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.