În urmă cu mai bine de 3 ani testam pentru prima dată un set de adaptoare de rețea de tip Powerline. Era vorba pe atunci despre produse Tenda, la fel cum este și cazul de azi. Doar că de data asta avem în față niște adaptoare ce realizează conexiuni prin intermediul rețelei de curent electric ce vin și cu conectivitate wireless și care pot acționa și ca AP. Tenda PW201A sunt niște gadgeturi ce nu pun în prim-plan performanța, ci nevoia de a realiza simplu conexiuni multiple prin toată casa.

Specificații Powerline wireless extender Tenda PW201A

  • Interfață RJ45 LAN cu viteze 10/100 Mbps;
  • Standarde: HomePlug AV, IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 802.3ab, 802.11 b/g/n;
  • Viteză maximă Powerline: 200 Mbps;
  • Viteză maximă wireless: 300 Mbps;
  • Frecvență Powerline: 2 – 86 MHz;
  • Putere consumată: maxim 4W;
  • Dimensiuni: 94 x 60 x 48 mm;
  • Greutate: 104 grame. 

Design

Powerline wireless AP Tenda PW201A

Am primit două adaptoare Tenda PW201A, ambele sigilate. În cutia fiecăruia am găsit, pe lângă aparatul propriu-zis, un cablu ethernet scurt, de circa 1 metru lungime, un ghid de pornire rapidă, alte două pliante cu informații diverse și un mini CD pe care sunt Ghidul Utilizatorului și ghidul de pornire rapidă sub formă digitală:

Tenda PW201A sunt dispozitive compacte și ușoare, ce nu ocupă mult loc într-o priză. Le pot asemui cu anumite adaptoare de alimentare, cu diferența că pe cele de față avem nu mai puțin de 5 LED-uri de status, pe partea frontală, precum și un port RJ45 și două butoane pe latura de jos.

Cele 5 LED-uri luminează în verde și dau informații despre alimentarea cu energie, împerecherea tip Powerline, conexiunea prin cablu Ethernet, conexiune Wi-Fi și WPS. Butoanele sunt cele pentru activarea modului WPS, care acționează și ca Reset dacă este menținut apăsat pentru mai mult de 10 secunde, și buton împerechere prin Powerline.

Tenda PW201A este bine construit, solid, dar fără pretenții pe partea de materiale sau finisaje. Primele sunt reprezentate de plastic lucios în cea mai mare parte, iar finisajele de detaliu nu sunt cel mai bine realizate. Oricum, pentru astfel de dispozitive nu cred că această parte contează cel mai tare.

Instalare și utilizare

Știu că deja mă repet cu fiecare nou review pentru un produs Tenda, dar nu am ce face. Și de această dată partea de instalare și configurare inițială este extrem de simplu de implementat. Putem vorbi chiar despre punere în funcțiune de tip plug and play.

Capturi de ecran din interfața de instalare și configurare a adaptorului Tenda PW201A:

Cum am primit două unități Tenda PW201A, voi explica cum le-am setat. Prima dintre ele a fost legată prin cablu ethernet la routerul ce oferă internet, bineînțeles după ce am introdus-o în priză. Imediat a apărut rețeaua Wi-Fi creată de această unitate. M-am conectat la ea, după care am ajuns în interfața de configurare prin intermediul unui browser unde am accesat adresa 192.168.0.254. Aici am lăsat totul standard, oricum nu sunt prea multe setări de făcut. Apoi, cu orice dispozitiv compatibil cu rețele Wi-Fi ai acces la internet.

A doua unitate a fost introdusă într-o altă priză din casă. După câteva momente de inițializare, am apăsat butonul de împerechere de pe prima unitate, cea conectată prin cablu ethernet la router, apoi, în decurs de câteva secunde, am ajuns și la noua unitate, pe care am apăsat același buton. În maxim jumătate de minut cele două adaptoare Powerline au realizat o conexiune de date prin intermediul rețelei electrice.

Cea de-a doua unitate oferea internet atât prin conexiunea Wi-Fi, cât și prin cablu.

Iată cum totul a durat mai puțin de 5 – 6 minute și aveam gata două puncte de acces wireless la internet, precum și un punct de acces prin fir ethernet, la mulți metri față de router, fără însă a fi nevoie de cabluri suplimentare trase prin casă.

Am renunțat la a mai crea un capitol performanță, întrucât nu prea este nimic de testat. Viteza la internet, deși ar putea fi de până la 200 Mbps prin conexiunea Powerline sau maxim 300 Mbps prin Wi-Fi, este limitată la cei 100 Mbps ai portului RJ45. Este adevărat că dacă ai două dispozitive conectate la aceeași rețea Wi-Fi creată de oricare dintre unitățile Tenda PW201A ai putea avea viteze între aceste două dispozitive de până la 300 Mbps, dar nu este ca și cum asta ar fi vreo performanță remarcabilă. Până la urmă, Tenda PW201A nu cred că a fost dezvoltat cu așa ceva în plan, fiind mai degrabă o soluție simplă de creare a unor puncte de acces la internet fără cablu, dar și prin fir la nevoie.

Preț

Powerline wireless extender Tenda PW201A – 164 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Concluzii

Powerline wireless AP Tenda PW201A

Pentru ceea ce presupune Tenda PW201A și pentru punerea în funcțiune extrem de facilă, acest adaptor merită luat în considerare, fără doar și poate. Pentru cei care caută performanță însă, un astfel de gadget nu este ceea ce trebuie. Dar, dacă vrei și performanță și tot ce poate face un adaptor precum Tenda PW201A, atunci trebuie să cauți mai adânc în buzunar.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Powerline wireless extender Tenda PW201A:

PRO

  • compact și solid;
  • instalare și configurare inițială extrem de facile, practic totul este de tip plug and play.

CONTRA

  • vitezele de până la 200 Mbps prin conexiunea Powerline și de maxim 300 Mbps sunt limitate de portul RJ45 de tip 10/100 Mbps (limitarea vine pentru vitezele de acces internet, altfel, pentru conexiuni între dispozitive din aceeași rețea formată de două sau mai multe adaptoare Tenda PW201A aceste viteze maxime sunt posibile). 

Adaptoarele Tenda PW201A au fost testate timp de 5 zile și au rămas la noi. Întreg conținutul review-ului aparține strict autorului și nu a fost aprobat / editat de altcineva.