Aș spune că televizoarele Hisense încep să ajungă din ce în ce mai des la noi, pentru test. Primul smart TV l-am prezentat prin toamna lui 2021, la un an distanță a sosit și al doilea, iar acum, fără a mai dura atât de mult între întâlniri, vă pot explica ce am descoperit despre Hisense 50A6BG după mai bine de 2 săptămâni de interacțiune.
Este un televizor din zona entry, cu un preț așezat, ba chiar unul dintre cele mai bune din segment. Nu aș vrea să mă antepronunț, nici să treceți direct la concluzii, deci mă opresc aici cu impresiile, pe care le aveți de-a lungul întregului review. De fapt, nu îmi doresc să treceți prea rapid peste acest text, așa că mă rezum la introducere doar să vă recomand lectura, dar și vizionarea materialului video.
Specificații smart TV Hisense 50A6BG
Date tehnice Smart TV | Hisense 50A6BG |
---|---|
Ecran | LCD cu iluminare DLED, diagonală 50 inch / 127 cm, rezoluție 4K Ultra HD 3840 x 2160 pixeli, aspect 16:9, luminozitate 300 nits, 60 Hz, unghiuri de vizualizare 178 grade |
Sistem de operare | VIDAA U5 cu update la VIDAA U6 |
Tehnologii | HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision, filtru digital 3D, upscaling Ultra HD, noise reduction |
Accesorii | Telecomandă + baterii, 2 picioare suport + șuruburi prindere, cablu alimentare, manual utilizare, certificat garanție |
Clasă eficiență energetică | G |
Consum de energie | 130 W maxim, 0.5 W standby |
Conectivitate | Wi-Fi b/g/n pe 2.4, Bluetooth, 2 x USB-A 2.0, 3 x HDMI, 1 x intrare AV, 1 x ieșire audio 3.5 mm, 1 x intrare audio pe jack de 3.5 mm,1 x slot CI+ V1.4, 2 x intrare RF (DVB-S / S2, DVB-T / T2 / Cable), 1 x LAN in RJ-45, 1 x ieșire digitală audio |
Sunet | 2 x 8W, DTS Virtual X |
Greutate | 9.8 kg fără stand 10 kg cu stand |
Dimensiuni | 111.7 × 64.6 × 7.4 cm fără stand 111.7 × 70.9 × 22.5 cm cu stand |
Review video
Pachet, design și construcție
Ca de fiecare dată, Hisense ne trimite televizoare noi spre test. Este vorba chiar despre unități de retail, ce ajung la noi chiar din unul dintre magazinele online de la noi. În cutia sigilată, am descoperit, pe lângă TV, cele două picioare cu câte două șuruburi de fixare pentru fiecare, telecomanda cu baterii compatibile, cablu de alimentare, două manuale de utilizare (sunt în diferite limbi, unul este desigur și în română) și diferite pliante cu informații diverse:
Ca de fiecare dată, primul pas ce duce la punerea în funcțiune, presupune montarea standului / suportului. Aici avem două picioare din plastic, ce nu pot fi fixate unul în locul celuilalt. Pentru a le monta trebuie să strângi câte două șuruburi pentru fiecare. Toată operațiunea, de la scos din cutie, până la așezat pe comodă, a durat la mine mai puțin de 5 minute și am făcut totul de unul singur. Bine, eu am și ceva experiență cu montajul de televizoare, ideal ar fi să existe două persoane care să se ocupe de unboxing și ceea ce urmează.
În timpul asamblării, am observat că Hisense 50A6BG, deși este subțire și ușor, nu este deloc fragil, ba din contră. Spatele realizat în bună parte din metal, dintr-o tablă ușor ambutisată pe alocuri, generează o rigiditate structurală ridicată. Totodată, picioarele oferă o bună stabilitate, ce-i drept nici diagonala acestui model nu este una decât medie.
Ca design, Hisense 50A6BG nu arată a televizor de buget. Partea din spate am spus că este bine pusă la punct, dar cel mai tare contează cum arată frontal un TV, nu? Iar aici vedem margini subțiri în jurul ecranului, cu laturi metalice ce nu se profilează spre sticla de protecție a panoului, ci se limitează în a fi prezente doar pe laterale.
Pe marginea de sub ecran sunt prezente mai toate elementele ce pot ieși cumva în evidență. Avem în centru denumirea producătorului, sub care este și receiverul pentru semnalul de la telecomandă, într-un modul ce integrează LED-ul de status, ce se aprinde în roșu. În colțul din dreapta jos apare și logo-ul Dolby, cu mențiunea Vision imediat lângă.
În rest, nu ar mai fi multe de menționat aici, mai bine să insistăm pe lucrurile ce contează cu adevărat la un smart TV, pe care le descoperim în capitolele următoare.
Imagine
Deși specificațiile din tabelul de la începutul review-ului poate că nu anunță nimic special, după ce am început analiza calității imaginii am rămas plăcut impresionat. Ce trebuie să rețineți încă de la început este că toate aprecierile se raportează la prețul acestui smart TV.
În primul rând, hai să vedem cum e cu luminozitatea. Anunțată de maximum 300 niți, eu am măsurat în centrul ecranului o valoare ușor peste, anume 311 cd/mp. Poate părea puțin, dar cam aceasta este norma în segmentul unde concurează Hisense 50A6BG, ba chiar unele modele sunt și mai limitate (~250 niți). Dar, din ce am observat eu, luminozitatea se dovedește suficientă chiar și cu mai multă lumină ambientală în camera de vizionare. Iar la mine sunt două geamuri fix față în față cu televizorului, ferestre ce sunt orientate spre Sud, așa că nu am condiții deloc ideale. Dar, panoul nu reflectă excesiv mediul ambiant, iar asta contribuie la o experiență cel puțin decentă inclusiv în timpul unei zile însorite.
Rămânem un pic la luminozitate și vedem cum sunt cifrele din dreptul distribuției acesteia la 100% din capacitate, pe întreaga suprafață a ecranului:
Nu sunt valori ideale, sunt ceva diferențe notabile pe acolo, dar acestea nu deranjează în mod normal. Sigur că dacă vrei să le cauți, poți afișa un ecran gri sau altceva de gen și o să le găsești, dar cu orice alt gen de conținut nu pot spune că au ieșit cumva în evidență.
Pe de altă parte, în cazul exemplarului de test nu am observat fenomene evidente de light bleeding, ceea ce reprezintă o performanță în zona aceasta de preț.
Culorile sunt bine reprezentate, sunt vii, cu adevărat vibrante. Nu sunt suprasaturate, așa că am găsit nuanțe plăcute, fără a se exagera pe vreo direcție. Asta când vorbim despre analiza subiectivă. După ce am pus colorimetrul la treabă, am descoperit următoarele deviații Delta E, cu toate setările de imagine lăsate întocmai cum a venit televizorul din fabrică:
Se pot observa deviații Delta E medii mai mici de valoarea 3 în modurile predefinite Cinema Ziua și Cinema noapte. Nici celelalte moduri nu sunt tocmai rele, dar este evident că în acelea s-a încercat obținerea unor nuanțe mai puternice, care să impresioneze vizual mai tare.
După ce am calibrat ecranul, am obținut deviații medii destul de ok, dar nimic cu adevărat special ori ieșit din comun:
Am încercat să calibrez în mai multe moduri ecranul, dar de fiecare dată nu am reușit să duc fiecare nuanță acolo unde trebuia, așa că deviațiile medii Delta E nu au fost cele mai reduse. Până la urmă nu cred că va cumpăra cineva un asemenea televizor pentru a-l folosi la editare foto / video, la design ori alte asemenea îndeletniciri.
Contrastul este bun, aș spune că mult mai ridicat decât am crezut. Negrul chiar este adânc, sigur că fără a sparge tipare. Totuși, acest negru profund induce un interval dinamic mai restrâns. Pentru a câștiga la dynamic range este nevoie să scazi ușor din contrast și apoi primești mai multe detalii atât din zonele întunecate ale imaginii, cât și din cele puternic luminate.
Hisense 50A6BG este compatibil HLG, HDR10 și HDR10+, dar nu pot spune că avem ceva excepțional aici. Conținutul nativ HDR este mai bun, mai spectaculos, bine și aici, dar fără a impresiona de-a dreptul.
Dacă vorbim despre scenele cu mișcări rapide, atunci din nou surpriză plăcută. Hisense 50A6BG manageriază foarte bine orice tip de mișcări, nu apar artefacte nedorite evidente. Poate doar un ușor ghosting, dar nimic dramatic. Televizorul se descurcă excelent cu orice tip de sport, doar la unele filme cu scene puternic contrastante sau foarte întunecate mai apar ceva mici probleme pe partea de tranziții între cadrele rapide.
Pe partea de upscaling, chiar dacă nu ai conținut Ultra HD nativ, care arată excelent, oricum se poate vedea o îmbunătățire clară de la Full HD la 4K. Nu este chiar senzațional, dar arată bine. De la conținut SD nu se face mare lucru, dar asta este valabil inclusiv pentru vârfurile de gamă de la toți ceilalți producători.
Zgomotul de imagine este și el bine gestionat, există setări în meniul de afișaj care pot fi activate și chiar funcționează. Atenție însă, nu trebuie duse mai departe intervenția de pe Mediu, eu aș zice chiar Scăzut, fiindcă altfel ajung să facă mai mult deranj în imagine.
Unghiurile de vizualizare sunt și ele suficient de extinse, doar de la 40 – 45 de grade apar ceva schimbări de nuanțe și contrast, pentru ca de la 60 de grade să fie într-adevăr mai greu de urmărit ceva la calitate acceptabilă. Oricum, nu cred că mulți vor sta spre lateralul televizorului…
Hisense 50A6BG nu se prezintă la raport cu un ecran senzațional, nici nu ar avea cum să se încadreze în bugetul dat cu așa ceva, dar are un panou mai mult decât acceptabil la modul general și cu adevărat foarte bun raportat la prețul televizorului.
Sunet
Aici ar apărea cam cele mai mari și cam singurele probleme reale ale Hisense 50A6BG. Nu că ar fi un sunet groaznic, nici pe departe, dar, când îl raportezi la calitatea imaginii, cea audio iese clar în pierdere.
Sunt mai multe opțiuni pe partea de reglaj al sunetului, pe lângă modurile predefinite ai la dispoziție și un egalizator destul de extins, dar orice ai alege nu poți primi decât ceva de nivel mediu. Este ok pentru emisiuni TV, poate pentru desene animate, fiindcă vocea nu este deloc rea, dar pentru filme și să nu mai vorbesc de muzică nu este tocmai ce trebuie.
Nici la volum Hisense 50A6BG nu este deloc competitiv. De pe la 50% în sus intensitatea nu mai crește ca până acolo, iar de pe la 80 – 85% apar distorsiuni și o degradare evidentă a calității.
Indicat ar fi ca lângă Hisense 50A6BG să fie așezată o pereche de boxe, poate chiar un sistem 2.1 ori un soundbar. Sunt opțiuni chiar de la Hisense în aceste direcții, majoritatea la prețuri mai mult decât acceptabile.
Hardware, sistem de operare și aplicații
La fel ca la celelalte televizoare testate de la același producător, nici la Hisense 50A6BG nu am găsit informații legate de ansamblul hardware. Dar, la fel ca înainte, am descoperit că totul rulează extrem de rapid și de fluid, sistemul de operare VIDAA fiind foarte bine calibrat.
Hisense 50A6BG rulează din fabrică versiunea 5 a sistemului de operare VIDAA, dar de la prima conexiune la internet a smart TV-ului am primit notificare de actualizare și s-a făcut trecerea la VIDAA 6.
Acest sistem de operare dovedește că este mai matur ca niciodată, așa cum spuneam se comportă pe cât se poate de bine, răspunsul la comenzi este aproape instant de fiecare dată, de întârzieri ori lag abia dacă poate fi vorba.
Interfața este pe cât de simplă pe atât de bine studiată spre a fi ușor de parcurs din telecomandă. Aplicațiile cele mai folosite apar în primul rând, dar le poți așeza după cum dorești.
Interfața sistemului de operare VIDAA 6 de pe Hisense 50A6BG:
Aplicații preinstalate sunt destule, dar nu dintre cele pe care nu le-ai folosi. Amintesc dintre ele Netflix, Disney+, Amazon Prime Video, YouTube, Rakuten TV, Plex, Deezer, Voyo, Antena Play, Sweet.tv, UEFA TV.
În magazinul de aplicații VIDAA mai sunt multe aplicații dintre care poți alege și nu doar de streaming, ci și jocuri (nimic complicat desigur), dar și altele de tip IPTV.
Tot legat de aplicații, dar nu de cele de pe TV, merită menționată cea pentru smartphone. Aplicația VIDAA, disponibilă gratuit pentru dispozitivele Android și iOS, este și ea în ton cu cea de pe televizor. În sensul că rulează impecabil, rapid și este foarte simplă. Interfața este light, dar găsești fix ceea ce ar trebui de la o așa aplicație. Scurtături către aplicații, dar și telecomandă virtuală. Cel mai important este, poate, faptul că răspunsul la comenzi este aproape instant, fix ca și cum ai folosi telecomanda clasică.
Capturi de ecran din aplicația VIDAA pentru Android:
Tot la acest capitol vreau să trec în revistă și meniul OSD. Din nou, nimic de reproșat, conceptul este bine structurat, meniurile principale, cele mai folosite, sunt la două – trei atingeri de buton din telecomandă, pentru ca opțiunile mai avansate să nu fie total ascunse, ci puse exact acolo unde te-ai aștepta să fie.
Meniul OSD de pe televizorul Hisense 50A6BG:
Conectivitate
Cred că devine obositor pentru toată lumea să aflăm că nici aici Hisense 50A6BG nu stă deloc rău. Dacă ar fi avut și suport pentru Wi-Fi pe 5GHz chiar nu văd ce i-aș fi putut imputa. Asta fiindcă pe lângă conectivitatea wireless, reprezentată de Wi-Fi b/g/n pe 2.4GHz și Bluetooth, există și multiple opțiuni pentru contact direct.
Sunt 3 porturi HDMI (toate cu capabilitate 4K@60Hz, unul cu suport eARC), 2 USB-A 2.0, interfață CI+ v1.4,port Ethernet RJ45, intrare AV composit, o ieșire digitală de sunet, intrare sunet pe jack de 3.5 mm, ieșire sunet prin jack 3.5 mm și două intrări RF (una DVB S/S2, cealaltă DVB T/T2/C).
Telecomandă
Hisense 50A6BG vine alături de o telecomandă ce nu pot spune că iese cu ceva în evidență. Nu este cea mai compactă, dar este ușoară și îți pune la dispoziție toate butoanele de care ai nevoie. Sunt cele clasice pe care le știm de la televizoarele non-smart, dar și unele ce te duc direct către aplicațiile Netflix, Prime Video, YouTube, Rakuten TV, UEFA TV și Facebook Watch.
Butoanele de pe telecomandă sunt de dimensiuni normale, iar spațiul dintre ele optim. Astfel, te obișnuiești repede cu ea, mai ales că butoanele pentru reglarea volumului, cele pentru trecerea la programele anterior / următor și tastele direcționale sunt puse exact acolo unde duci degetul în mod natural.
Preț
Smart TV Hisense 50A6BG – 1.800 de lei pe Altex.ro (preț valabil la data publicării acestui review).
Cei ce sunt în căutarea unui smart TV pe diagonală de 50 de inch și care vor să fie cât mai eficienți financiar, se pot orienta fără emoții către Hisense 50A6BG. Sigur că nu pot fi emise pretenții ridicate pe nicio direcție, dar, așa cum am descoperit, pentru banii săi acest model de televizor reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni la ora actuală. Dacă prinzi un Hisense 50A6BG la ofertă, fiindcă am observat că apar și reduceri de preț pentru acest model, atunci chiar nu văd ce ai putea să-i reproșezi acestui televizor.
Acest review este susținut de Hisense. Televizorul a fost testat timp de 3 săptămâni. Întreg conținutul articolului aparține strict autorului și nu a fost editat de altcineva.