Toyota, poate cel mai neîncrezător producător auto când vine vorba de maşini electrice, a fost lider absolut în 2023 cu 11.23 milioane de automobile vândute în întreaga lume

/
/
3 feb.
/

Pentru mine Toyota este un producător auto atipic şi asta pentru că reuşeşte să rămână lider absolut când vine vorba de numărul de maşini vândute la nivel global, deşi pare că s-a urcat mai târziu în trenul viitorului, adică cel al maşinilor electrice.

În 2023 Toyota nu a avut adversar, diferenţa dintre ea şi locul 2, grupul Volkswagen fiind de aproape 2 milioane de maşini. Mai exact, Toyota a vândut 11.23 milioane de automobile, în timp ce Volkswagen s-a oprit la 9.24 milioane de unităţi.

Pentru grupul Toyota vânzările s-au împărţit astfel:

  • Toyota – 9.483.137 milioane maşini;
  • Lexus – 824.258 maşini;
  • Daihatsu + Hino – 925.644 maşini.

Important de remarcat este că Toyota este lider când vine vorba de maşini hibrid, compania comercializând 3.42 milioane de automobile hibrid şi 125.000 plug-in-hybrid.

Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre maşinile electrice, Toyota comercializând aproximativ 104.000 unităţi la nivel global, adică sub 1% din totalul de automobile vândute de grup.

Deşi ştie că industria auto investeşte miliarde de dolari în trecerea istorică de la maşini cu motoare termice la cele cu motoare electrice, Toyota rămâne în continuare neîncrezătoare în acest viitor, unele voci din cadrul companiei afirmând chiar că maşinile electrice nu vor depăşi 30% din total piaţă. În schimb, Toyota este unul dintre puţinii producători auto care încă crede în şansa maşinilor cu hidrogen, chiar dacă în 2023 a vândut doar 3.921 astfel de exemplare.

Toyota rămâne în continuare cel mai puternic brand auto şi cu ceva eforturi de adaptare va rămâne mulţi ani de acum înainte în topul producătorilor globali (de patru ani este pe primul loc).

Sursa: motor1.com
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează Samsung Galaxy S25 Ultra și Acer Nitro 5 AN517-52.

Toată strategia, planurile şi obiectivele BYD în România pe 2025 s-au dus pe apa sâmbetei după un comunicat de presă de doar 3 paragrafe al AFM

gAuto
/
/
21 iun.
Pe data de 8 mai 2025 BYD şi-a anunţat intrarea oficială pe piaţa auto din România. La acel moment au fost prezentate ambiţii din cele mai mari:

BAAR a dat avizul necesar, astfel că spre finalul acestei luni o nouă companie va intra pe piaţa asigurărilor RCA din România

gAuto
/
/
20 iun.
Piaţa asigurărilor RCA din România se aglomerează, iar asta nu ştiu dacă sună deloc bine, mai ales că noile intrări sunt din cele care găsesc diverse portiţe în legislaţia europeană (nu vorbim de companii clasice de asigurări).

Posesorii români de maşini Citroen C3 şi DS3 fabricate în perioada 2009 – 2019 sunt rugaţi să nu le mai folosească şi să se prezinte cu ele de urgenţă în service

gAuto
/
/
20 iun.
În urma unui incident grav întâmplat în Franţa în această lună (o femeie a decedat după explozia unui airbag Takata), grupul Stellantis a luat decizia de a activa acţiunea “stop drive” pentru tot ce înseamnă maşini Citroen C3 şi DS3 fabricate în perioada 2009 – 2019.