gAuto

Păi dacă inflația tot nu ne slăbește, cei de la ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară, s-au gândit că merită un upgrade de tarife pentru asigurările auto obligatorii. Și așa se face că după calcule temeinice s-a ajuns la tarife de referință pentru RCA ce au crescut față de anul trecut cu valori între 10 și 40 de procente.

Acum, trebuie să știți că prețurile pentru asigurările RCA nu înseamnă că vor crește neapărat cu fix aceste procente, fiindcă această piață este până la urmă una liberă. Doar că, din experiențele trecute, ne putem aștepta la majorări chiar și mai mari decât cele afișate prin noile tarife de referință.

Iată cum arătau tarifele de referință pentru asigurările RCA în urmă cu un an de zile, adică cele valabile la început de 2022:

Tarifele de referinta RCA 2022

Tarifele de referință RCA 2022.

Și iată și cifrele noi, proaspete, așa cum au reieșit din ultimele date centralizate de o companie independentă, la cererea ASF:

Tarifele de referinta RCA 2023

Tarifele de referință RCA 2023.

Vedem că există și scăderi serioase ale tarifelor de referință pentru asigurările RCA, dar acestea sunt valabile strict în cazul mașinilor electrice. Deci, încă un motiv să trecem cu toții pe EV.

Eu mi-am pus întrebarea cum sunt stabilite aceste tarife de referință și am descoprit aici care este formula de calcul. Nu are rost să parcurgeți și voi întregul document de 25 de pagini, am extras eu metoda de calcul:

Metoda calcul prima bruta de referinta RCA

Simplu!

Tot din documentul spre care am dat link mai sus am extras și toată lista cu primele brute de referință pentru persoane fizice, ce ia în calcul atât capacitatea cilindrică a motorului mașinii, cât și vârsta proprietarului:

Prima bruta de referinta PF pentru RCA 2023

Prima brută de referință PF pentru RCA 2023.

Mda… trebuie făcută repejor o actualizare nu doar la modul de calcul al tarifelor de referință pentru asigurările RCA, ci la întreg sistemul. Asta fiindcă nu este neapărat mereu la volan proprietarul, capacitatea cilindrică nu determină neapărat puterea mașinii și mai sunt multe de luat în calcul sau, de ce nu, de eliminat din ecuație.

O să fac în viitor un articol despre cum cred eu că ar trebui să arate sistemul de asigurare RCA, care ar fi factorii de luat în considerare, cine ar trebui să fie asigurat ș.a.m.d.

Până atunci, spuneți, vă rog, voi cum vedeți modul în care se prezintă acum piața asigurărilor RCA?

Surse: Hotnews.ro ; Digi24.ro

Categorii: gauto
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.