Ultimul articol de acest fel a fost realizat în 2016 și era legat de LG G5, Samsung GALAXY S7, Huawei P9 și iPhone 6s. Acum avem pe masa de test: Samsung GALAXY S8 Plus, Huawei P10 Plus, HTC U Ultra și Samsung GALAXY S7. 

La început de drum haideți să vedem ce camere foto principale integrează fiecare dintre cele 4 telefoane Android. Ce mi se pare interesant? Samsung GALAXY S7 și Samsung GALAXY S8 Plus ai spune că folosesc același senzor din specificații, dar rezultatele veți descoperi că sunt ușor diferite. Dintre cele 4 modele, doar Huawei P10 Plus folosește o cameră duală ( Monocrom de 20 Megapixeli + Color de 12 Megapixeli), restul mizează pe camere convenționale.

Am făcut mai multe seturi de imagini, fiecare telefon setat pe rezoluția maximă și modul automat. Am încercat să creeze aceleași cadre. Toate imaginile sunt la 12 Megapixeli, în format 4:3. Știu că sunt destui pasionați printre voi, 10 seturi le-am dat resize și le aveți în galeriile din articol.

Cei ce doresc să analizeze imaginile fără resize, aveți linkuri spre WeTransfer – valide pentru 7 zile din momentul în care articolul a fost publicat. Acolo sunt câte 27 de imagini, în dreptul fiecărui dispozitiv în parte. Le descărcați, le dați zoom și le analizați în voie.

Samsung GALAXY S8 Plus;

Samsung GALAXY S7;

HTC U Ultra;

Huawei P10 Plus.

Samsung GALAXY S8 Plus îl testez prin programul Orange Smartphone Tester

Setul 1 – HTC U Ultra, Huawei P10 Plus, Samsung GALAXY S7 și Samsung GALAXY S8 Plus. Ordinea se respectă la toate cele 9 seturi de imagini.

Setul 2;

Setul 3;

Setul 4;

Setul 5 – fără LED flash;

Setul 6 – LED flash activat;

Setul 7;

Setul 8;

Setul 9;

Bonus – materiale video realizate în tandem ( Huawei P10 Plus vs HTC U Ultra , Samsung GALAXY S8 Plus vs Samsung GALAXY S7).

Samsung GALAXY S8 Plus;

Samsung GALAXY S7;

Huawei P10 Plus – formatul H.265 nu este recunoscut de către YouTube, momentan. De aici și upload-ul în Vimeo;

Clip 4K realizat cu Huawei P10 Plus from Dragota Emil on Vimeo.

HTC U Ultra;

Concluzii

Huawei P10 Plus are tendința de a da un overboost culorilor, exact ceea ce făcea Samsung înainte ca să atragă privirile utilizatorilor și s-ar putea ca unora dintre voi să le placă asta, mai mult dramatism în imagini. Am verificat setările de mai multe ori ca să fiu sigur că este pe modul automat și că nu cumva să fiu prins într-un mod de optimizare etc. Până la urmă, nu sunt sigur 100% și poate chiar mi-a scăpat ceva de a ieși așa diferit față de celelalte. Una peste alta, pe timp de noapte aș spune că se descurcă foarte bine. Pe timp de zi, suprasaturare și intensitate mare a culorilor.

Update: La majoritatea imaginilor făcute pe timp de zi cu Huawei P10 Plus nu am remarcat că am avut un mod Portrait activat. Pe timp de noapte am fost pe automat, fără opțiunea respectivă din lateral. De aici și imaginile mai postprocesate. Ca failul să fie mai mare, la S8 Plus am avut impresia că-l setasem la 4k, dar de fapt a tras clipul la 1080p. Am făcut seturi noi de imagini pe timp de zi, cu excepția punctului 9. 

HTC U Ultra este dovada că HTC nu reușește să livreze un firmware care să ajute senzorul, în special în low-light. Pe timp de zi veți vedea că imaginile seamănă destul de mult cu ceea ce scoate GALAXY S7. Pe timp de noapte, nu prea știe să analizeze lumina, să limiteze aberațiile.

Samsung GALAXY S7 se ține bine în lupta cu flagship-urile din 2017. Totuși, parcă pe lumină normală aduce imaginile mai șterse, a umblat Samsung pe la firmware când s-a trecut de la Marshmallow la Nougat. Una peste alta, încă se ține bine și nu aveți de ce să faceți griji în a trece pe alt dispozitiv din 2017, S7-le rezistă cu brio asaltului.

Samsung GALAXY S8 Plus are cele mai postprocesate imagini după Huawei P10 Plus, se vede că adaugă un plus de culoare. Pe noapte am prins câteva aberații cromatice date de analiza defectuoasă a luminii, reflecții ușor ciudate. Se descurcă bine, dar parcă mă așteptam la ceva mai mult.

M-aș hazarda să fac și un top:

4. HTC U Ultra;

3. Samsung GALAXY S7;

2. Huawei P10 Plus;

1. Samsung GALAXY S8 Plus.

Repet, un top personal. Sunt sigur că fiecare dintre voi are o opinie și veți veni cu argumente PRO sau CONTRA în favoarea unuia dintre cele 4 terminale.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.