catedrala-mantuirii   Biserica Ortodoxă Română este un fel de stat în stat. Nu sunt traşi la răspundere de nimeni pentru sumele încasate de la enoriaşi şi investite după cum îi duce capul pe bisericoşi de rang înalt. După ce că suntem printre puţinele ţări din lume în care se face îndoctrinare religioasă prin predarea religiei ORTODOXE din clasa I (aş vedea mult mai utilă o istorie a religiilor din clasa a V-a căci la clasa I sunt prea micuţi ca să priceapă ceva), acum ne alegem şi cu o mult dorită Catedrală a Neamului în valoare de … 400 milioane euro. Ce contează că avem mii de sate în care se suferă cumplit de pe urma sărăciei şi bătrâni sunt lăsaţi în voia soartei.

               În opinia patriarhului, episcopilor şi sinodului ecumenic este nevoie de opulenţă. Drept dovadă sunt veşmintele cusute în fir de aur, lanţurile de la gâtul episcopilor, coroanele de cap şi maşinile scumpe în care se preumblă. Bisericile şi din cel mai mic sătuc trebuie să fie pline de lucruri cât mai scumpe. Oare acest fast ritualic exagerat nu a determinat în secolul XVI o revoltă ce mai târziu s-a numit Reforma Religioasă?

              Din păcate biserica ortodoxă nu a cunoscut aşa ceva şi a rămas înfundată în nişte precepte vechi de mii de ani – nu că nu ar fi bune dar dacă luăm ca punct de reper prezentul vedem că societatea s-a schimbat şi are nevoie de biserică. Are nevoie de suportul ei şi nu de cererile exagerate ale prelaţilor. Biserica este pentru oameni.

            O opinie mai argumentată decât a mea – aici

            O prezentare a proiectului Catedrala Neamului –aici.

            Sursă fotografie – Mediafax.

Categorii: arhiva
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.