Încărcarea wireless pe standardul Qi a fost inventată în 2008, iar unul dintre primele smartphone-uri cu încărcare wireless a fost Nokia Lumia 920, lansat în 2012.

Samsung a adus încărcare wireless pe smartphone-urile sale de la seria Galaxy S6 ce a debutat în 2015, iar Apple a adus această metodă de încărcare la pachet cu iPhone 8, în 2017.

Au trecut câțiva ani de atunci și totuși, în continuare este preferată încărcarea pe fir într-o proporție covârșitoare.

88% dintre voturile exprimate sunt pentru încărcare pe fir și doar 12% au menționat că încărcare wireless este preponderentă  în alimentarea cu energie a telefonului mobil (au fost luate în calcul și voturile exprimate pe Grupul de FB al site-ului).

Cea mai rapidă încărcare pe fir ajunge la 120W și o regăsiți pe câteva modele Xiaomi (11T Pro ar fi un exemplu, Xiaomi 12 Pro ar fi altul). Cea mai rapidă încărcare wireless ajunge la 50W (Mate 40 Pro de la Huawei, Mi 11 și Mi 10 Ultra de la Xiaomi etc).

De ce nu a fost adoptată încărcare wireless în utilizarea de zi cu zi a unui smartphone?

  1. Majoritatea smartphone-urilor cu încărcare wireless sunt pe segmentul premium, nu prea sunt modele mid-range cu încărcare wireless, iar pe low-cost nici că nu poate fi vorba;
  2. Încărcare wireless cu adevărat rapidă abia ce a apărut (de obicei erai limitat în cel mai bun caz la 10 – 15W). De puțin timp au apărut telefoane mobile capabile să se încarce la peste 25 – 30W;
  3. Charger-ul de încărcare wireless trebuie achiziționat separat, iar majoritatea utilizatorilor preferă încărcătorul din pachet. Plus că un charger wireless este de 2 – 3 – 4 ori mai scump față de un încărcător clasic pe fir;
  4. Teama că este afectată capacitatea bateriei prin acest mod de încărcare. Folosesc încărcare wireless pe Galaxy Note20 Ultra 5G și nu simt că ar fi afectată capacitatea bateriei. Sunt sigur că fiecare producător și-a făcut teste și toate cele, dacă ar fi o problemă serioasă nu ar lansa o astfel de funcție. O teamă similară este la încărcarea rapidă de peste 50W atinsă pe fir.

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.