Mă întorceam aseară din Paris de la evenimentul de lansare al Honor 90 și mi-a atras atenția un afiș de de-a dreptul imens al Vodafone în care evidențiau că ar fi cea mai bună rețea etc (era fix de după zona de verificare a pașapoartelor la întoarcerea în țară).

De câteva luni au împânzit Bucureștiul cu astfel de afișe gigant în care reliefează scorul obținut într-un test făcut de către o companie germană🔗. Am crezut că va fi ceva de moment, dar de câteva luni insistă pe subiect. Mi se pare că avem un pic de disperare din partea operatorului. Uneori parcă este bine să-ți lași clienții să-ți laude serviciile oferite și nu neapărat să te bați cu pumnul în piept că tu ești cel mai mare și tare.

Haideți să vedem ce scoruri au fost obținute în testul umlaut:

  1. Vodafone – 877 puncte din maximul de 1000;
  2. Orange – 850 puncte (nu se specifică clar, dar cred că ei se află pe treapta a 2-a);
  3. Telekom – 803 puncte (presupun că ei sunt aici, au spectru mai larg față de Digi Mobil și obține mereu rezultate mai bune);
  4. Digi Mobil – 748 puncte (au mai redus din diferența față de primul loc, dar tot se află la distanță și asta pentru că, pur și simplu, nu au spectru suficient ca să facă minuni la download, upload etc).

Să descoperim ce spun și alte studii de referință din domeniu:

Open Signal Orange este pe primul loc la download și upload, dar și pe poziție fruntașă în aproape orice categorie de analiză. Este menționat și Digi Mobil de câteva ori și în sens pozitiv, pe anumite topicuri ajung lângă Orange și depășesc Vodafone;

SpeedTestOrange ocupă primul loc în Q1 – Q2 2022. Ookla prin SpeedTest cred că are cea mai folosită aplicația de testare a vitezei la internet, indiferent că discutăm de rețea mobilă sau rețea fixă.

Netograf – este un fel de SpeedTest al ANCOM și testează viteza la internet fix și mobil. Pe Q2 2022, Orange a obținut din 4194 teste o viteză medie de 50.34 Mbps la download și 15.43 Mbps la upload, Vodafone a atins 32.23 Mbps la download și 11.43 Mbps la upload din 4203 teste înregistrate. Telelom din 1341 teste a obținut 22.67 Mbps la download și 11.85 Mbps la upload, iar RCS-RDS cu al său Digi Mobil a strâns 2448 teste și o medie de 17.33 Mbps la download și 4.85 Mbps la upload.

După cum vedeți, Vodafone este pe primul loc în testul umlaut și cam atât. Nu are confirmare de cea mai bună rețea din România și din altă parte. Dacă aveți un pont pe această temă, îmi puteți atrage atenția în secțiunea de comentarii.

Și după ce am avut o introducere kilometrică să revin pe subiectul dat de întrebarea din titlu.

🔴 Vodafone nu are cea mai mare viteză de download și upload teoretică din România. Nu au spectru și tehnologie la nivelul rivalului direct Orange, cel puțin pentru moment. În condiții ideale, la Vodafone poți obține 500 Mbps la download (harta de acoperire a Vodafone). În aceleași condiții ideale, Orange te-ar putea duce prin 5G+ la…, 1500 Mbps în download.

Pur și simplu, dacă vrei să obții cele mai mari viteze din România, ecartul dintre Orange și Vodafone este consistent.

🔴 Acoperirea 5G se află sub cea furnizată de către Orange. Orange a adus 5G la nivelul întregii capitale și în multe alte zone din țară.

Vodafone nu are încă acoperire 5G la nivelul Bucureștiului în mod integral și mai aduce tehnologia cea mai rapidă în Timișoara, Iași, Brașov, Constanța, Mamaia, Cluj-Napoca, Ploiești, Slatina și Poiana Brașov.

Orange pe de altă parte pe lângă București ce-l acoperă 100% a adus 5G în 30 de orașe și localități: Arad (acoperit 100%), Bacău, Brașov, București (acoperit 100%), Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Miercurea-Ciuc (acoperit 100%), Oradea, Satu Mare (acoperit 100%), Sibiu (acoperit 100%), Suceava (acoperit 100%), Timișoara, Târgu Mureș (acoperit 100%), dar și în alte localități, stațiuni montane și estivale.

Pe tehnologia cea mai rapidă din momentul ăsta, Vodafone se află în spatele competitorului direct.

🔴 Oferta comercială este sub cea a competitorului direct. În oferta Vodafone sunt 56 telefoane mobile vs 125 modele. Plus că Orange are o politică mai consistentă în a lista cele mai noi smartphone-uri din piață. Urmăresc noutățile de o bună perioadă de timp, iar Orange este mereu în frunte. De cele mai multe ori, smartphone-uri noi sunt la Altex, eMAG și Orange. Până și Digi Mobil a început aici să se miște uneori mai bine față de Vodafone.

Apropo, Digi Mobil are 55 telefoane mobile în oferta sa curentă, la 1 telefon distanță de Vodafone.

Vodafone nu are smartphone-uri Motorola în oferta sa comercială. Motorola a ajuns pe locul 3 în țara noastră după Samsung și Apple. Totuși, găsiți Myki și Riversong… (mă rog, ceasuri pentru cei mici și brand de căști ieftine și baterii externe). Culmea este că pe platforma lor de știri tech fac clasamente cu cele mai bune smartphone-uri Motorola.

🔴 Vodafone stă mai prost pe partea de internet fix vs concurența. Sunt trei operatori ce oferă servicii convergente (telefonie fixă și mobilă, internet fix și mobil, cablu TV). Orange a cumpărat fostul Rometelecom, Vodafone a achiziționat UPC, iar RCS-RDS și-a dezvoltat propria rețea.

Ca și client, de multe ori alegi ca toate serviciile să fie pe aceeași factură. Aparent, Vodafone nu a investit în infrastructura UPC. Păstrează upload-ul la 25 Mbps și nu este capabil să ofere viteze peste 1 Gbps nici măcar în spații restrânse.

Orange s-a dus la abonamente de 2 Gbps, iar RCS-RDS a început a livra 2.5 și 10 Gbps. De fapt, Vodafone nu trece nici de 500 Mbps la download în abonamentele sale.

Sunt opțiuni de până la 1 Gbps și la Vodafone, dar nu au făcut încă pasul spre segmentul multi-gigabit.

Pe statistica Netograf:

  • Orange Romania S.A Fix – 5992 de teste pe cablu și viteză medie de 815.33 Mbps la download și 738.70 Mbps la upload;
  • RCS-RDS – 7932 teste pe cablu cu viteza medie de 447.79 Mbps la download și 434.03 Mbps la upload;
  • Orange Romania Communications – 1565 de teste pe cablu cu viteza de 423.42 Mbps la download și 354.59 Mbps la upload;
  • Vodafone – 3488 teste pe cablu cu viteza medie de 313.51 Mbls la download și 81.95 Mbps la upload (trebuie să spun că mi-au depășit așteptările la upload…).

Dacă erau în siajul celorlalți, nu aș fi avut nimic de comentat aici. Puteți observa ce diferențe mici sunt între RCS-RDS și locul 3, dar Vodafone se află la o distanță apreciabilă. Sunt sigur că dacă vor investi, vor ajunge în apropiere.

Apropo, scorul excelent scos de locul 1 este valabil în rețeaua proprie a Orange, nu în ceea ce au cumpărat de la Telekom. Marea problemă ar fi acolo că acoperirea nu este așa mare.

🔴 Vodafone nu implementează cele mai noi tehnologii în țara noastră. A intrat deja în folclor lansarea VoLTE făcută la 5 ani din momentul în care au avut eveniment de presă. La eSIM din câte îmi amintesc Orange le-a luat față. Au furat startul la 5G, dar ei aveau o acoperire de-a dreptul liliputană.

Cred că o parte din serviciile mai slabe ale Vodafone sunt date și de faptul că ei depindeau mai mult față de alte companii locale de Huawei pe partea de infrastructură și sunt nevoiți să facă o schimbare, iar asta le afectează performanțele, planurile de dezvoltare etc.

Mă uitam și la licitața de spectru din 2022:

  • Orange a plătit 264.607.669 euro pentru 2 blocuri de câte 2×10 MHz în banda de 700 MHz FDD, toate cele 8 blocuri de câte 5 MHz disponibile în banda de 1500 MHz şi 16 blocuri de câte 10 MHz în banda 3400-3800 MHz;
  • Vodafone a plătit 122.503.374 euro pentru 1 bloc de 2×5 MHz în banda de 700 MHz FDD şi 10 blocuri de câte 10 MHz în banda 3400-3800 MHz;
  • RCS & RDS a plătit 45.500.000 euro pentru 4 blocuri de câte 2×5 MHz disponibile în banda de 2600 MHz FDD și 5 blocuri de câte 10 MHz în banda 3400-3800 MHz

Trageți singuri concluzia cine și-a acontat mai mult spectru și din 2026 va fi capabil să ofere viteze mai mari pe download și upload, în 5G.

Vodafone nu mi se pare că îndeplinește condițiile spre a spune că sunt cea mai bună rețea din România la calitate, acoperire și viteză.

Mă puteți contrazice în secțiunea de comentarii. Nu uitați că acest articol este cuprins în secțiunea Opinie și trebuie tratat ca atare.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.