Săptămâna aceasta am aflat că începând cu 4 iulie vor fi introduse taxe suplimentare temporare pentru toate importurile de maşini electrice din China. Decizia Comisiei Europene afectează diferit producătorii chinezi astfel:
- BYD – 17.4%;
- Geely – 20%;
- SAIC – 38.1%;
- restul producătorilor ce au colaborat cu autorităţile europene în cadrul anchetei – 21%;
- restul producătorilor ce nu au colaborat cu autorităţile europene în cadrul anchetei – 38.1%.
Reacţia Chinei la auzul acestei decizii a fost una foarte dură, aceasta ameninţând cu represalii în agricultură, aviație și autoturisme cu motoare de mare putere. Cele mai afectate de viitoarele schimbări promise de China vor fi Volkswagen AG, Mercedes-Benz Group AG și BMW AG, companii germane care îşi produc majoritatea maşinilor electrice în China şi pentru care ţara asiatică este a doua cea mai mare piaţă de desfacere (după Uniunea Europeană).
Sub această presiune enormă venit din industrie, guvernul german a transmis că nu este de acord cu introducerea de taxe suplimentare la maşinile electrice importate din China şi vrea să împiedice decizia Comisiei Europene. În prezent ar exista două soluţii:
- fie se vor purta negocieri între China şi Uniunea Europeană care să aducă o soluţie acceptată de ambele părţi (reducerea tarifele, amânarea perioadei de implementare etc.);
- fie Germania va încerca să convingă mai multe ţări membre UE să i se alăture şi să respingă decizia (statele membre pot anula decizia dacă cel puţin 15 ţări cu o populaţie de minim 65% din totalul pupulaţiei UE se vor opune).