Sfârșitul lui 2015 ne-a adus și primul duet de telefoane mobile Android încadrate în linia Nexus: LG Nexus 5X pe 5.2 inch și Huawei Nexus 6P pe 5.7 inch. Am studiat LG Nexus 5X cu interes sporit, în contextul în care o bună perioadă de timp am folosit LG Nexus 5 pe post de smartphone personal, și acum din când în când revin la el, de dragul Androidului în stadiu nativ, fără modificări la nivel de interfață grafică.

Apropo, pot spune că LG Nexus 5 cu Android 6.0 Marshmallow se mișcă impecabil și vorbim de un telefon mobil lansat în 2013. LG a lăsat 2014 să treacă fără a prezenta un smartphone Nexus și au recidivat cu 5X în 2015.

De obicei, telefoanele Nexus ieșeau în evidență prin raportul preț / specificații / experiență de utilizare, Motorola Nexus 6 a stricat acest deziderat. Google și acum se chinuie să scape de stocurile formate, un produs ce poate fi catalogat șlap, la cei 6 inch ai săi, a avut atât de mare succes că nici Nexus 6P nu urcă în această ligă a dimensiunilor și se oprește cu 0.3 inch mai jos. Nexus 6P și Nexus 5X trebuiesc judecate precum alte telefoane mobile de top, încadrându-se ca preț fix în zona lui GALAXY S6, GALAXY S6 Edge, LG G4, HTC One M9 etc.

LG-Nexus-5X (1)

Acum câțiva ani de zile nu prea aveai de ales dacă te interesa Androidul nativ și suport software pe termen lung, dar între timp au apărut noi jucători. Cel mai bun exemplu ar fi OnePlus cu al său Oxygen OS ce are în spate echipa Paranoid, la un moment dat era al doilea cel mai cunoscut custom ROM Android după CyanogenMod. Chiar și Cyanogen s-a maturizat și-l regăsim pe o listă întreagă de terminale.

De aici și așteptări mai ridicate pentru linia Nexus. O să încerc a vă prezenta Nexus 5X într-un mod cât mai complet, astfel încât să faceți o alegere în cunoștință de cauză. Nu vreau să mă antepronunț, dar LG ar fi făcut bine dacă nu se oprea la 2 GB RAM, iar la spațiu de stocare să fi scos Nexus 5X de 16 GB din joc. În locul lor aș fi optat pentru versiuni cu 32 și 64 GB spațiu de stocare, dar cred că nu și-au dorit să canibalizeze vânzările flagship-ului lor, LG G4. Rațiuni de business.

Specificații LG Nexus 5X

specificatii-LG-Nexus-5X

Design

LG-Nexus-5X (4)

În pachet dați de smartphone, cablu microUSB type-C la ambele capete, încărcător 3A pe standardul amintit, ghid de utilizare, certificat de garanție și agrafă pentru slotul dedicat cartelei nanoSIM. MicroUSB type-C este standardul viitorului, dar…, dacă vrei să conectezi telefonul la PC ai nevoie de adaptor. Majoritatea laptopurilor și PC-urilor nu au USB type-C… Da, bateria de 2700 mAh se încarcă în ritm cu adevărat accelerat, dar în afară de asta nu există niciun alt beneficiu real, momentan.

Ca design pot spune că LG Nexus 5X reprezintă evoluția lui LG Nexus 5, dar și cu destul de multe elemente schimbate. Raportul display / corp al smartphone-ului este de 70.2%, bătrânul LG Nexus 5 oferea 70.8%, dar la Nexus 5X aș zice că inițial mi-a dat impresia de mult mai mult.  Baza ecranului și partea superioară sunt dimensionate generos, ai spune că LG a adus două difuzoare, dar speaker-ul se ascunde la bază, în partea superioară se află difuzorul necesar în apeluri, dar cu o grilă similară cu cea de jos, pentru impresia artistică.

S-a mers pe o carcasă unibody, dar spatele este lipit de rama ce-l înconjoară astfel încât îți dă impresia că poți îndepărta capacul spate, un efect fals. Gripul se situează la cote înalte, deși l-aș considera ceva mai soft față de generația precedentă. Camera de 12.3 Megapixeli se profilează amenințător, iar când telefonul ajunge a fi poziționat pe birou, masă etc, trebuie să aveți grijă ca să nu zgâriați sticla ce protejează lentila camerei principale.

Cântărește 136 gr. și 7.9 mm grosime, dă un feeling de smartphone ușor, subțire, plăcut în a fi utilizat zi de zi. Ca și calitate a materialelor și atenție la detalii nu pot să spun că m-a impresionat, din acest punct de vedere mai degrabă l-aș încadra la limita dintre low-cost și mid-range, deși câteva modele cu preț de sub 1000 lei arată mult mai bine față de LG Nexus 5X ce l-aș considera un smartphone banal. Dacă vrei un smartphone cu design, nu te orientezi spre Nexus 5X, iar balta are pește. Altele sunt punctele PRO pe care LG & Google le-au pus în această iterație din gama Nexus.

Ecran și sunet

LG-Nexus-5X (21)

IPS de 5.2 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3, tratat olefobic spre a preîntâmpina acumularea amprentelor în ritm rapid. LG Nexus 5 are un display cu un plus la capitolul luminozitate, dar și ca unghi de vizualizare, iar Nexus 5X îl pot considera cu un pas înapoi la acest capitol.

Display-ul este ok, pentru un telefon cu preț de 1000 – 1200 lei, dar nu pentru unul de peste 1700 – 1800 lei, unde pretențiile sunt altele și aici nu mă refer la rezoluție ci la tenta ușor gălbuie a ecranului, la faptul că un produs lansat în 2013 îi este superior, culmea, provenind de la fix aceeași companie. Acum să nu credeți că LG Nexus 5X este complet pe lângă la capitolul display, dar nu impresionează, nu iese în evidență așa cum ar trebui. S-a mers pe soluția touch buttons, un trademark al liniei Nexus de ani buni de zile.

Sunetul este adus de un difuzor poziționat frontal, la baza ecranului de 5.2 inch. Nu epatează ca amplitudine, îl auzi în buzunar, dar pentru o audiție corectă recomand jack-ul de 3.5 mm și căști de bună calitate. Jack-ul îl găsiți pe la baza telefonului, reglarea volumului se face din lateral dreapta, tot acolo se află și butonul de pornire. Nu apreciez o astfel de poziționare, Nexus 5 le avea pe laturi diferite și aduce un plus la capitolul ergonomie. Pe jack-ul dedicat ai parte de un sound imersiv, plăcut, redare corectă a sunetelor.

Hardware, sistem de operare și aplicații

LG-Nexus-5X (15)

LG Nexus 5X ca hardware = Qualcomm Snapdragon 808 de tip hexa-core + 2 GB RAM + Adreno 418 GPU + 16 / 32 GB spațiu de stocare, fără slot pentru cardurile microSD. LG Nexus 5X are fix același CPU și GPU ca LG G4, dar memoria RAM pierde 1 GB față de fratele său mai mare. Personal, cei 10.2 GB ce rămân ca stocare pe modelul de 16 GB mi se par insuficienți, cu tot cloud-ul ce tinde a suplimenta stocarea fizică pe terminal.

Ai filmare 4K pe smartphone, vrei să joci câteva titluri cu grafică mai complexă sau să adaugi câteva filme în format 1080p. În 2 – 3 zile te trezești că telefonul este deja full. Acum 2 – 3 ani nu era problemă așa mare, acum da. Măcar dacă LG miza direct pe 32 GB, fără intermediarul cu 16 GB, scuze, 10.2 GB.

Rulează Android 6.0 Marshmallow și pe timp de 1.5 – 2 – 2.5 ani poți să stai liniștit, va primi cele mai noi versiuni Android fiind în prima linie din acest punct de vedere. Google a adus 6.0 Marsmallow pe Nexus 5 lansat în 2013, mă gândesc că Nexus 5X ar trebui să prindă și 8.0 sau 9.0, dacă Google păstrează o identificare de gen pentru viitoarele iterații ale sistemului său de operare mobil.

Plus că LG Nexus 5X va beneficia de suport din partea dezvoltatorilor de custom ROM-uri și ai ocazia să te joci cu tot felul de versiuni, nu ai timp să te plictisești dacă ești un entuziast în ale Androidului. Rulează orice joc sau aplicație din Google Play în condiții optime, la nivel de interfață grafică nu mi-a furnizat suprize neplăcute, rapid, precis, prompt.

Aplicații preinstalate pe LG Nexus 5X:

Agendă, Calculator, Calendar, Cameră foto, Ceas, Chrome, Descărcări, Drive, Fotografii, Gmail, Căutare Google, Google Plus, Hangouts, Hărți, Jocuri Play, Magazin Play, Messenger, Muzică Play, Setări, Știri și Meteo, Telefon, YouTube.

Bloatware spre zero absolut, element important în a opta spre achiziția unui LG Nexus 5X. Ai parte de serviciile Google și nimic în plus care să altereze experiența de utilizare. Am specificat ce mi-aș fi dorit în plus la 5x, ce-i lipsește ca rețeța să fie perfectă. Am remarcat că pus la lucru în ritm susținut – aplicații mai complexe sau teste de benchmark – începe a se încălzi destul de puternic pe spatele său, în zona în care se află și camera de 12.3 Megapixeli. Vorbim de un scenariu regăsit pe mai toate telefoanele Android, dar parcă la Nexus 5X cu o carcasă din policarbonat + Snapdragon 808 mă așteptam la altceva. Știți că încălzirea puternică pe spate aduce reducerea performanțelor, procesorul începe a funcționa la o frecvență mai redusă.

Galerie de screenshots cu interfața grafică de pe LG Nexus 5X;

Performanță

Screenshot-LG-Nexus-5X (27)

Puteți parcurge rapid un comparativ cu LG G4 (ambele cu Snapdragon 808 și Adreno 418, dar cu o cantitate diferită de memorie RAM și testate cu diferite versiuni software, între timp și LG G4 a trecut pe 6.0 Marshmallow, dar nu l-am avut la îndemână ca să refac testele de benchmark).

teste-benchmark-LG-Nexus-5X

Teste de benchmark rulate pe LG Nexus 5X;

Conectivitate

LG-Nexus-5X (6)

LG Nexus 5X-ul în varianta globală știe 4G atât în tehnologia FDD-LTE cât și în TDD-LTE, adică aveți acoperire atât la Orange, Vodafone și Telekom, dar și la Digi Mobil (2600 MHz pe banda 38). Vitezele ajung până la 300 Mbps în download și 50 Mbps în upload.

Alte elemente importante de conectivitate: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.2, A-GPS și GLONASS, port microUSB type-C, cititor de amprentă sub camera de 12.3 Megapixeli, senzori încorporați pentru funcțiile de accelerometru, barometru, compas.

În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, în dreapta regăsiți power și reglarea volumului, la bază sa dați de microUSB Type-C și jack-ul de 3.5 mm, în lateral stânga se află slotul dedicat cartelei nanoSIM. Nu am avut probleme în ce privește conexiunea de date pe Wi-Fi sau 4G. În apelurile de voce aduce calitate HD Audio, claritate a vocii interlocutorului și o bună disipare a zgomotelor ambientale.

Cititorul de amprentă funcționează precis, rapid și reprezintă un element de securitate suplimentar pentru cei dornici să-și protejeze datele de pe smartphone.

Cameră foto și video

LG-Nexus-5X (11)

12.3 Megapixeli cu f/2.0, autofocus, detecție cu laser, dual-LED flash, dimensiune a pixelului de 1.55 microni, geo-tagging, touch focus, detecție a feței, HDR, panorama, filmează la 2160p cu 30 fps, la 1080p cu 30 fps, la 720p cu 120 fps, HDR, cameră frontală de 5 Megapixeli cu f/2.0 și HDR = capacitățile foto și video disponibile pe Nexus 5X.

Recunosc că am fost suprins în mod plăcut de cum se descurcă LG Nexus 5X la acest capitol. Îl pun alături de cele mai bune telefoane Android: Samsung GALAXY S6 și S6 Edge, LG G4. În primul rând ai parte de maximă viteză la captarea imaginilor, autofocus făcut precis, clar, știe să facă un bokeh natural, fără o postprocesare făcută artificial și nelalocul ei, LG G4 stă prost aici.

Se descurcă exemplar și când condițiile de lumină nu sunt cele mai bune. Se vede că LG & Google nu au mai făcut rabat calitativ la senzorul implementat, așa cum s-a întâmplat la alte modele: LG Nexus 5, LG Nexus 4 etc.

Clip 4K făcut cu LG Nexus 5X;

Fotografii făcute cu LG Nexus 5X;

Autonomie

Bateria de 2700 mAh se încarcă în ritm rapid și aici un rol important îl are USB type-C-ul, dar la utilizare intensivă se descarcă accelerat. Cu jocuri elaborate grafic nu treci de pragul a jumătate de zi, dar la o utilizare normală, cu pauze între diferite reprize de utilizare te duce de dimineață până seara. Păcat că nu-l poți reîncărca de la o baterie externă, incompatibilitate între USB Type-C și microUSB-ul implementat world wide la momentul actual.

Preț 

LG Nexus 5X cu 16 GB spațiu de stocare – 2199 lei la eMAG.

Concluzii

LG-Nexus-5X (18)

LG Nexus 5X nu este un smartphone rău, din anumite puncte de vedere se situează peste telefoane cu preț peste al său (Android nativ, update software pe termen lung, funcționare fără lag, bloatware inexistent etc), dar sunt și destule elemenete care-l trag în jos.

Dacă folosești LG Nexus 5 recomand să treci pe LG Nexus 5X dacă te interesează capacitățile sale foto și video, dacă asta trece în plan secund, iar bateria lui Nexus 5 mai ține, păstrează-l în continuare. Mă rog, dacă vrei putere de procesare pentru jocurile și aplicațiile complexe, este necesar un pas spre Nexus 5X, dar s-ar putea să găsești alternative mai bune, la un cost modic.

PRO

  • Android 6.0 Marshmallow de la mama lui + update software pe 1.5 – 2 ani;
  • camera de 12.3 Megapixeli se descurcă excelent în captura foto și video;
  • grip bun, nu simți că-l vei scăpa din mână;
  • calitate audio pe jack-ul de 3.5 mm;
  • conectivitate în FDD-LTE și TDD-LTE.

CONTRA

  • 2 GB RAM când un 3 GB RAM s-ar fi dovedit de ajutor pe termen lung, doar 10.2 GB spațiu de stocare la modelul de 16 GB;
  • amplitudine relativ redusă a speakerului frontal;
  • materiale și asamblare de nivel mid-range, la un smartphone cu preț ce-l duce în categoria premium;
  • se încălzește puternic în sesiunile prelungite de utilizare, când este pus la lucru în regim susținut;
  • autonomie modestă.

Material de tip review cu LG Nexus 5X;

Galerie de imagini cu LG Nexus 5X;

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.